Toyota Yaris: Νέα εντυπωσιακή υβριδική έκδοση με 130 PS! (video-photos)


Καινούριες εκδόσεις GR SPORT και Premiere Edition με κορυφαίο εξοπλισμό άνεσης και ασφάλειας.

  • 30/5/2023

Η Toyota ανακοίνωσε μια σειρά βελτιώσεων που θα ενισχύσουν περαιτέρω την γκάμα του υβριδικού Yaris. Το ανανεωμένο Yaris έχει πλέον αυξημένη απόδοση, επίπεδο ασφάλειας και φρεσκαρισμένο στυλ.

Εκτός από την ενίσχυση της ισχύος και των επιδόσεων του υβριδικού ηλεκτρικού συστήματος μετάδοσης κίνησης για να δώσει στους ευρωπαίους πελάτες περισσότερες επιλογές και αυξάνοντας το εύρος των προηγμένων συστημάτων ενεργητικής ασφάλειας και υποβοήθησης οδηγού, η Toyota εισάγει μια εντελώς νέα ψηφιακή διάσταση στο αυτοκίνητο. Το ολοκληρωμένο πακέτο περιλαμβάνει μια προσαρμόσιμη οθόνη οργάνων οδηγού, ένα πιο ισχυρό και διαισθητικό σύστημα πολυμέσων, βολική και σταθερή συνδεσιμότητα και, για πρώτη φορά, ένα ψηφιακό κλειδί hands-free για πρόσβαση και εκκίνηση του αυτοκινήτου.

Κατά το λανσάρισμα, η νέα σειρά Yaris θα περιλαμβάνει μια ειδική έκδοση Premiere Edition, που παρουσιάζει την πλήρη γκάμα νέων χαρακτηριστικών του μοντέλου. Αυτό θα προσφέρεται με μια νέα αποκλειστική Neptune Blue δίχρωμη βαφή με μαύρη οροφή και κολώνες σε αντίθεση. Το μπλε θέμα επαναλαμβάνεται σε ραφές της ταπετσαρίας καθισμάτων σε αντίθεση και γραμμές στα ταμπλό οργάνων και των θυρών, καθώς και τις νέες ζάντες αλουμινίου 17 ιντσών σε μαύρο χρώμα. Η Premiere Edition θα είναι επίσης διαθέσιμη σε διχρωμία Platinum Pearl White ή Silver Metallic. Τα μοντέλα Mid και Midplus Yaris διαθέτουν επίσης νέα σχέδια ζαντών αλουμινίου.

Η ταπετσαρία των εσωτερικών καθισμάτων έχει επίσης ανανεωθεί με νέο μοτίβο. Μια νέα επιλογή βαφής Juniper Blue θα είναι διαθέσιμη σε όλη τη σειρά Yaris. Κατά τα άλλα, το νέο Yaris διατηρεί τις μυώδεις γραμμές που το ξεχωρίζουν από άλλα μοντέλα της κατηγορίας. Το σπορ προφίλ του γίνεται εφικτό χάρη στην πλατφόρμα GA-B: το συνολικό ύψος και το μήκος είναι συμπαγή, αλλά το μεταξόνιο και τα εμπρός και πίσω μετατρόχια είναι γενναιόδωρα, δίνοντας μια σπορ εμφάνιση και συμβάλλοντας στην εξασφάλιση καλού χώρου στην καμπίνα. Το εσωτερικό ακολουθεί την ιδέα «less is more», με υψηλή αντιληπτή ποιότητα και αίσθηση ευρυχωρίας για τους εμπρός επιβάτες. Οι λεπτομέρειες περιλαμβάνουν επένδυση σε μαλακά υλικά σε όλο το ταμπλό, μαλακά ένθετα από τσόχα στα πάνελ της πόρτας, μια φαρδιά μπροστινή κονσόλα και ένα σπορ τιμόνι μικρής διαμέτρου.

