Το Lexus RZ 450e έρχεται με… κομμένο τιμόνι!


Η Lexus μας δείχνει το εσωτερικό του RZ 450e αποκαλύπτοντας ένα τιμόνι σε στυλ yoke. Πότε θα γίνει η επίσημη αποκάλυψη του πρώτου ηλεκτρικού μοντέλου της Lexus.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΒΒΑΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 6/4/2022

Η αναμονή για το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της Lexus  έχει φτάσει σχεδόν στο τέλος της, καθώς η ιαπωνική εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αποκαλύψει πλήρως το RZ 450e στις 20 Απριλίου. Αυτό όμως δεν ήταν το μόνο που βγήκε στον αέρα σήμερα, αφού η Lexus δημοσίευσε την πρώτη εικόνα από την καμπίνα του ηλεκτρικού crossover της που αποκαλύπτει το τιμόνι σε στυλ Yoke στα πρότυπα της Tesla.

Το RZ 450e θυμίζουμε ότι παρουσιάστηκε πρώτη φορά σε μία εκδήλωση για τα επερχόμενα ηλεκτρικά πλάνα των Toyota  και Lexus  τον περασμένο Δεκέμβριο, ως το πρώτο μοντέλο της ηλεκτρικής γκάμας της Lexus. Το εσωτερικό του RZ 450e όμως δεν το είχαμε δει μέχρι σήμερα και με βάση την πρώτη επίσημη εικόνα, η καμπίνα του RZ 450e μοιάζει να μην έχει αλλάξει πολύ από το πρωτότυπο LF-Z Electrified.

Αναμφίβολα, το highlight του εσωτερικού είναι το τιμόνι τύπου yoke (με σύστημα drive by wire), αλλά επίσης παρατηρούμε το μάλλον μικρό ψηφιακό πίνακα οργάνων και μια μεγάλη οθόνη αφής για το σύστημα infotainment στην κεντρική κονσόλα, η οποία έχει κλίση προς τον οδηγό. Η κεντρική κονσόλα είναι ψηλά τοποθετημένη και πάνω της έχει τοποθετηθεί ο περιστροφικός επιλογέας για την κίνηση του αυτοκινήτου.

Το εξωτερικό είναι πιο ήπιο σε σύγκριση με το πρωτότυπο, αν και διατηρεί την γεμάτη δυναμισμό αεροδυναμική σιλουέτα. Η πρόσοψη χαρακτηρίζεται από την πλήρως καλυμμένη «κλειστή» μάσκα με τους αιχμηρούς προβολείς της Lexus. Το προφίλ έχει έντονες γραμμές, ενώ το πίσω μέρος δείχνει ακόμα πιο δυναμικό με το παρμπρίζ με τη μεγάλη κλίση, την ενσωματωμένη αεροτομή και τα πίσω φώτα LED που διατρέχουν όλο το πλάτος του αυτοκινήτου.

Το RZ 450e είναι το πρώτο μοντέλο της Lexus που θα βασίζεται στην ειδική πλατφόρμα e-TNGA για τα ηλεκτρικά μοντέλα της Toyota, η οποία είναι κοινή με το Toyota bZ4x και το αδελφό Subaru Solterra. Ακολουθώντας την πιο premium προσέγγιση της Lexus, το μοντέλο θα είναι κορυφαίο σε θέματα ποιότητας, τεχνολογικών χαρακτηριστικών και επιδόσεων, προκειμένου να ανταγωνιστεί μοντέλα όπως το Tesla Model Y, τη Ford Mustang Mach-E, το Audi Q4 e-tron Sportback και το Genesis GV60.

Το σύστημα κίνησης θα αποτελείται από δύο ηλεκτροκινητήρες που θα προσφέρουν τετρακίνηση σε συνδυασμό με το νέο σύστημα Direct4 της Lexus. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως το Toyota bZ4x που είναι μηχανικά συγγενικό προσφέρει μέγιστη αυτονομία 516 χιλιομέτρων κατά τον κύκλο WLTP.

Περισσότερα για το Lexus RZ 450e θα μάθουμε στην ψηφιακή παρουσίαση του που θα γίνει στις 20 Απριλίου.