Toyota GR Yaris: Νέες ειδικές εκδόσεις με «σφραγίδα» Ogier και Rovanpera (photos)


Η Toyota Gazoo Racing παρουσίασε περιορισμένης παραγωγής εκδόσεις του νέου GR Yaris που αναπτύχθηκαν με την προσωπική συμβολή των πρωταθλητών της στο WRC.

  • ΦΩΤΟ: TOYOTA EUROPE NEWSROOM
  • 25/1/2024

Η Toyota αποκάλυψε την Πέμπτη (25/1) δύο αποκλειστικές εκδόσεις υψηλών επιδόσεων του νέου GR Yaris, οι οποίες αναπτύχθηκαν με την προσωπική συμβολή των οδηγών-πρωταθλητών της TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team (TGR-WRT) Sébastien Ogier και Kalle Rovanperä. Τα νέα μοντέλα κάνουν το ντεμπούτο τους την πρώτη ημέρα του Ράλι Μόντε Κάρλο, του εναρκτήριου αγώνα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι της FIA (WRC) του 2024.

Τα νέα μοντέλα έχουν εξελιχθεί από τις πρωτότυπες εκδόσεις του νέου GR Yaris που παρουσιάστηκαν στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Τόκιο το 2023, υπό την επίβλεψη του Ogier, ο οποίος κέρδισε δύο από τους οκτώ τίτλους οδηγών στο WRC με την TGR-WRT, το 2020 και το 2021, και του Rovanperä, Παγκόσμιου Πρωταθλητή στο WRC το 2022 και το 2023.

Η δημιουργία τους αντλεί έμπνευση από την επιθυμία του προέδρου της Toyota Motor Corporation και Master Driver Akio Toyoda - γνωστού και ως "Morizo" - να εκφράσει τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη του τόσο στους οδηγούς «που βελτιώνουν και αναπτύσσουν τα αυτοκίνητά μας στους αγώνες ράλι», όσο και στις ομάδες, τους διοργανωτές των αγώνων ράλι και τους οπαδούς του αθλήματος.

Σε κάθε αυτοκίνητο, οι λειτουργίες "Gravel" και "Track" που διαθέτει το στάνταρ GR Yaris έχουν αντικατασταθεί με ρυθμίσεις που έχουν επαναπρογραμματιστεί ώστε να αντικατοπτρίζουν τις προσωπικές προτιμήσεις του κάθε οδηγού όσον αφορά τον χειρισμό και την απόδοση. Επιπλέον, κάθε μία από τις ειδικές εκδόσεις διαθέτει διαφορετικά νέα εξωτερικά και εσωτερικά στιλιστικά χαρακτηριστικά.

Και τα δύο χρησιμοποιούν την πιο πρόσφατη έκδοση του υπερτροφοδοτούμενου τρικύλινδρου κινητήρα των 1,6 λίτρων του GR Yaris, ο οποίος αποδίδει 280 PS και 390 Nm ροπής και συνδυάζεται με έξυπνο χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων (6iMT).

Ogier Edition

Το Ogier Edition GR Yaris διαθέτει δύο νέες λειτουργίες ελέγχου του συστήματος τετρακίνησης AWD, που ονομάζονται Morizo και Seb. Η λειτουργία Morizo έχει αναπτυχθεί από τον Morizo (Akio Toyoda) μέσα από τις εμπειρίες που του έχει χαρίσει η συμμετοχή του σε αγώνες ράλι. Είναι ρυθμισμένη ώστε να συμβάλλει στην επίτευξη σταθερών χρόνων στους αγώνες κατά την επιτάχυνση, πλήρη ή μερική, και το φρενάρισμα.

Η λειτουργία Seb, που αναπτύχθηκε από τον Ogier, χρησιμοποιεί το εμπρός και πίσω διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης τύπου Torsen και την τετρακίνηση για να κατανέμει τη ροπή στον πίσω άξονα, ώστε το πίσω μέρος του αυτοκινήτου να μπορεί να «γυρίζει» με σχετική ευκολία. Αυτό δίνει στον οδηγό την αίσθηση ότι είναι πλήρως συνδεδεμένος με το αυτοκίνητο και θα τον βοηθήσει να επιτύχει ταχύτερους χρόνους με έλεγχο του αμαξώματος σε υψηλές ταχύτητες οδήγησης.

