Toyota C-HR: Τι σημαίνουν τα γράμματα στην ονομασία του ιαπωνικού C-SUV


Λίγο μετά την αποκάλυψη της δεύτερης γενιάς του Toyota C-HR, ρίχνουμε φως στην ιστορία που κρύβεται πίσω από την ονομασία του.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: TOYOTA
  • 28/6/2023

Η ονοματοδοσία των μοντέλων μιας αυτοκινητοβιομηχανίας είναι σπουδαία υπόθεση. Αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία της εταιρείας, όσον αφορά το πλάνο της για το μέλλον, και επιδεικνύει τον χαρακτήρα της με τον πιο άμεσο τρόπο.

Από φαινόμενα της φύσης, ανέμους και τοποθεσίες, μέχρι θεότητες, ιστορικά πρόσωπα και προσωπικότητες της αυτοκίνησης και του μηχανοκίνητου αθλητισμού, κάθε αυτοκίνητο κρύβει τη δική του ιστορία. Κάποια είναι απλά, κάποια άλλα είναι πιο σύνθετα και έχουν μια πιο περίπλοκη εξήγηση, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις πρόκειται απλά για ακρωνύμια.

Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου Toyota C-HR, του οποίου η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία τράβηξε το κάλυμμα πριν από λίγες ώρες, αφηγούμαστε τη δική του ιστορία ονοματοδοσίας. Η ονομασία «C-HR» ανήκει στην κατηγορία των ακρωνυμίων, όμως έχει τριπλή σημασία, αφού σημαίνει Compact High RiderCross Hatch Run-about και Coupe High Rider.

Το «Compact High Rider» είναι εύκολο στην απόδοσή του αφού αναφέρεται στις διαστάσεις του μοντέλου, όντας ένα compact όχημα, αλλά και στην κατηγορία στην οποία ανήκει, αφού πρόκειται για SUV και το πάτωμά του αυξημένη απόσταση από το έδαφος (High Rider). Όσο για το «Cross Hatch Run-about», δηλώνει τη διπλή ταυτότητα που φέρει το μοντέλο, δηλαδή αυτή του hatchback και του crossover SUV.

Εκτός αυτού, τα χαρακτηριστικά του C-HR θυμίζουν αρκετά αυτά ενός coupe, εξ ου κι η ονομασία 'Coupe High Rider'. Παρόλο που δεν πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα coupe μοντέλο, η καμπυλότητα των μερών του, όπως κι οι αναλογίες του, του προσφέρουν και αυτήν την ονομασία.

Το ολοκαίνουργιο C-HR είναι ένα από τα δημιουργήματα των Ιαπώνων που εκτελεί καλύτερα από όλα τον ρόλο του ως crossover SUV, εστιάζοντας στη χρησιμότητα και τις υψηλές επιδόσεις. Ταυτόχρονα, φέρνει μια πνοή φουτουρισμού κι εκλεπτυσμένης αισθητικής, χωρίς όμως να χάνει τίποτα από την αεροδυναμικό του σχεδιασμό.

Με μία πληθώρα από κινητήρια σύνολα κι εκτενή εξοπλισμό, η νέα γενιά του C-HR θα είναι διαθέσιμη για παραγγελία στην Ελλάδα το ερχόμενο φθινόπωρο, ενώ οι πρώτες παραδόσεις θα ξεκινήσουν προς το τέλος του έτους.