Toyota LQ, το αυτοκίνητο-βοηθός των επιβατών


H Toyota θα παρουσιάσει το πρωτότυπο LQ στην προσεχή έκθεση αυτοκινήτου του Τόκιο το οποίο κινείται αυτόνομα και διαθέτει ψηφιακό βοηθό για τους επιβάτες του.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 11/10/2019

Η Toyota θα παρουσιάσει στην έκθεση του Τόκιο το ηλεκτροκίνητο πρωτότυπο LQ με το οποίο επιθυμεί να αλλάξει τα ως τώρα δεδομένα στα οχήματα αυτόνομης οδήγησης. Σύμφωνα με τα στελέχη της ιαπωνικής εταιρείας, το LQ, το οποίο βασίζεται στο επίσης πρωτότυπο Concept-i που παρουσίασε το 2017 στο Los Angeles, διαθέτει έναν τεχνητής νοημοσύνης ψηφιακό «βοηθό» στον οποίο έχει δοθεί το όνομα «Yui».

Όπως ανακοινώθηκε, στην Toyota εργάζονται με εντατικό ρυθμό ώστε να μπορέσουν να δημιουργήσουν την κανονική έκδοση του LQ η οποία να χρησιμοποιηθεί ως όχημα μεταφοράς κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020. Αυτοί θα διεξαχθούν στην ιαπωνική πρωτεύουσα από τις 24 Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου την επόμενη χρονιά.

Το αυτοκίνητο θα έχει τέσσερις θέσεις και η αυτονομία του θα φτάνει τα 300 km πριν την αναγκαστική επαναφόρτιση των μπαταριών του. Μέσω του «Yui», οι επιβαίνοντες σε αυτό θα μπορούν να μετακινούνται με μεγαλύτερη άνεση. Ο οδηγός θα μπορεί να επικοινωνεί με τον ψηφιακό βοηθό μέσω φωνητικών εντολών για να ενεργοποιεί ή να απενεργοποιεί τα επιμέρους συστήματα του οχήματος. Επίσης, ο «Yui» θα παρακολουθεί διαρκώς τον οδηγό και τις αντιδράσεις του και θα τον ενημερώνει όταν διαπιστώνει ότι έχει αποσπαστεί η προσοχή του ή θα τον προειδοποιεί για ενδεχόμενο κίνδυνο στο δρόμο.

Επίσης, όταν διαπιστώσει ότι ο οδηγός είναι κουρασμένος, ο ψηφιακός βοηθός θα δίνει εντολή να ξεφουσκώνει σχετικά το κάθισμα αυτού, ώστε να χαλαρώσει. Την κίνηση του οχήματος θα την αναλαμβάνει ο «Yui», καθώς το LQ διαθέτει σύστημα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 4. Τα καθίσματα έχουν δημιουργηθεί από την Boshoku, έναν από τους προμηθευτές της Toyota, και διαθέτουν και σύστημα ψύξης ή θέρμανσης. Τέλος, η κονσόλα του πρωτότυπου LQ δημιουργήθηκε σε εκτυπωτή 3D.