Το Citroen C3 της επόμενης γενιάς μεταμορφώνεται σε SUV! (video-photos)


Εμπνευσμένο από το νέο C3 που κυκλοφορεί στην Βραζιλία, αλλά σαφώς διαφορετικό από το C3 Aircross.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: CITROEN BRAZIL
  • 20/9/2022

Η τέταρτη γενιά του Citroen C3 ήταν προγραμματισμένο να παρουσιαστεί την άνοιξη του 2023. Ωστόσο τα δεδομένα άλλαξαν και τα αποκαλυπτήριά του αναμένεται να γίνουν το 2024.

Αυτό, όμως, που δεν άλλαξε, είναι η απόφαση για ολική μεταμόρφωσή του. Από ένα επιτυχημένο μοντέλο της κατηγορίας B των supermini, θα μεταμορφωθεί σε SUV, ακολουθώντας τις τάσεις της αγοράς. Διατηρώντας μήκος κάτω από 4 μέτρα, αλλά έχοντας όλα τα πλεονεκτήματα της κατηγορίας ώστε να μπει στον ανταγωνισμό με μοντέλα άλλων brand, όπως η Dacia.

Μην πάει το μυαλό σας στο C3 Aircross. Σαφώς θα υπάρχουν κοινά γνωρίσματα, αλλά οι διαφοροποιήσεις θα είναι ξεκάθαρες. Άλλωστε το Aircross έχει μήκος 4.160 mm, οπότε το C3 θα είναι πιο compact. Μια ιδέα για το πώς μπορεί να είναι η τέταρτη γενιά του, μπορούμε να σχηματίσουμε από το λανσάρισμά της στην αγορά της Βραζιλίας.

Εκεί ήδη έχει τη μορφή SUV, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι με την ίδια, ακριβώς, σχεδίαση θα βρεθεί και στις αγορές της Ευρώπης. Σύμφωνα με δημοσίευμα του motorionline.com, ο νέος επικεφαλής του brand, Vincent Cobee, έπεισε τον CEO της Stellantis, Carlos Tavares, ότι μια τέτοια επιλογή δε θα ήταν η καλύτερη δυνατή.

«Εμπνευστήκαμε από το νέο C3 που παρουσιάζουμε στη Βραζιλία για να δημιουργήσουμε το νέο ευρωπαϊκό C3», παραδέχθηκε πρόσφατα ο Laurentis Barria, διευθυντής μάρκετινγκ και επικοινωνίας σε παγκόσμιο επίπεδο της Citroen.

Άλλωστε, άλλες είναι οι ανάγκες και οι απαιτήσεις της ευρωπαϊκής αγοράς, σε σχέση με αυτή της Λατινικής Αμερικής. Μάλιστα, το ευρωπαϊκό C3 θα κατασκευάζεται επί ευρωπαϊκού εδάφους και συγκεκριμένα στο εργοστάσιο της Stellantis στην Trnava της Σλοβακίας, πιθανότατα μαζί με το νέο FIAT Panda (σ.σ. ήδη εκεί παράγεται η τρέχουσα έκδοση και το Peugeot 208). Και σίγουρα με καλύτερης ποιότητας υλικά, για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις αυστηρά ευρωπαϊκά πρότυπα δοκιμών πρόσκρουσης, ακόμα και αν δεν μπορεί να βαθμολογηθεί με 5 αστέρια.

Σε επίπεδο κινητήρων, ο μοναδικός θερμικός αναμένεται να είναι ο 3κύλινδρος βενζινοκινητήρας 1,2 L, ο οποίος δε θα έχει υβριδική μορφή για να μην αυξηθεί η τιμή του. Από την άλλη πλευρά, η Citroen θα λανσάρει και πλήρες ηλεκτρικό C3, το οποίο, πάντως, δε θα χρησιμοποιήσει τους νέους ηλεκτροκινητήρες του ομίλου που από το 2023 θα κινούν την DS3, το JeepAvenger και το ανανεωμένο Peugeot e-208.

Αντίθετα, το νέο C3 θα χρησιμοποιεί ηλεκτρικούς κινητήρες κινεζικής προέλευσης με μέτρια ισχύ και μειωμένο κόστος. Η «βασική» έκδοση θα αποδίδει 82 PS, ενώ θα υπάρχει και μία πιο ισχυρή με 109 PS. Οι μπαταρίες θα προέρχονται και αυτές από την κινεζική Svolt. Προβλέπονται δύο επιλογές, μία με ενεργειακή χωρητικότητα 40 kWh και μία υψηλότερη με 50 kWh. Η αυτονομία θα ξεπεράσει τα 300 km σύμφωνα με τον κύκλο WLTP.

Δείτε στο παρακάτω video από το κανάλι της Citroen της Βραζιλίας στο YouTube το νέο C3 που παρουσιάστηκε στη χώρα της σάμπας:

Πηγή: Motorionline