Ισχυρότερο υβριδικό σύνολο

Οι βελτιώσεις που έγιναν στο υβριδικό σύστημα προσφέρουν υψηλότερες επιδόσεις και μια πιο συναρπαστική και, αναμενόμενα, πιο διασκεδαστική οδηγική εμπειρία. Οι αλλαγές επικεντρώνονται στην υιοθέτηση της μονάδας κιβωτίου ταχυτήτων/διαφορικού από την τελευταία, πέμπτη γενιά της κορυφαίας στην αγορά υβριδικής τεχνολογίας της Toyota που φορά το νέο Prius. Σε συνδυασμό με μια μεγαλύτερη και πιο ισχυρή μονάδα γεννήτριας/ηλεκτροκινητήρα, νέο λογισμικό και νέα μονάδα ελέγχου ισχύος (PCU) αυξήθηκε η απόδοση του συστήματος κατά 12%, από 116 σε 130 PS. Υπάρχει επίσης μια σημαντική αύξηση στη ροπή, με τη μέγιστη ροπή του ηλεκτρικού κινητήρα MG2 να αυξάνεται κατά 30% σε όλο το εύρος στροφών, από 141 Nm σε 185 Nm. Αυτό μεταφράζεται σε αισθητά ταχύτερη επιτάχυνση, όχι μόνο για το 0-100 km/h, αλλά το πιο σημαντικό για τις ρεπρίζ.

Έχει λοιπόν μειωθεί κατά μισό δευτερόλεπτο το 0-100 km/h (είναι πλέον 9,2 sec.), ενώ υπάρχει επίσης μείωση για το 80-120 km/h το οποίο απαιτεί πλέον 7,5 sec. Αυτά τα οφέλη έχουν εξασφαλιστεί μόνο με μια μικρή αύξηση των εκπομπών CO2, διατηρώντας εντούτοις την καλύτερη στην κατηγορία, επίδοση από αυτήν την άποψη, με 96-116 g/km. Φυσικά, η αύξηση ισχύος είναι μόνον η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη είναι η δυναμική αίσθηση που αποκομίζεις οδηγώντας το, σύμφωνα με την Toyota. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν καταργείται η απλή έκδοση του υβριδικού συστήματος με τους 116 PS, αλλά πολύ απλά προστίθεται στη γκάμα η νέα δυνατή έκδοση των 130 PS με δύο εξοπλιστικές εκδόσεις τις Premiere Edition και GR SPORT.

Πλούσιος εξοπλισμός ασφαλείας T-Mate

Με τον πλούσιο εξοπλισμό ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας, η τρέχουσα γενιά Yaris αναπτύχθηκε πάντα ως το ασφαλέστερο μικρό αυτοκίνητο στον κόσμο. Η Toyota εισάγει πρόσθετα και βελτιωμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας για να ενισχύσει αυτή την εικόνα. Το Toyota T-Mate, με τα προηγμένα χαρακτηριστικά που κάνουν ένα αυτοκίνητο ασφαλέστερο, ευκολότερο στην οδήγηση και τη στάθμευση που έχουμε γνωρίσει σε όλα τα μοντέλα της φίρμας, είναι εδώ πάνοπλο με πρόσθετες και βελτιωμένες λειτουργίες. Αυτές περιλαμβάνουν τα τελευταίας γενιάς συστήματα υποστήριξης οδηγού Toyota Safety Sense.

Στο εσωτερικό, χάρη στο νέο σύστημα πολυμέσων και τη μονάδα επικοινωνίας δεδομένων (DCM), η Toyota παρέχει την ευελιξία και την ευκολία των ενημερώσεων λογισμικού που παρέχονται over-the-air. Αυτό σημαίνει ότι οι λειτουργίες Toyota Safety Sense και πολυμέσων μπορούν να αναβαθμιστούν απρόσκοπτα. Από την άλλη, η χρήση νέας κάμερας και ραντάρ που μπορεί να σαρώσει περισσότερο και ευρύτερα από πριν, επιτρέπει σημαντική αύξηση του εύρους ανίχνευσης κινδύνου ατυχήματος. Για παράδειγμα, το Pre-Collision System (PCS) μπορεί τώρα να αναγνωρίσει μια πιθανή μετωπική πρόσκρουση και ένα ευρύτερο φάσμα αντικειμένων και οχημάτων στη διαδρομή του αυτοκινήτου, συμπεριλαμβανομένων πεζών, ποδηλατών και τώρα και μοτοσυκλετών. Το δε Acceleration Suppression είναι μια νέα προσθήκη στο χαρτοφυλάκιο Toyota Safety Sense. Αυτό παρεμβαίνει για να επιβραδύνει κάθε ξαφνική επιτάχυνση όταν αναγνωρίζει τον κίνδυνο σύγκρουσης με προπορευόμενο όχημα.