Το αμάξωμα της Ogier Edition έχει ειδικό φινίρισμα Matt Stealth Grey και φέρει τη σημαία της Γαλλίας (πατρίδα του Ogier) στη μάσκα του ψυγείου και στις ζάντες αλουμινίου 18x8J BBS. Στα εμπρός φτερά προστίθενται αναμνηστικά αυτοκόλλητα WRC.

Ανάμεσα στις λεπτομέρειες που ξεχωρίζουν είναι επίσης μια νέας σχεδίασης πίσω αεροτομή από ανθρακονήματα CFRP καθώς και οι δαγκάνες φρένων βαμμένες σε μπλε χρώμα. Τα αυτοκόλλητα TOYOTA GAZOO Racing έχουν προστεθεί στην αριστερή και δεξιά πόρτα και ένα λογότυπο Ogier Edition στην πίσω.

Στο εσωτερικό, υπάρχει μια αναμνηστική πλακέτα για τις νίκες στο WRC στον πίνακα οργάνων στην πλευρά του συνοδηγού και ραφές αντίθεσης σε μπλε, γκρι και κόκκινο (προς τιμήν των τριών χρωμάτων της γαλλικής σημαίας) στο τιμόνι. Γκρι ραφές χρησιμοποιούνται στα καλύμματα του επιλογέα ταχυτήτων και του μοχλού του χειρόφρενου και στην ταπετσαρία των καθισμάτων.

Και στις δύο ειδικές εκδόσεις, τα ψηφιακά όργανα του νέου GR Yaris έχουν αναθεωρηθεί ώστε να περιλαμβάνουν τις νέες λειτουργίες, μαζί με την κανονική λειτουργία Normal του συστήματος τετρακίνησης AWD.

Rovanperä Edition

Η Rovanperä Edition διαθέτει μια μοναδική λειτουργία με την ονομασία Donut Mode, που δημιουργήθηκε ειδικά για τον νεότερο πρωταθλητή του WRC, ο οποίος είναι ιδιαίτερα ικανός στο ντριφτάρισμα και στην πραγματοποίηση donuts που κάνουν τα ελαστικά να καπνίζουν. Εδώ, η νέα λειτουργία επιτρέπει την εύκολη οδήγηση και το ντρίφτ δύο αυτοκινήτων το ένα δίπλα στο άλλο, παρέχοντας σταθερή, ισχυρή ροή ροπής στους πίσω τροχούς.

H έκδοση παρέχει επίσης τη λειτουργία Kalle Mode που χρησιμοποιεί ένα πίσω διαφορικό με σταθερή κατανομή ροπής και εμπρός και πίσω διαφορικά περιορισμένης ολίσθησης τύπου Torsen για την επίτευξη γραμμικής συμπεριφοράς, ώστε το πίσω μέρος του αυτοκινήτου να ανοίγει δυναμικά την τροχιά του καθώς εισέρχεται σε μια στροφή με το εμπρός μέρος την ίδια στιγμή να ωθείται προς τα εμπρός πατώντας το γκάζι στην έξοδο.

Το αυτοκίνητο έχει ένα αποκλειστικό φινίρισμα τριών τόνων με τη μορφή βαμμένων μοτίβων που έχουν την υπογραφή του σχεδιαστή του αγωνιστικού κράνους του Rovanperä. Στα εμπρός φτερά έχουν προστεθεί αυτοκόλλητα για τις νίκες στο WRC και αντίστοιχα της TOYOTA GAZOO Racing στις πόρτες και στον πίσω προφυλακτήρα, καθώς και ένα λογότυπο Rovanperä Edition στην πίσω πόρτα.

Εκτός από τις ζάντες BBS 18x8J, το αυτοκίνητο είναι εφοδιασμένο με μια ρυθμιζόμενη πίσω αεροτομή από CFRP, όπως και στο GRMN Yaris, καθώς και γρανάζια για σταθερή κατανομή της ροπής στο πίσω διαφορικό.

