Το ένα και μοναδικό TVR Cerbera Speed 12 «βγήκε στο σφυρί» και η τιμή του προκαλεί σοκ (photos)


Η ιστορία του μοναδικού αντιγράφου ενός πανίσχυρου hypercar 850 PS - Δε θα πιστεύετε πόσο πλήρωσε κάποιος για να το αποκτήσει.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: SILVERSTONE AUCTIONS
  • 6/6/2023

Η Trevcar Motors - ή αλλιώς TVR - ιδρύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1940 από τον Trevor Wilkinson. To 1962 ο Βρετανός έφυγε από την εταιρεία, με τον Martin Lilley να αναλαμβάνει τα ηνία της, πριν παραδώσει τα κλειδιά στον - επίσης Βρετανό - χημικό μηχανικό και ερασιτέχνη οδηγό αγώνων, Peter Wheeler το 1981.

Η TVR εξειδικευόταν στα διθέσια και ξακουστά για το χαμηλό τους βάρος hypercars. Υπό την επίβλεψη του Wheeler, δημιούργησε ένα «τέρας» ισχύος κι επιδόσεων που προοριζόταν για να κοντραριστεί με την θρυλική McLaren F1 GTR. Ξεκίνησε το ταξίδι του ως Project 7/12, πριν μετονομαστεί σε TVR Speed 12.

Έκανε το ντεμπούτο του στο Birmingham Motor Show του 1996 ως TVR Cerbera Speed 12 και αμέσως έκανε τους πάντες να το ερωτευτούν. Μετά από χρόνια εξέλιξης, το Speed 12 ήταν έτοιμο να κυκλοφορήσει στην αγορά. Επρόκειτο για ένα καθαρά αγωνιστικό μοντέλο, το οποίο πληρούσε τους κανονισμούς της κατηγορίας GT2, όμως η TVR είχε ετοιμάσει και εκδόσεις νόμιμες για τον δρόμο.

Ο Wheeler αποφάσισε να κρατήσει μία από τις μονάδες για τον εαυτό του, την οποία πήρε στο σπίτι του. Την επόμενη μέρα, ο Βρετανός επέστρεψε στην εταιρεία του και ανακοίνωσε τον τερματισμό της παραγωγής του μοντέλου, ακυρώνοντας κάθε εμπορική δραστηριότητα που αφορούσε το συγκεκριμένο εγχείρημα.

Το Cerbera Speed 12, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν αδάμαστο. Οι προκαταβολές που είχαν καταβάλει οι αγοραστές του επιστράφηκαν και οι μονάδες που είχαν ήδη κατασκευαστεί δεν βγήκαν ποτέ στο δρόμο. Το μοναδικό πρωτότυπο που «διασώθηκε» βρέθηκε στα χέρια της Silverstone Auctions την περασμένη εβδομάδα, και το ποσό που «έπιασε» είναι... σοκαριστικό.

Και για όσους δεν έχουν «ξανασυναντηθεί» με το συγκεκριμένο δημιούργημα των Βρετανών, πρόκειται για ένα εξαιρετικά αεροδυναμικό όχημα με άκρως ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα. Στην «καρδιά» του κρύβεται ένας κινητήρας V12 χωρητικότητας 7,7 L, ο οποίος αποδίδει 850 PS, ενώ το βάρος του έχει περιοριστεί στα 1.100 kg.

Στην πρόσφατη δημοπρασία του, ένας τυχερός κατάφερε να προσθέσει το TVR Cerbera Speed 12 στη συλλογή του. Η τιμή του άγγιξε σχεδόν τα 700.000 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, η νικητήρια προσφορά ανήλθε στις 601.500 λίρες Αγγλίας, δηλαδή 697.487 ευρώ, σύμφωνα με την τρέχουσα ισοτιμία.

Βέβαια, η σπανιότητα του συγκεκριμένου δημιουργήματος μπορεί να θεωρήσει κανείς ότι δικαιολογεί το ποσό που δαπανήθηκε για την απόκτησή του.