Το Proactive Driving Assist (PDA) είναι ένα άλλο νέο χαρακτηριστικό, σχεδιασμένο για να βοηθά στην αποφυγή γνωστών κινδύνων ατυχήματος με χαμηλή ταχύτητα. Το Deceleration Assist παρέχει ομαλή επιβράδυνση όταν ο οδηγός αφήνει το πόδι από το γκάζι για να επιβραδύνει όταν πλησιάζει ένα πιο αργό όχημα μπροστά ή όταν μπαίνει σε μια στροφή. Το δεύτερο στοιχείο είναι το Steering Assist, το οποίο αναγνωρίζει μια στροφή στο δρόμο μπροστά και προσαρμόζει τη δύναμη του τιμονιού για να βοηθήσει τον οδηγό να κινηθεί με μεγαλύτερη σταθερότητα.

Το νέο σύστημα επείγουσας διακοπής οδήγησης (EDSS) είναι σε θέση να υποστηρίξει τον οδηγό, σε περίπτωση ξαφνικής αδιαθεσίας όταν είναι ενεργοποιημένο το Lane Trace Assist (LTA). Εάν το σύστημα εντοπίσει ότι ο οδηγός δεν έχει στρίψει, φρενάρει ή επιταχύνει για ορισμένο χρονικό διάστημα, θα ηχήσει μια προειδοποίηση. Εάν δεν υπάρξει αντίδραση από τον οδηγό, θα φέρει το αυτοκίνητο σε ήπια στάση, θα ενεργοποιήσει τα αλάρμ και θα ξεκλειδώσει τις πόρτες. Το Toyota T-Mate παρέχει επίσης προστασία όταν το αυτοκίνητο είναι σταματημένο.

Με το προαιρετικό σύστημα Safe Exit Assist (SEA), ένα οπτικό και ηχητικό σύστημα προειδοποίησης βοηθά στο να αποτραπεί το ακούσιο άνοιγμα της πόρτας στη διαδρομή οχημάτων και ποδηλατών που πλησιάζουν από πίσω. Και το Σύστημα Υπενθύμισης Πίσω Καθίσματος (RSRS) θα ειδοποιήσει τον οδηγό μέσω οπτικών και ακουστικών ειδοποιήσεων εάν έχει αφήσει ένα παιδί ή κατοικίδιο στο πίσω κάθισμα.

Εκτός από αυτές τις επιπλέον λειτουργίες, το νέο Yaris επωφελείται επίσης από αναβαθμίσεις στα καθιερωμένα χαρακτηριστικά του Toyota Safety Sense. Το Adaptive Cruise Control (ACC) έχει αναθεωρηθεί για να ανταποκρίνεται πιο γρήγορα και να λειτουργεί με πιο φυσική αίσθηση. Για παράδειγμα, όταν ένα άλλο όχημα κινείται στη λωρίδα του Yaris, η επιβράδυνση είναι πιο σταδιακή. Ο οδηγός μπορεί επίσης να επιλέξει ρύθμιση μεγαλύτερης απόστασης από όχημα σε όχημα για πιο ασφαλές διάστημα μεταξύ τους και η μείωση της ταχύτητας ενεργοποιείται νωρίτερα, δίνοντας πιο ομαλό έλεγχο.

Προστέθηκαν, τέλος, νέα συστήματα στο Adaptive Cruise Control για ασφαλέστερη προσπέραση: Η υποστήριξη αποτροπής προσπέρασης αποτρέπει την ακούσια προσπέραση στη λάθος πλευρά ενός οχήματος, ενώ ο Προκαταρκτικός Έλεγχος Επιβράδυνσης/Σύνδεσης με φλας βοηθά τον οδηγό να ξαναμπεί με ασφάλεια στη λωρίδα κυκλοφορίας του με την κατάλληλη ταχύτητα και απόσταση από άλλα οχήματα.

