To Peugeot RCZ που θα θέλαμε


Είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό. Ωστόσο, τα σχέδια για μια υποτιθέμενη δεύτερη γενιά του Peugeot RCZ δείχνουν ότι αυτή θα μπορούσε να είναι εντυπωσιακότατη, εάν ποτέ κατασκευαζόταν.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: CZYZEWSKI DESIGN.
  • 5/6/2020

Το RCZ ήταν μια σχετικά απρόσμενη δημιουργία από την Peugeot. Οι Γάλλοι θέλησαν να ξεφύγουν από την εικόνα των οικογενειακών οχημάτων τους και να επαναφέρουν την ιστορία τους και τις επιτυχίες τους στο μότορσπορ, παρουσιάζοντας αυτό το ξεχωριστό coupé μοντέλο, με αντίστοιχη εμφάνιση και οδική συμπεριφορά. Αυτό έγινε τον Σεπτέμβριο του 2009, στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης, όπου δημιούργησε μεγάλη εντύπωση και προσμονή.

Θεωρήθηκε από πολλούς ως η «αυτοκινητική απάντηση» της γαλλικής εταιρείας στο Audi TT και οι προσδοκίες ήταν μεγάλες. Ωστόσο, η εμπορική πορεία του RCZ δεν έμελλε να είναι αυτή που υπολόγιζαν αρχικά. Τον Σεπτέμβριο του 2015 σταμάτησε η παραγωγή του εξαιτίας της μικρής ζήτησης γι’ αυτό.

Όμως, η παρακαταθήκη που άφησε δεν ξεχνιέται εύκολα. Με αυτό το σκεπτικό, οι άνθρωποι του στούντιο «Czyzewski Design», οραματίστηκαν και δημιούργησαν σχέδια πώς θα μπορούσε να είναι η δεύτερη γενιά του μοντέλου της Peugeot. Σαφώς επηρεασμένοι από την πρόσφατη αισθητική φιλοσοφία που ακολουθούν στην Peugeot, έχουν προσδώσει όλα τα στοιχεία που βλέπουμε στα καινούργια μοντέλα της εταιρείας.

Όμως, έχουν διατηρήσει την έντονα κεκλιμένη γραμμή του αμαξώματος και τους διαμορφωμένους θόλους στην οροφή του, στοιχεία που χαρακτήριζαν το CRZ. Προφανώς, πρόκειται για μια σχεδιαστική σπουδή και τίποτε περισσότερο αυτής, ωστόσο θα θέλαμε να ξαναδούμε ένα καινούργιο CRZ, έστω και… ηλεκτροκίνητο (ίσως έτσι να είχε περισσότερες πιθανότητες να επιτύχει εμπορικά, βάσει της νέας τάσης στην παγκόσμια Αυτοκίνηση).