Το Rimac Nevera ολοκληρώνει τα τελικά Crash Test (video)


Το απαιτητικό πρόγραμμα δοκιμών πρόσκρουσης του Rimac Nevera ολοκληρώθηκε μετά από χιλιάδες ψηφιακές προσομοιώσεις και εννέα αυτοκίνητα να καταστρέφονται. Τα πρωτότυπα του Rimac Nevera υποβλήθηκαν σε 45 ξεχωριστές φυσικές δοκιμές σύγκρουσης και πολλές ακόμη στατικές δοκιμές παθητικής ασφάλειας. 

  • 19/2/2022

Το έντονο πρόγραμμα δοκιμών πρόσκρουσης για την παγκόσμια πιστοποίηση του Rimac Nevera ολοκληρώθηκε επιτέλους μετά από τέσσερα χρόνια, χιλιάδες ψηφιακές προσομοιώσεις και εννέα ολόκληρα οχήματα καταστράφηκαν. Συνολικά, τα πρωτότυπα της Rimac Nevera υποβλήθηκαν σε 45 ξεχωριστές φυσικές δοκιμές σύγκρουσης και πολλές ακόμη στατικές δοκιμές παθητικής ασφάλειας – όλα απαραίτητα για να διασφαλιστεί ότι οι πελάτες σε όλο τον κόσμο μπορούν να βιώσουν με ασφάλεια το πλήρως ηλεκτρικό υπεραυτοκίνητο της Rimac στο δρόμο.

Η τελική δοκιμή, η οποία πραγματοποιήθηκε στα τέλη Ιανουαρίου, ήταν η απαιτητική δοκιμή πλευρικής σύγκρουσης, που διεξήχθη με ταχύτητα 32 km/h και προσομοίωσε πλευρική πρόσκρουση με φωτεινό σηματοδότη. Με πολύ λίγο από το σώμα και το πλαίσιο του αυτοκινήτου μεταξύ του στύλου και των επιβατών, και πολύ λίγη ενέργεια να απορροφάται από τον στύλο, είναι ένα από τα πιο δύσκολα τεστ που μπορεί να υποβληθεί ένα αυτοκίνητο. Η δομή του Nevera αποδείχθηκε τόσο αποτελεσματική στη διανομή της ενέργειας της σύγκρουσης που η πόρτα στην πλευρά της πρόσκρουσης μπορούσε να ανοίξει ακόμα μετά τη δοκιμή. Αυτή η δοκιμή ήταν η τελευταία δοκιμή παθητικής ασφάλειας στις ΗΠΑ, ενώ οι ευρωπαϊκές δοκιμές πιστοποίησης ολοκληρώθηκαν το 2021.

Η παθητική ασφάλεια για το Nevera αναπτύχθηκε από την εσωτερική ομάδα της Rimac, χρησιμοποιώντας αρχικά υπολογιστές High-Performance Cluster, ικανούς να προσομοιώνουν ψηφιακά με σχεδόν τέλεια λεπτομέρεια τα αποτελέσματα μιας πρόσκρουσης δοκιμής πρόσκρουσης σε κάθε στοιχείο του Nevera. Παρά τη φυσική πρόσκρουση της δοκιμής σύγκρουσης που απαιτούνται μόλις 80 χιλιοστά του δευτερολέπτου - λιγότερο από ένα ανοιγοκλείσιμο μάτι - για την προσομοίωση μιας δοκιμής απαιτούνται 20 ώρες χρόνου επεξεργασίας στους υπολογιστές. Μόνο όταν οι μηχανικοί έχουν επιτύχει τα επιθυμητά αποτελέσματα ψηφιακά, κάνουν προσαρμογές στα φυσικά αυτοκίνητα και τα υποβάλλουν στον «τοίχο».

