BMW iX5 Hydrogen: Ξεκινά η παραγωγή του πρώτου FCEV της BMW!


Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι κινητήρες υδρογόνου αποτελούν το μέλλον της αυτοκίνησης, με την BMW να «βάζει μπρος» στην παραγωγή του πρώτου της FCEV (Fuel Cell Electric Vehicle)

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: BMW
  • 1/9/2022

Πάει 1,5 χρόνος που η BMW είχε τονίσει πως είχε ήδη αρχίσει δοκιμές με πρωτότυπα τουτ iX5 Hydrogen, πριν την επίσημη κυκλοφορία του πρώτου της FCEV.

Πράγματι, το πρώτο της μοντέλο με χρήση υδρογόνου θα μπει στα αρχικά στάδια της παραγωγής, με επιλεγμένους πελάτες να τα παραλαμβάνουν για καθημερινή χρήση και άτυπες δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες.

Εκατό οδηγοί-δοκιμαστές θα παραλάβουν σύντομα τα αντίτυπά τους, σίγουρα πριν το τέλος του 2022.

Εξωτερικά, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις σε σχέση με την απλή έκδοση του X5, εκτός από την γρίλια μπροστά και την απουσία απολήξεων της εξάτμισης.

Το fuel cell θα προσφέρει ηλεκτρική ενέργεια ίση με 172 PS, που θα μεταφέρεται στον ηλεκτροκιντήρα πο7 βρίσκεται πίσω, ο οποίος αποδίδει 289 PS.

Δύο ντεπόζιτα με υδρογόνο τροφοδοτούν το fuel cell, τα οποία βρίσκονται εκεί όπου κανονικά θα εδραζόταν το σύστημα μετάδοσης. Με έξι κιλά υδρογόνου, η BMW τονίζει πως προσφέρεται αυτονομία ως και 600 χιλιομέτρων.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας γύρω από το υδρογόνο από την BMW βασίζεται σε γνώσεις και εμπειρίες που συνέλεξε από τη συνεργασία της με την Toyota, με την οποία μοιράζεται στοιχεία από το 2013.