To σπάνιο Fiat 500 του Gianni Agnelli πουλήθηκε σε τιμή Ferrari (photos)


Η οικογένεια Agnelli περνούσε τις καλοκαιρινές της διακοπές στη Γαλλία με ένα από τα πιο ιδιαίτερα Fiat 500 που κατασκευάστηκαν ποτέ.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: RM SOTHEBY'S
  • 1/2/2024

Ο Gianni Agnelli ήταν ένας από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στην Ιταλία, και γενικότερα στην Ευρώπη. Ως πρόεδρος του ομίλου Fiat, ο Ιταλός επιχειρηματίας και λάτρης της αυτοκίνησης είχε πρόσβαση σε μοντέλα που δεν κυκλοφόρησαν ποτέ για το ευρύ κοινό.

Ένα από αυτά είναι το Fiat 500 Spiaggina του 1958, με το οποίο περνούσε τις καλοκαιρινές του διακοπές στη νότια Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα στη Villa Leopolda στην περιοχή Villefranche-sur-Mer. Την επιμέλεια του οχήματος είχε ο Mario Boano, ο οποίος εκείνη την περίοδο εργαζόταν στην Carrozzeria Ghia.

Ο σκοπός ήταν να δημιουργήσει ένα πρακτικό και ταυτόχρονα πολυτελές όχημα για τα ταξίδια της οικογένειας Agnelli. Το σασί και τα μηχανικά μέρη του προερχόταν από το Fiat Nuovo 500 και το στυλ του θύμιζε καλοκαίρι. Συνδύαζε τις ξύλινες επιφάνειες με το αλουμίνιο, ενώ τα μπροστινά καθίσματα ήταν πλεγμένα στο χέρι από ραττάν, ενώ στο πίσω μέρος της ορθάνοιχτης καμπίνας είχε τοποθετηθεί ένας μεγάλος βελούδινος καναπές. Οι επιρροές από τη ναυτιλία είναι εμφανείς κι ακριβώς αυτός ήταν ο στόχος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δεύτερη μονάδα του μοντέλου που κατασκευάστηκε από τον Boano κατέληξε στα χέρια του Αριστοτέλη Ωνάση. Ο ίδιος οδηγούσε το ιδιαίτερο Fiat 500 του, μεταφέροντας τους λαμπερούς καλεσμένους του στο προσωπικό του γιοτ.

Το αυτοκίνητο που ανήκε στη συλλογή του Agnelli πέρασε στα χέρια του οδηγού του, Bernardino Aiassa, το 1973, ο οποίος με τη σειρά του το πούλησε στον Mario Rossi, αδερφικό φίλο του «L'Avvocato». Πριν λίγο καιρό εντοπίστηκε από έναν συλλέκτη στο Τορίνο, ο οποίος το έθεσε προς πώληση μέσω του οίκου δημοπρασιών RM Sotheby's στις 31 Ιανουαρίου, όπου κατάφερε να «πιάσει» τα 370.625 ευρώ. Πρόκειται για ένα από τα πιο ακριβά Fiat 500 στον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αυτή η Alfa Romeo 2000 GT Veloce έχει κινητήρα Ferrari V8 (video)

Η ιδιαίτερη ιστορία αυτής της ξεχωριστής Alfa Romeo 75 (photos)

Αυτό το Fiat 124 Spider έρχεται ξανά στη ζωή μετά από ένα καλό πλύσιμο (video)