Toyota: Πτώση σε παγκόσμιες πωλήσεις για 11ο σερί μήνα!


Μειώθηκε και η παραγωγή αυτοκινήτων παγκοσμίως κατά 8,6% τον Ιούλιο για τους Ιάπωνες.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 31/8/2022

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες πασχίζουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που πλήττουν την κατασκευή αυτοκινήτων. Ελλείψεις (κατά βάση) σε αγωγούς και ημιαγωγούς, διακοπές στην εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και τα τελευταία «απόνερα» των περιορισμών λόγω του COVID-19 είναι οι τρεις βασικοί «πονοκέφαλοι».

Μία από τις εταιρίες που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες είναι και η Toyota, η οποία ανακοίνωσε μείωση της παγκόσμιας παραγωγής της κατά 8,6% τον Ιούλιο, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Οι Ιάπωνες κατασκεύασαν 706.547 οχήματα, την ώρα που ο στόχος της εταιρίας ήταν για περίπου 800.000, ενώ πέρυσι είχε παράξει 773.135.

Είναι ο τέταρτος σερί μήνας που το συγκριτικό αποτέλεσμα είναι αρνητικό και συνοδεύτηκε από πτώση των πωλήσεων κατά 7,2%, στις 797.179 μονάδες, επεκτείνοντας το σχετικό αρνητικό σερί στους 11 μήνες.

Η έλλειψη ημιαγωγών και οι διακοπές στην αλυσίδα εφοδιασμού, που προκλήθηκαν κυρίως από τα lockdown λόγω Covid στη Κίνα, συνέβαλαν, σύμφωνα με το Bloomberg, σε αυτό το αποτέλεσμα. Αξιοσημείωτο είναι ότι και η εγχώρια παραγωγή της εταιρίας μειώθηκε κατά 28% τον Ιούλιο, υπερκαλύπτοντας έτσι την παραγωγή ρεκόρ στο εξωτερικό, η οποία ήταν αυξημένη κατά 4,5% εξαιτίας της ισχυρής ανάκαμψης στην Ευρώπη, την Κίνα και την υπόλοιπη Ασία.

Τα «εντός έδρας» εμπόδια στην παραγωγική διαδικασία προήλθαν κυρίως από παράγοντες όπως η έντονη βροχόπτωση στην Ιαπωνία, η διακοπή μιας γραμμής παραγωγής λόγω έρευνας ανάκλησης αλλά και τα κρούσματα κορωνοϊού που παρατηρήθηκαν σε τοπικό εργοστάσιο.

Παρόλα αυτά, διατηρεί το στόχο παραγωγής της για 9,7 εκατομμύρια οχήματα για το οικονομικό έτος έως τον Μάρτιο του 2023, αλλά και τις προοπτικές κερδών της. Μάλιστα, σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή μέχρι τον Νοέμβριο, ανάλογα με τις προμήθειες ανταλλακτικών και το προσωπικό. Αναμένει ότι η παραγωγή του Σεπτεμβρίου θα ανακάμψει σε περίπου 850.000 οχήματα, αριθμός ρεκόρ για το συγκεκριμένο μήνα.

«Το φετινό Αύγουστο, η Toyota σχεδιάζει να παράγει περίπου 700.000 οχήματα και λαμβάνοντας υπόψη ότι έφτασε τα 530.000 τον Αύγουστο του περασμένου έτους, νομίζω ότι η κατάσταση αρχίζει να βελτιώνεται», δήλωσε ο Seiji Sugiura, ανώτερος αναλυτής στο Tokai Tokyo Research Institute.

Από την άλλη πλευρά, η Nissan ανακοίνωσε αύξηση 9,4% στην παραγωγή της για τον Ιούλιο, φτάνοντας τα 284.755 οχήματα, αλλά οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 13% στις 265.905 μονάδες, παρατείνοντας την πτώση για 13ο συνεχόμενο μήνα. Όσο για τη Honda, παρουσίασε αύξηση παραγωγής 5,9% για το ίδιο διάστημα, φτάνοντας τα 343.205 οχήματα, εμφανίζοντας αύξηση για δεύτερο σερί μήνα.

Πηγή: Bloomberg