Στην καμπίνα, τα διακοσμητικά και οι ραφές της ταπετσαρίας ταιριάζουν και πάλι με τα εθνικά χρώματα του οδηγού, με το μπλε και γκρι να αποτελούν μια σαφή αναφορά στη Φινλανδία. Όπως και στην Ogier Edition, μια ειδική πλακέτα αποτίει φόρο τιμής στις νίκες της TGR στο WRC.

Οι Ogier και Rovanperä Edition θα κατασκευαστούν σε αυστηρά περιορισμένο αριθμό. Λεπτομέρειες για την παραγγελία και τις πωλήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές θα ανακοινωθούν αργότερα από τους εθνικούς διανομείς.

Σύνοψη χαρακτηριστικών των Ειδικών Εκδόσεων

Ogier Edition

Rovanperä Edition

Εξωτερικό

Βαφή Matt Stealth Grey

Αποκλειστική τρίχρωμη βαφή

Αυτοκόλλητα νικών στο WRC στα εμπρός φτερά

Αυτοκόλλητα νικών στο WRC στα εμπρός φτερά

Διακόσμηση με τα χρώματα της σημαίας της Γαλλίας στην εμπρός μάσκα

Ζάντες αλουμινίου 18x8J BBS

Μπλε δαγκάνες φρένων

Λογότυπο TOYOTA GAZOO Racing στους τροχούς

Ζάντες αλουμινίου 18x8J BBS

Αυτοκόλλητα TOYOTA GAZOO Racing στις εμπρός πόρτες και τον πίσω προφυλακτήρα

Γαλλική σημαία και λογότυπα TOYOTA GAZOO Racing στους τροχούς

Σήμα Rovanperä Edition στην πίσω πόρτα

Αυτοκόλλητα TOYOTA GAZOO Racing στις εμπρός πόρτες

Ρυθμιζόμενη πίσω πτέρυγα από CFRP

Σήμα Ogier Edition στην πίσω πόρτα

Νέας σχεδίασης πίσω αεροτομή  CFRP

Εσωτερικό

Αναμνηστική πλακέτα για τις νίκες στο WRC στον πίνακα οργάνων

Αναμνηστική πλακέτα για τις νίκες στο WRC στον πίνακα οργάνων

Πλήρως ψηφιακός πίνακας οργάνων GR, συμπεριλαμβανομένων των νέων προγραμμάτων οδήγησης Morizo και Seb

Πλήρως ψηφιακός πίνακας οργάνων GR, συμπεριλαμβανομένων των νέων προγραμμάτων οδήγησης Donut και Kalle

Ραφές στο τιμόνι – Γαλλικά εθνικά χρώματα (κόκκινο/γκρι/μπλε)

Ραφές στο τιμόνι – Φιλανδικά εθνικά χρώματα (μπλε/γκρι)

Γκρι ραφές στην ταπετσαρία των καθισμάτων και στα καλύμματα του επιλογέα ταχυτήτων και του μοχλού του χειρόφρενου

Μπλε και γκρι ραφές στην ταπετσαρία των καθισμάτων και στα καλύμματα του επιλογέα ταχυτήτων και του μοχλού του χειρόφρενου

Μηχανικά μέρη

All-wheel drive modes: Morizo, Seb και Normal

All-wheel drive modes: Donut, Kalle και Normal

3κύλινδρος υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας 1,6 λίτρων με 280 ίππους DIN και 390 Nm

3κύλινδρος υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας 1,6 λίτρων με 280 ίππους DIN και 390 Nm

6-τάχυτο χειροκίνητο κιβώτιο i6MT

6-τάχυτο χειροκίνητο κιβώτιο i6MT

Πίσω διαφορικό με γρανάζια για σταθερή κατανομή ροπής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Toyota ετοιμάζει μία νέα «καυτή» έκδοση GR GT

Επίσημο: Η Toyota αναβαθμίζει το Corolla εν όψει 2024 - Ποιες αλλαγές έρχονται

Toyota: Όλα δείχνουν ότι η επιστροφή της θρυλικής Celica είναι προ των πυλών!