Το συλλεκτικό Land Rover Defender των 260.000 ευρώ (photos)


Η Land Rover αποκάλυψε ένα Classic Defender εμπνευσμένο από το Islay, το νησί που ο ιστορικός πρόεδρος της εταιρείας, Spencer Wilks, συνήθιζε να κάνει διακοπές.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: LAND ROVER
  • 4/5/2023

Ο επί δεκαετίες πρόεδρος της Rover Spencer Wilks οδηγούσε ένα τροποποιημένο Rover 12 στο Laggan Estate, το εξοχικό σπίτι που διατηρούσε στο νησί Islay,  στις Εβρίδες, ένα σύμπλεγμα νήσων έξω από την ακτή της Σκωτίας.

Επρόκειτο για ένα πρωτότυπο της μετέπειτα Σειράς 1, ενώ εκεί προέκυψε και η ονομασία 'Land Rover' από τον ίδιο τον Wilks. Ως εκ τούτου, η Land Rover Classic, ο τομέας της εταιρείας που ασχολείται με ιστορικές αναβιώσεις μοντέλων της, παρουσίασε το Classic Defender Works V8 Islay Edition.

Σε χαρακτηριστικά έχει στοιχεία από το Land Rover Series 2Α του 1965 που είχε στην κατοχή του ο Wilks, με τον χρωματισμό Heritage Grey και την αντίθεση με το χρώμα Limestone σε οροφή και ζάντες

Στον κινητήρα, πάντως, δεν θα βρει κανείς τίποτα ρετρό - η ειδική αυτή έκδοση βασίζεται στα Defender που κατασκευάζονταν την περίοδο 2012-2016, οπότε φέρει τον ίδιο κινητήρα V8 χωρητικότητας 4,0 L με απόδοση 406 PS. Αναβάθμιση έχουν λάβει και τα φρένα, όπως κι η ανάρτηση και το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων 8 σχέσεων της ZF.

Στο εσωτερικό έχουν υπάρξει αρκετές αλλαγές, ώστε να αποδίδεται με τον καλύτερο τρόπο η μοναδικότητα της συγκεκριμένης έκδοσης. Για παράδειγμα, χρησιμοποιήθηκε τουίντ από την παραγωγή υφάσματος του Islay για τα καθίσματα, τις πόρτες και την κεντρική κονσόλα

Μιλώντας για την κεντρική κονσόλα, εκεί βρήκε χώρο και ένα συρτάρι από ξύλο παρμένο από βαρέλι του τοπικού διυλιστηρίου, ονόματι Kilchoman Distillery, που άνοιξε η εγγονή του Spencer Wilks, Kathy, μαζί με τον σύζυγό της, Anthony Wills, το 2005

Μόλις 30 Islay Edition θα παραχθούν (17 στην έκδοση Defender 90 και 13 στην έκδοση 110 με τις 7 θέσεις), ενώ μαζί θα προσφέρεται και ένα ουίσκι '639' περιορισμένης έκδοσης από το διυλιστήριο.

Ο αριθμός 639 προκύπτει από τον αριθμό κυκλοφορίας που είχε η Series 2Α τότε, και που θα βρει κανείς στο εμπρός μέρος της Islay Edition. Όσο για την τιμή πώλησης, αυτή ανέρχεται στις 230.000 λίρες (260.000 ευρώ) για τo Defender 90, και 245.000 λίρες (277.000 ευρώ) για την Defender 110.