«Κάνιστρο» υδρογόνου ετοιμάζει η Toyota


Ένα φορητό δοχείο συμπιεσμένου υδρογόνου που θα έχει “universal” χαρακτήρα και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα σε πλήθος εφαρμογών στις μεταφορές –και όχι μόνον – ετοιμάζει η Toyota.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΛΟΥΠΑΚΗΣ ΦΩΤ.: ΤΟΥΟΤΑ
  • 28/8/2022

Mε το υδρογόνο να μπαίνει στον ενεργειακό σχεδιασμό όλο και περισσότερων χωρών, σε όλο τον κόσμο, το ζήτημα της υποδομής που θα συνεισφέρει στη διεύρυνση της χρήσης του γίνεται όλο και πιο ζωτικής σημασίας. Τα νέα τη φορά αυτή μας έρχονται από τη μακρινή Ιαπωνία και τη θυγατρική της Toyota, Woven Planet – αυτήν που βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία της περίφημης πόλης μηδενικών ρύπων Woven City, στην πόλη Susono, στην επαρχία Shizuoka. κοντά στο Τόκυο.

Οι δύο εταιρείες, σε συνεργασία με την ENEOS, έχουν αναπτύξει ένα λειτουργικό πρωτότυπο ενός φορητού δοχείου (κανίστρου) υδρογόνου. Το σενάριο του κανίστρου έχει τη δυνατότητα να διευκολύνει την καθημερινή μεταφορά και παροχή ενέργειας μέσω του υδρογόνου για να τροφοδοτηθεί ένα ευρύ φάσμα καθημερινών εφαρμογών μέσα και έξω από το σπίτι.

Το πρωτότυπο έχει μήκος 400 mm και διάμετρο 180 mm, ενώ ο στόχος που έχει τεθεί ως προς το βάρος είναι τα 5 kg. Κατά συνέπεια, θα είναι τόσο εύκολο να το διαχειριστεί κάνεις όσο και ένα μεγάλο θερμός με νερό.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του κανίστρου αυτού είναι βέβαια η φορητότητά του, καθώς διευκολύνει τη μεταφορά υδρογόνου εκεί όπου οι άνθρωποι ζουν και εργάζονται – και, φυσικά, εκεί που κυκλοφορούν οχήματα υδρογόνου – χωρίς τη χρήση σωλήνων και χωρίς να απαιτείται η ύπαρξη πρατηρίων / «υδρογονάδικων».

Αντιλαμβάνεστε ότι ένα τέτοιο δοχείο κάνει τον ανεφοδιασμό ενός οχήματος με υδρογόνο –που, ούτως ή άλλω,ς θεωρείται διαδικασία πολύ πιο εύκολη και γρήγορη από όσο η επαναφόρτιση της μπαταρίας ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου– ακόμα πιο εύκολη και γρήγορη υπόθεση. Ενώ πέραν των αναγκών των οχημάτων, το κάνιστρο της Toyota μπορεί να καλύψει και τις ενεργειακές ανάγκες απομακρυσμένων περιοχών, τροφοδοτώντας κυψέλες υδρογόνου για την παραγωγή ρεύματος, ή και να αποσταλεί σε τόπους που δοκιμάζονται από φυσικές καταστροφές και η υποδομή ενέργειας έχε τεθεί εκτός λειτουργίας.