Το αφεντικό της Toyota "ψηφίζει" υδρογόνο και οδηγεί στα όρια το Yaris GR Η2 (video)


Ο πρόεδρος της Toyota, Akio Toyoda, πιστεύει ότι το υδρογόνο είναι το μέλλον, όχι μόνο της αυτοκίνησης, αλλά και του WRC.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ΤΟΥΟΤΑ
  • 26/8/2022

Ο Akio Toyoda, πρόεδρος της Toyota, παρουσίασε στο Ράλι Ypres Βελγίου την προηγούμενη εβδομάδα, το όραμα της εταιρείας προς ένα νέο μέλλον, του οποίου ο πρωταγωνιστής είναι το υδρόγονο. Στο πλευρό του 4κις παγκόσμιου πρωταθλητή ράλι, Juha Kankkuken, ο Toyoda οδήγησε το νέο Toyota Yaris GR H2, που αποτελεί, σύμφωνα με τον Ιάπωνα, το μέλλον του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι.

Ο Jari-Matti Latvala, διευθυντής της ομάδας Toyota Gazoo Racing έχει ήδη δηλώσει ότι δεν πιστεύει ότι ο ηλεκτρισμός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει ο κόσμος του ράλι. Έχοντας παρόμοια άποψη με τον Latvala, ο Toyoda θεωρεί ότι ο ηλεκτρισμός έχει θέση στην αυτοκίνηση, αλλά όχι στα αυτοκίνητα ράλι, σε αντίθεση με το υδρογόνο.

«Το οικουμενικό ζήτημα του κόσμου της αυτοκίνησης είναι το ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα. Αυτό κι ο εξηλεκτρισμός είναι αναγκαία,» δήλωσε ο Toyoda στο DirtFish

«Παρ' όλ' αυτά, η αυτοκινητοβιομηχανία διαθέτει ανθρώπους που αγαπούν τα αυτοκίνητα, την οδήγηση και τους κινητήρες. Και στον τομέα της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε;

«Με τους υδρογονοκίνητους κινητήρες έχουμε τον ήχο, αλλά το μόνο παράγωγο είναι το νερό. Επομένως, είναι καλό για το περιβάλλον, διασκεδαστικό στην οδήγηση, άρα γιατί να μην κοιτάξουμε προς αυτήν την κατεύθυνση;»

Ο Toyoda γνωρίζει όμως ότι ο κόσμος δεν είναι έτοιμος για την εισαγωγή του υδρογόνου ως μεθόδου τροφοδότησης των οχημάτων. Πολλές αλλαγές πρέπει να γίνουν προκειμένου να βελτιωθούν οι υποδομές, οι οποίες θα επιτρέψουν την υιοθέτηση του υδρογόνου ως βασική πηγή ενέργειας για τα αυτοκίνητα ράλι, διατηρώντας έτσι το ενδιαφέρον των fans για πολλά χρόνια, χωρίς να βλάπτει το περιβάλλον ολοένα και περισσότερο.

Όταν ρωτήθηκε, εάν θεωρεί ότι το υδρογόνο είναι το μέλλον του ράλι, απάντησε: «Ελπίζω, γιατί για το υδρογόνο ή και την ηλεκτροκίνηση ακόμα, χρειαζόμαστε τις απαραίτητες υποδομές.

«Έχουμε μόνο έναν σταθμό υδρογόνου στο Βέλγιο, οπότε χρειαζόμαστε αυτού του είδους τις υποδομές. Ωστόσο, αν συνεχίσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση και όλοι έχουν κοινό στόχο, θα χτίσουμε το μέλλον του αυτοκινήτου μαζί.»

Και ο Latvala πιστεύει ότι η παρουσία του Toyoda στο Ράλι Ypres Βελγίου, όπως και η παρουσίαση του πρώτου Yaris που κινείται με υδρογόνο, είναι πολύ σημαντικά για το μέλλον του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Δήλωσε επίσης την επιθυμία του να ξαναδεί ένα υδρογονοκίνητο μοντέλο να παρουσιάζεται σε κάποιο ράλι στο κοντινό μέλλον.

«Όταν έχεις τον κο Akio Toyoda να έρχεται και να ακολουθεί τα ράλι και να βρίσκεται εδώ αυτοπροσώπως, βιώνοντας τα ράλι χρησιμοποιώντας το υδρογόνο, φαίνεται πόσο αγαπά τον μηχανοκίνητο αθλητισμό,» εξήγησε ο Latvala.

«Και όταν έχεις ένα άτομο σαν αυτόν να υποστηρίζει αυτό το πρόγραμμα, είμαστε πολύ, πολύ ευγνώμονες.

«Απήλαυσε πολύ που οδήγησε αυτό το αυτοκίνητο με τον Juha Kankkuken. Επίσης υπέροχο που έχουμε τον Juha εδώ, και πιστεύω ότι το υδρογόνο θα αποτελέσει κάτι πολύ συναρπαστικό στο μέλλον. Θα ήταν ένα πολύ καλό σενάριο να δούμε το υδρογόνο να έρχεται στον μηχανοκίνητο αθλητισμό σε λίγα χρόνια.»

Δείτε παρακάτω τον Akio Toyoda να οδηγεί το Toyota Yaris GR H2:

Πηγή: dirtfish.com