Το Hyundai Kona αποκτά και υβριδική έκδοση


Με το μικρότερο προς το παρόν SUV της στην ευρωπαϊκή αγορά, το Kona, η Hyundai κινήθηκε κάπως ανορθόδοξα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 4/6/2019

Κινήθηκε ανορθόδοξα γιατί σε αντίθεση με ότι είθισται πρώτα παρουσίασε την πλήρως ηλεκτρική του έκδοση και μόλις τώρα ακολούθησε η υβριδική. Η οποία κινείται από ένα σύστημα πρόωσης που έχει πολλά κοινά με αυτό του υβριδικού Ioniq. Έτσι και εδώ ένας τετρακύλινδρος βενζίνης της γενιάς Kappa με άμεσο ψεκασμό και 105 PS συνδυάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα μόνιμου μαγνήτη με απόδοση 32 kW (43,5 PS) και 170 Nm.

Η διαφορά του υβριδικού Kona σε σχέση με το υβριδικό Ioniq είναι σχεδόν αόρατη αφού η μπαταρία ιόντων λιθίου στο δεύτερο είναι επίσης 1,56 kWh. Και σύμφωνα με τη Hyundai διαθέτει εξαιρετικές επιδόσεις φόρτισης και εκφόρτισης, που βελτιστοποιούν την απόδοσή της και επιτρέπουν τη γρήγορη ανάκτηση ενέργειας. Η συνδυαστική απόδοση  του υβριδικού συστήματος είναι 141 PS και 265 Nm, ενώ το κιβώτιο είναι ένα αυτόματο διπλού συμπλέκτη με έξι σχέσεις.

Ενδιαφέρον είναι πως το υβριδικό Kona διαθέτει και άλλες τεχνολογικές καινοτομίες, όπως π.χ. το κλείδωμα και ξεκλείδωμά του με τη βοήθεια εφαρμογής για smartphones. Διαθέσιμο είναι και ένα κορυφαίο σύστημα infotainment (AVN) με δυνατότητες πλοήγησης, split οθόνη αφής 10,25 ιντσών που μπορεί να παραμετροποιηθεί και αναγνώριση φωνής σε έξι γλώσσες που βασίζεται σε Cloud.