Το DS 7 Crossback E-TENSE του 2025 θα είναι ηλεκτρικό!


Πλήρως ηλεκτρικό θα είναι το επόμενο DS 7 Crossback E-TENSE, με τις πρώτες πληροφορίες να λένε ότι το premium SUV της DS θα κατασκευάζεται από το 2025 στην Ιταλία.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΒΒΑΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 24/11/2021

Το τρέχον DS 7 Crossback E-TENSE  δεν έχει φτάσει ακόμη στη μέση του κύκλου ζωής του, αλλά η πολυτελής γαλλική μάρκα έχει ήδη εκπονήσει τα σχέδιά της για τη δεύτερη γενιά του premium SUV της. Η γαλλική φίρμα θα γίνει αποκλειστικά ηλεκτρική από το 2024, επομένως και το πολυτελές SUV της θα μεταμορφωθεί σε πλήρως ηλεκτρικό.

DS Aero Sport Lounge concept
DS Aero Sport Lounge concept

Το μελλοντικό DS 7 Crossback E-TENSE, που εμφανισιακά θα έχει πολλά στοιχεία από το πρωτότυπο DS Aero Sport Lounge concept, θα εγκαταλείψει εντελώς την εσωτερική καύση και θα στραφεί αποκλειστικά στην ηλεκτρική ενέργεια, όταν και αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο του το 2025.

Η σημερινή πρώτη γενιά του DS 7 Crossback θυμίζουμε ότι παρουσιάστηκε το 2017 και κυκλοφόρησε στις αγορές το 2018, ενώ θα υποβληθεί στο προγραμματισμένο facelift στα μέσα του 2022. Η δεύτερη γενιά του γαλλικού premium SUV δεν θα παράγεται πλέον στο γαλλικό εργοστάσιο της Mulhouse, το οποίο θα είναι πλέον αφιερωμένο αποκλειστικά στην παραγωγή του Peugeot 308, αλλά στη νότια Ιταλία στο εργοστάσιο του Melfi.

Τον Οκτώβριο του 2021, ο Όμιλος Stellantisεπιβεβαίωσε ότι τέσσερα νέα ηλεκτρικά μοντέλα θα κατασκευάζονται στο Melfi από το 2024. Στο εν λόγω εργοστάσιο σήμερα κατασκευάζονται τα Jeep Renegade και Compass, καθώς και το FIAT 500X. Το τελευταίο όμως, στην επόμενη γενιά του από το 2023, πρόκειται να μετακομίσει στο Tychy της Πολωνίας.

Αν και ο Όμιλος Stellantisδεν έχει διευκρινίσει για ποια μοντέλα πρόκειται, είναι προφανές ότι αυτά θα είναι το νέο DS 7 Crossback E-Tense, ένα οικογενειακό SUV της Lancia με τον εσωτερικό κωδικό L74, το ηλεκτρικό crossover Opel Manta, αλλά και ένα ακόμα μοντέλο της DS Automobiles, γνωστό με τον κωδικό D85 (ένα DS 5 Crossback ίσως;).

Η τεχνική βάση του νέου DS 7 Crossback E-Tense θα είναι η νέα ηλεκτρική αρχιτεκτονική STLA Large της Stellantis. Αυτή θα είναι διαθέσιμη με έναν ή δύο ηλεκτροκινητήρες, που θα προέρχονται από την κοινοπραξία της Nidec με την πρώην PSA με διάφορες εκδόσεις ισχύος 204 έως 340 ίππων. Οι μπαταρίες που υποστηρίζει η συγκεκριμένη πλατφόρμα θα έχουν χωρητικότητα από 60 έως 100 kWh και θα προσφέρουν μέγιστη αυτονομία από 400 μέχρι και 650 χιλιόμετρα.