Zenvo Aurora: Αποκάλυψη για το σκανδιναβικό «τέρας» των 1.875 PS (photos)


Ένας υβριδικό κινητήριο σύνολο, με V12 «καρδιά» 6,6 L και απόδοση 1.875 ίππων βοηθά την Aurora να τα «βάλει» με μερικά από τα ταχύτερα hypercars στον κόσμο.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ZENVO
  • 17/8/2023

Το καλοκαίρι του 2022, η δανέζικη Zenvo είχε προετοιμάσει το έδαφος για ένα νέο, υβριδικό hypercar, ονόματι Aurora. Τώρα, μετά από περίπου έναν χρόνο αναμονής, οι Δανοί ταξίδεψαν στην Καλιφόρνια για το Monterey Car Week και τράβηξαν επιτέλους το κάλυμμα από το πανίσχυρο μοντέλο.

Όπως ήδη είχε γίνει γνωστό, η Aurora είναι διαθέσιμη σε δύο εκδόσεις: Tur και Agil. Η πρώτη αποτελεί την grand-touring έκδοση, ενώ η δεύτερη απευθύνεται σε όσους θέλουν να χρησιμοποιούν την Aurora στην πίστα.

Η παραγωγή ξεκινά το 2026, ενώ πολύ περιορισμένος θα είναι ο αριθμός των μονάδων θα κατασκευαστούν, με τη Zenvo να δημιουργεί μόλις 50 παραδείγματα για την κάθε έκδοση. Αυτό βέβαια δεν προκαλεί εντύπωση, αφού το κόστος ξεκινά από τα 2,59 εκατ. ευρώ.

Tur
Tur

Αυτό που είναι κοινό και στις δύο εκδόσεις είναι το θερμικό μέρος της κινητήριας μονάδας. Πρόκειται για έναν quad-turbocharged V12 κινητήρα χωρητικότητας 6,6 L διά χειρός Mahle Powertrain, ο οποίος παράγει 1.267 PS.

Στην πισωκίνητη έκδοση Agil, ο V12 συνοδεύεται από έναν ηλεκτροκινητήρα, με την ισχύ να αυξάνεται στα 1.470 PS και 1.400 Nm ροπής. Σύμφωνα με την ίδια την αυτοκινητοβιομηχανία, η Aurora Agil κάνει τα 0-100 km/h σε μόλις 2,5 sec, ενώ η τελική ταχύτητα ανέρχεται στα 365 km/h.

Agil
Agil

Για την έκδοση Tur, η Zenvo έχει προσθέσει δύο επιπλέον ηλεκτροκινητήρες, έναν σε κάθε μπροστινό τροχό, με την Aurora να κληρονομεί επιπλέον 405 PS και 300 Nm ροπής, φτάνοντας τους 1.875 PS και τα 1.700 Nm. Τα 0-100 km/h είναι εφικτά σε 2,3 sec κι η τελική ταχύτητα είναι 450 km/h.

Η κίνηση μεταδίδεται σε όλους τους τροχούς, μέσω ενός κιβωτίου ταχυτήτων με 7 σχέσεις, το οποίο φέρει έναν ηλεκτροκινητήρα που ενεργοποιείται όταν το όχημα κινείται με την όπισθεν. Όσο για την μπαταρία, η Zenvo δεν έχει αποκαλύψει καμία πληροφορία.

Η έκδοση Agil ζυγίζει 1.300 kg και παράγει 880 kg κάθετης δύναμης στα 250 km/h, ενώ το βάρος της έκδοσης Tur είναι κατά 150 kg μεγαλύτερο, εξαιτίας των δύο επιπλέον ηλεκτροκινητήρων.

Tur
Tur
Agil
Agil

Ο σχεδιασμός που έχει ακολουθήσει η Zenvo και για τα δύο μοντέλα είναι ιδιαίτερα σύγχρονος με αυστηρές γραμμές. Η Aurora Agil φέρει μια μεγάλη πίσω αεροτομή, ενώ η Tur έχει ένα πιο καθαρό και απλουστευμένο σχήμα. «Το σασί και τα μέρη της Aurora είναι όλα έργα τέχνης και πήραμε τη συνειδητή απόφαση να μην κρύψουμε κανένα από αυτά κάτω από ένα παλαιολιθικό σχέδιο», είπε σχετικά ο επικεφαλής σχεδιασμού της Zenvo, Christian Brandt.

Δείτε τη Zenvo Aurora εν δράσει: