Το εμβληματικό Toyota MR2 επιστρέφει με την υπογραφή της Gazoo Racing - Τι κινητήρα θα έχει


Η Toyota ετοιμάζεται να επαναφέρει στην γκάμα της ένα από τα πιο εμβληματικά μοντέλα που έχουν βγει ποτέ από το εργοστάσιό της.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: TOYOTA MEDIA
  • 13/10/2023

Η Toyota γνωρίζει καλά την τέχνη της κατασκευής ενός κινητήρα. Ο turbo τρικύλινδρος G16E-GTS πρωταγωνιστεί ήδη σε δύο από τα πιο σημαντικά μοντέλα της γκάμας της, τα οποία έχουν δεχτεί και το «άγγιγμα» του αγωνιστικού τμήματός της, Gazoo Racing.

Πρόκειται για τα GR Yaris και GR Corolla, τα οποία θα μοιραστούν το κινητήριο σύνολό τους με ένα νέο μοντέλο... από τα παλιά που έρχεται να προστεθεί στους καταλόγους της εταιρείας. Ο λόγος για το αγαπημένο όλων, κεντρομήχανο MR2, το οποίο φημολογείται ότι θα επιστρέψει σύντομα.

Μάλιστα, πολλά μέσα του ειδικού Τύπου αναφέρουν ότι η Toyota βρίσκεται στη διαδικασία εξέλιξης ενός μικρού σπορ κεντρομήχανου αυτοκινήτου το οποίο θα τροφοδοτείται από έναν κινητήρα 1,0 L της Suzuki και θα συνοδεύεται από κάποια μορφή ηλεκτρισμού.

Τα παραπάνω στοιχεία οδηγούν στο λογικό συμπέρασμα ότι η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία έχει στα πλάνα της να δημιουργήσει τον αντίπαλο του Daihatsu Copen, το οποίο ετοιμάζεται να υποδεχτεί τη νέα του, άκρως ανανεωμένη γενιά, και του Mazda MX-5. Αυτό που αλλάζει τα δεδομένα σχετικά με το επερχόμενο μοντέλο είναι το ρεπορτάζ του ιαπωνικού Best Car, το οποίο επανέφερε τις φήμες επιστροφής του MR2, υποστηρίζοντας ότι αυτή τη φορά, η πηγή είναι «εντός της εταιρείας.»

Σύμφωνα με αυτό, το νέο MR2 θα φέρει έναν αποκλειστικά θερμικό κινητήρα, κι όχι υβριδικό, όπως ανέφεραν οι πληροφορίες που ήθελαν το κεντρομήχανο μοντέλο να κρύβει κάτω από το καπό έναν μικρότερο σε χωρητικότητα κινητήρα της Suzuki.

Ο εν λόγω κινητήρας της Gazoo Razing αποδίδει 304 PS και 370 Nm ροπής στην GR Corolla, ισχύς που θα ήταν παραπάνω από αρκετή για ένα μικρό, κεντρομήχανο σπορ όχημα. Η κίνηση βέβαια, σε αυτήν την περίπτωση, θα ήταν αποκλειστικά στους πίσω τροχούς κι όχι σε όλους, όπως στην GR Corolla και στο GR Yaris.

Όσο για το αισθητικό κομμάτι, η Toyota έχει ήδη παρουσιάσει από το 2021 ένα concept car που θα μπορούσε να αποτελέσει τη συνέχιση του θρυλικού MR2 που έκανε πάταγο τις δεκαετίες του '80 και του '90, το οποίο μάλιστα έφερε σήματα της Gazoo Racing.