Το Nevera σχεδιάστηκε από την αρχή για να είναι εξαιρετικά ασφαλές, χτισμένο γύρω από ένα προηγμένο μονοκόκ πλαίσιο από ανθρακονήματα που εκτείνεται μεταξύ των προσαρτημάτων της μπροστινής και της πίσω ανάρτησης. Ως αποτέλεσμα, το Nevera είναι το πιο άκαμπτο αυτοκίνητο παραγωγής που δημιουργήθηκε ποτέ, με στρεπτική ακαμψία 70.000 Nm/βαθμό – ένα κανονικό supercar θα είναι περίπου 40.000 Nm/βαθμό. Το μονοκόκ αποτελεί επίσης μέρος μιας πολύ άκαμπτης κυψέλης επιβίωσης που βοηθά στη διάχυση ενέργειας γύρω από τους επιβάτες σε περίπτωση σύγκρουσης.

Καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος δοκιμών πρόσκρουσης που ξεκίνησε από το 2019, τα πρωτότυπα Nevera υποβλήθηκαν στις πιο ακραίες συνθήκες. Κατά τη διάρκεια αυτής της τελευταίας δοκιμής πλευρικής σύγκρουσης, ο επιβάτης – ένα dummy δοκιμών σύγκρουσης αξίας 200.000 ευρώ – αντιμετώπισε έως και 25G πλευρική επιτάχυνση, αλλά υποβλήθηκε σε 41G κατά τη μετωπική δοκιμή πρόσκρουσης σε τοίχο στα 56 km/h. Η υψηλότερη ταχύτητα πρόσκρουσης που γνώρισε το Nevera κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ήταν στη δοκιμή οπίσθιας πρόσκρουσης στην αγορά των ΗΠΑ, που ολοκληρώθηκε στα 80 χλμ./ώρα.

Η Rimac ήταν απόλυτα ανοιχτή με τη διαδικασία των δοκιμών πρόσκρουσης, κοινοποιώντας δημόσια τα πάντα, από τις πρώτες δοκιμές υλικών, τις εξελίξεις των πρωτοτύπων μέχρι τις τελικές δοκιμές πρόσκρουσης.

Ο Mate Rimac, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Rimac, δήλωσε: «Το Nevera σχεδιάστηκε για να υπερέχει σε κάθε τομέα, με κάθε εξάρτημα να ελέγχεται και να έχει σχεδιαστεί προσεκτικά για να προσφέρει την καλύτερη δυνατή απόδοση. Εδώ και τέσσερα χρόνια δίνουμε την ίδια επίπονη προσοχή στη λεπτομέρεια στην ασφάλεια του Nevera, με μηχανικούς να εργάζονται ακούραστα σε χιλιάδες ψηφιακές προσομοιώσεις και τροποποιήσεις σε πρωτότυπα οχήματα, μόνο και μόνο για να δουν το έργο τους να καταστρέφεται κατά τη διαδικασία δοκιμών πρόσκρουσης. Όλες οι προσπάθειές τους ήταν απολύτως κρίσιμες για την ανάπτυξη του Nevera, και καθώς αυτή η τελευταία δοκιμή ολοκληρώνει το πρόγραμμα δοκιμών σύγκρουσης Nevera, το οποίο μας φέρνει κοντά στο να μπορέσουμε επιτέλους να παραδώσουμε το πλήρως ηλεκτρικό υπεραυτοκίνητό μας επόμενης γενιάς στους πρώτους ιδιοκτήτες του σε όλο τον κόσμο.»

Σχεδιασμένο, κατασκευασμένο και κατασκευασμένο στο εσωτερικό της Rimac Automobili, το Nevera περιορίζεται σε μόλις 150 μονάδες. Έγινε δυνατή από την μπαταρία 120 kWh, 6.960 κυψελών που παράγει 1.914 ίππους και 2.360 Nm ροπής, το Nevera επιτυγχάνει τελική ταχύτητα 258 mph (412 km/h), 0-100 km/h σε χρόνο 1,85 δευτερολέπτων.