Υπό αμφισβήτηση το αυτόνομο σύστημα οδήγησης της Tesla


Αν και κυκλοφορούν αυτοκίνητα σαν τα Tesla που διαφημίζουν εδώ και καιρό εξελιγμένα συστήματα και τεχνολογίες, τελικά τι θεωρείται αυτόνομη οδήγηση;

  • 20/5/2021

Υπάρχουν κάποιοι που ισχυρίζονται πως δεν υφίσταται πλήρως αυτόνομο σύστημα οδήγησης μέχρι στιγμής στην αγορά. Κυκλοφορούν αυτοκίνητα που διαθέτουν εξελιγμένα προγράμματα και υπηρεσίες, υποσχόμενα πολλά παραπάνω, αλλά η τεχνολογία της αυτόνομης οδήγησης αφορά το μέλλον.

Η αμερικάνικη κρατική υπηρεσία που ασχολείται με τα οχήματα στην Καλιφόρνια, δήλωσε στους Los Angeles Times, ότι η δυνατότητα της πλήρους αυτόνομης οδήγησης που προσφέρει η Tesla είναι υπό αμφισβήτηση.

Αν αποδειχθούν παρανοήσεις και γενικά παρερμηνείες στα λεγόμενα της και βρεθούν αυτοκίνητά της να κυκλοφορούν κάνοντας δοκιμές χωρίς την απαιτούμενη άδεια στους δημόσιους δρόμους, τότε θα αποσύρονται από την αστυνομία.

Το adaptive cruise control και το σύστημα παραμονής στη λωρίδα διατίθενται στο standard εξοπλισμό κάθε Tesla, ενώ το FSD (σύστημα αυτόνομης οδήγησης) είναι προαιρετικό, αν και το Autosteer, όπως το αποκαλεί η εταιρεία, θα έτοιμο προς το τέλος του έτους. Αυτή τη στιγμή, οι αγοραστές μπορούν να επιλέξουν την αυτόματη αλλαγή λωρίδας στον αυτοκινητόδρομο, το αυτόματο σταμάτημα του αυτοκινήτου στα stop και τους φωτεινούς σηματοδότες, αλλά και το αυτόματο παρκάρισμα. Ωστόσο τα παραπάνω δεν καθιστούν το αυτοκίνητο εξ’ ολοκλήρου αυτόνομο.

Το σύστημα αυτόματου πιλότου απαιτεί την επίβλεψη του χρήστη και σε καμιά περίπτωση δεν θεωρείται εντελώς αυτόνομο. Ο Elon Musk, CEO της Tesla, δήλωνε ότι μέχρι το τέλος του 2020, η αυτόνομη οδήγηση θα είχε φτάσει στο επίπεδο 5. Ήταν απόλυτα πεπεισμένος πως το πλήρως αυτόνομο σύστημα οδήγησης είναι λίγο πριν την στροφή. Έως τώρα δεν έχει σχολιάσει καθόλου, το θέμα όμως που προέκυψε με τις αρχές στην Καλιφόρνια.