Τιμές καυσίμων: Ακόμα μία «μαύρη» πρωτιά για την Ελλάδα


Μία νέα έρευνα της Statista αποτυπώνει τους έντονους κραδασμούς που δέχεται ο μέσος Έλληνας πολίτης και το εισόδημά του από την αύξηση στις τιμές των καυσίμων.

  • 16/3/2022

Εν αναμονή των μέτρων στήριξης που θα ανακοινώσει μέσα στις επόμενες ώρες η Ελληνική Κυβέρνηση και θα καλύπτουν τα καύσιμα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, έρχεται στο φως μία έρευνα της Statista που φέρει τον τίτλο "Γεμάτο ρεζερβουάρ, άδειο πορτοφόλι;" και αποτυπώνει ανάγλυφα τις τραγικές συνέπειες που έχουν επιφέρει οι μεγάλες αυξήσεις των τιμών στην τσέπη των Ελλήνων.

Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία των χωρών του ΟΟΣΑ προκειμένου να αποτυπωθεί το ποσοστό του μέσου μηνιαίου εισοδήματος κάθε πολίτη που απαιτείται για να φουλάρει το αυτοκίνητό του. Από την επεξεργασία προκύπτει πως η Ελλάδα είναι στην 1η θέση αφού για να μπορέσει να γεμίσει το ρεζερβουάρ του ένας Έλληνας θα πρέπει να διαθέσει κατά μ.ο. το 5.58% του μηνιαίου εισοδήματός του.

Infographic: Full Tank, Empty Wallet? | Statista You will find more infographics at Statista

Αυτή η κατάταξη για τη χώρα μας προκύπτει από τον συνδυασμό των υψηλών τιμών στα πρατήρια καυσίμων και του χαμηλού μέσου εισοδήματος των πολιτών, σε σχέση με τις περισσότερες απ’ τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Δανίας η οποία παρόλο που έχει μία από τις υψηλότερες τιμές στην αμόλυβδη των 95 οκτανίων (2.2 €/ λίτρο), το γέμισμα ενός ρεζερβουάρ απαιτεί μόλις το 3% του μηνιαίου εισοδήματος του μέσου Δανού, το οποίο σύμφωνα με την Statista ορίζεται στις 4.475 €.

Από την άλλη ο μέσος Έλληνας καλείται να φουλάρει το αυτοκίνητό του με την τιμή της αμόλυβδης να είναι στα 1.92 €/ λίτρο όταν το μέσο μηνιαίο εισόδημα αντιστοιχεί σε 2.070 €. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν κατά σειρά η Σλοβακία (5.33%), η Πορτογαλία (5.27%), η Εσθονία (4.96%) και η Λετονία (4.81%).

Στον αντίποδα, ο μέσος πολίτης των ΗΠΑ χρειάζεται μόλις το 1.2% του μηνιαίου εισοδήματός του για να γεμίσει ένα ρεζερβουάρ ενώ πολύ χαμηλό είναι και το αντίστοιχο ποσοστό του Καναδά που από την έρευνα ορίζεται στο 1.9%.

Τέλος, σημειώνεται πως τα στοιχεία των εισοδημάτων που έχει χρησιμοποιήσει η Statista προέρχονται από το έτος 2016, οι τιμές των καυσίμων καταγράφηκαν την 7η Μαρτίου του 2022 μέσα από το GlobalPetrolPrices.com ενώ το γέμισμα του ρεζερβουάρ έχει υπολογιστεί στα 60 λίτρα αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων.

Πηγή: statista.com