Tο στοιχειωμένο ρεκόρ της Citroen DS


Για περισσότερα από 60 χρόνια η Citroen DS κρατούσε στα χέρια της ένα στοιχειωμένο ρεκόρ πωλήσεων, το οποίο με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας και των ηλεκτρονικών συναλλαγών άλλαξε χέρια.

  • 20/10/2020

Η ιστορία της Citroen DS ξεκινά πολύ πριν η Γαλλίδα θέα πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη εμφάνισή της στις 5 Οκτωβρίου του 1955 στο Παρίσι.

Βλέπετε η γαλλική φίρμα γνώριζε πολύ καλά ότι το αυτοκίνητο το οποίο θα αντικαταστούσε την Traction Avant -το πρώτο τετράτροχο μαζικής παραγωγής με κίνησης στους μπροστινούς τροχούς, ανεξάρτητη ανάρτηση και αυτοφερόμενο πλαίσιο- θα έπρεπε να είναι εξίσου καινοτόμο και πρωτοποριακό.

Οι συζητήσεις για την αντικατάσταση της Traction Avant είχαν ξεκινήσει ήδη από το 1938 ωστόσο το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου τρία χρόνια αργότερα διέκοψαν την όποια σκέψη για την εξέλιξη ενός νέου μοντέλου από τη Citroen.

Μετά και το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι άνθρωποι της γαλλικής φίρμας ακόνισαν και πάλι τα μολύβια τους καταλήγοντας δέκα χρόνια αργότερα στο τετράτροχο που είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν όσοι βρέθηκαν στην έκθεση αυτοκινήτου που φιλοξένησε η γαλλική πρωτεύουσα τον Οκτώβριο του 1955.

Και ήταν πολλοί κρίνοντας από το γεγονός ότι δεκαπέντε λεπτά μετά την πρώτη εμφάνιση του αυτοκινήτου στη εκθεσιακή σάλα, η Citroen είχε δεχθεί 743 προκαταβολές. Μέχρι το τέλος της ημέρας 12.000 υποψήφιοι ιδιοκτήτες του αυτοκινήτου είχαν σταθεί υπομονετικά μπροστά από τον γκισέ μιας τράπεζας ώστε να καταθέσουν το ποσό που θα τους εξασφάλιζε ένα από τα πρώτα αντίτυπα του αυτοκινήτου.

Το ενδιαφέρον του κόσμου για την επαναστατική Citroen DS διατηρήθηκε αμείωτο καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης. Όταν αυτή έκλεισε τις πύλες της, οκτώ ημέρες μετά, η γαλλική φίρμα είχε συγκεντρώσει ούτε λίγο ούτε πολύ 80.000 προπαραγγελίες, καταρρίπτοντας φυσικά κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

Ένα ρεκόρ που άντεξε για περισσότερα από 60 χρόνια, μέχρι το Tesla Model 3 να το συντρίψει στην εποχή του web banking, της ηλεκτροκίνησης και της εφήμερης δόξας που απολαμβάνουν οι τετράτροχες δημιουργίες του αμφιλεγόμενου Elon Musk.  

Διαβάστε ακόμα:

Citroen SM: To αυτοκίνητο που ταξίδεψε από το μέλλον

Citroen DS: Σαν σήμερα γεννήθηκε μια θεά