Θεσσαλονίκη: Επεκτείνεται ο ποδηλατόδρομος στην παραλία - Αυτή είναι η νέα διαδρομή


Η τριμερής συμφωνία αφορά στην υλοποίηση παρεμβάσεων για την ενίσχυση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας με τη δημιουργία ποδηλατοδρόμου που θα συνδέεται με το υφιστάμενο δίκτυο του Δήμου Θεσσαλονίκης. 

  • ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 16/5/2024

Προγραμματική σύμβαση για τη δημιουργία τουριστικού ποδηλατοδρόμου στο παραλιακό μέτωπο από το Μέγαρο Μουσικής μέχρι τη Νέα Κρήνη υπέγραψαν ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ο Δήμος Καλαμαριάς και η Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης Α.Ε. – Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΜΑΘ – ΑΟΤΑ) στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Η τριμερής συμφωνία αφορά στην υλοποίηση παρεμβάσεων για την ενίσχυση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας με τη δημιουργία ποδηλατοδρόμου που θα συνδέεται με το υφιστάμενο δίκτυο του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το έργο θα συμβάλει επίσης στην οργάνωση της μηχανοκίνητης κυκλοφορίας, της στάσης και στάθμευσης των οχημάτων καθώς και στην αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση των ελεύθερων χώρων, καθώς περιλαμβάνει διαμορφώσεις και αναπλάσεις σε σημεία γύρω από εμβληματικά κτήρια και τοπόσημα της περιοχής.

Οι παρεμβάσεις, οι οποίες είναι εναρμονισμένες με το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο του Παραλιακού Μετώπου του Θερμαϊκού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και με τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητάς (ΣΒΑΚ) των δύο δήμων, θα σχεδιαστούν με βιοκλιματική κατεύθυνση, με σύγχρονες τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας και αναβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος.

«Από την πρώτη στιγμή είχαμε θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την αξιοποίηση και ανάδειξη του δημόσιου χώρου προς όφελος των πολιτών. Με το έργο θα προσφέρουμε σε κατοίκους και επισκέπτες της πόλης μία ξεχωριστή ποδηλατική διαδρομή από το λιμάνι μέχρι τη Ρέμβη. Η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης φέρνει ακόμα πιο κοντά τη Θεσσαλονίκη με την Καλαμαριά μέσω της προώθησης της ποδηλατοκίνησης και ταυτόχρονα ανοίγει τον δρόμο προς τη θάλασσα, αξιοποιώντας το κορυφαίο αυτό συγκριτικό πλεονέκτημα της πόλης μας», δήλωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης.

«Σήμερα έγινε το πρώτο βήμα για ένα μεγάλο δίκτυο ποδηλατοδρόμου σε όλη την πόλη, το οποίο θα είναι διαδημοτικό», τόνισε από την πλευρά της η Δήμαρχος Καλαμαριάς, Χρύσα Αράπογλου.

Η περιοχή παρέμβασης περιλαμβάνει:

  • στα διοικητικά όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης, τους ελεύθερους χώρους ιδιοκτησίας του Δήμου μεταξύ του Μεγάρου Μουσικής, των γειτνιαζόντων αθλητικών εγκαταστάσεων της οδού Μαρίας Κάλλας, τμήμα της οδού Μαρίας Κάλλας μέχρι τη Θ. Σοφούλη, μέσω της οδού Καθ. Ρωσσίδη και την οδό Θ. Σοφούλη από τη συμβολή με τη Λεωφ. Γ. Παπανδρέου έως τη συμβολή με την οδό Αργοναυτών (σύνδεση με τα διοικητικά όρια του Δήμου Καλαμαριάς)
  • στα διοικητικά όρια του Δήμου Καλαμαριάς, τον άξονα των οδών Θ. Σοφούλη από τη συμβολή με την οδό Αργοναυτών (σύνδεση με τα διοικητικά όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης) και Ν. Πλαστήρα έως την περιοχή «Ρέμβη», έκταση στην οποία προορίζεται να δημιουργηθεί αλιευτικό καταφύγιο.

Η ένταξη των νέων ποδηλατικών υποδομών με όρους ασφάλειας και άνεσης, αλλά και η σύνδεση με όρους συνέχειας με τις ποδηλατικές υποδομές στη Νέα Παραλία θα δημιουργήσει μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διαδρομή για τους ποδηλάτες, η οποία θα συμβάλει στον επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας του παραλιακού μετώπου και την αναβάθμισή του τόσο λειτουργικά, όσο και ως τουριστικού προϊόντος, με έμφαση στην ενίσχυση του βιώσιμου και ποδηλατικού τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο «Dragon» που αρνείται να οδηγήσει αυτοκίνητο – Βγήκε στα χιόνια με το ποδήλατο (video)

Οι ποδηλάτες κατεβαίνουν στους δρόμους και ζητάνε Εθνική Στρατηγική για το ποδήλατο

«Φωτιά» οι τιμές στα ακίνητα! Δείτε πόσο πωλείται πάρκινγκ 25 τ.μ. στη Θεσσαλονίκη