Το Lane Departure Alert (LDA) αναγνωρίζει τώρα πότε ο οδηγός έχει βγει από τη λωρίδα ενώ προσπαθεί να αποφύγει ένα εμπόδιο (πεζό ή άλλους χρήστες του δρόμου) και ακυρώνει προσωρινά την Προειδοποίηση Αναχώρησης Λωρίδας. Η λειτουργία κέντρου λωρίδας του Lane Trace Assist (LTA) έχει επίσης αλλάξει, ώστε το αυτοκίνητο να προσφέρει μια πιο φυσική αίσθηση. Το σύστημα υποβοήθησης σήμανσης οδικής σήμανσης έχει βελτιωθεί, επομένως απαιτείται μόνο προσαρμογή του περιοριστή ταχύτητας με ένα πάτημα για να ταιριάζει με τις πληροφορίες των σημάτων κυκλοφορίας.

Η Toyota επίσης αναβαθμίσει την ψηφιακή εμπειρία χρήστη για το νέο Yaris. Αυτό περιλαμβάνει τόσο μια παραμετροποιήσιμη οθόνη για πίνακα οργάνων όσο και ένα ταχύτερο και ισχυρότερο σύστημα πολυμέσων με πρόσθετη λειτουργικότητα. Οι οθόνες - 7 ή 12,3 ιντσών για τον πίνακα οργάνων, 9 ή 10,5 ιντσών για την οθόνη πολυμέσων, ανάλογα με το μοντέλο - είναι κορυφαίες στην κατηγορία όσον αφορά το μέγεθος. Το νέο στο Yaris σύστημα πολυμέσων Toyota Smart Connect έχει μια πιο διαισθητική και αντιδραστική διεπαφή και παρέχει πλοήγηση με βάση το cloud ως στάνταρ. Αυτό το «πάντα συνδεδεμένο» σύστημα διασφαλίζει ότι ο προγραμματισμός ταξιδιού επωφελείται από ενημερωμένες πληροφορίες για διαδρομές, κίνηση και καθυστερήσεις.

Το σύστημα μεταφέρει τις προφορικές εντολές σε άλλο επίπεδο με σύστημα αναγνώρισης φωνής και φωνητικό βοηθό «Hey Toyota» που ανταποκρίνονται σε πιο φυσικές μορφές ομιλίας. Η ευκολία συνδεσιμότητας επιτρέπει την ασύρματη ενσωμάτωση smartphone χρησιμοποιώντας Apple CarPlay και Android Auto.

Ο δε ψηφιακός μετασχηματισμός του νέου Yaris περιλαμβάνει, για πρώτη φορά τη διαθεσιμότητα ενός έξυπνου ψηφιακού κλειδιού. Συνδεδεμένο με την εφαρμογή MyT, αυτό δίνει σε έως και πέντε χρήστες πρόσβαση στο όχημα χρησιμοποιώντας το smartphone τους. Είναι σχεδιασμένο για απόλυτη άνεση, ώστε οι χρήστες να μπορούν να κλειδώνουν, να ξεκλειδώνουν ή να ξεκινούν το όχημά τους χωρίς να χρειάζεται να βγάλουν το τηλέφωνό τους από την τσάντα ή την τσέπη τους. Αυτή η νέα δυνατότητα επεκτείνει περαιτέρω τις λειτουργίες MyT, οι οποίες περιλαμβάνουν απομακρυσμένο κλείδωμα/ξεκλείδωμα, λειτουργία κλιματισμού και ενεργοποίηση των φώτων κινδύνου για εύκολη αναγνώριση του οχήματος σε ένα γεμάτο πάρκινγκ. Το ψηφιακό κλειδί είναι συμβατό τόσο με συσκευές Apple όσο και με συσκευές Android και μια σύνδεση ενός έτους περιλαμβάνεται στην τιμή αγοράς του αυτοκινήτου στάνταρ στην Premiere Edition και προαιρετικά στις κατηγορίες GR SPORT και Mid.