Crash test: Δείτε τι συμβαίνει όταν συγκρουστούν μετωπικά δύο ηλεκτρικά αυτοκίνητα (video)


Τα συγκεκριμένα μοντέλα, όπου το καθένα έχει βάρος άνω των 2 τόνων, συγκρούστηκαν με ταχύτητα 56 km/h. Δείτε τι «ζημιά» έγινε στην καμπίνα και πώς επηρεάστηκαν οι μπαταρίες.

  • ΦΩΤΟ: Mercedes-Benz AG
  • 14/10/2023

Η Mercedes-Benz σε μια προσπάθεια να «διαλύσει» όποιες αμφιβολίες έχουν δημιουργηθεί στους... αρνητές των EVs, πραγματοποίησε το πρώτο δημόσιο crash test στον κόσμο όπου δύο ηλεκτρικά μοντέλα της συγκρούονται μετωπικά.

Στόχος των Γερμανών ήταν να υπερβούν τα στάνταρ που ορίζει ο Euro NCAP στις δοκιμές πρόσκρουσης, αφού η προσομοίωση σε αυτή την περίπτωση γίνεται με ένα αυτοκίνητο και ένα τρόλεϊ βάρους 1.400 kg.

Η Mercedes προκειμένου να δείξει σε όλους ότι τα ηλεκτρικά της μοντέλα είναι απολύτως ασφαλή χρησιμοποίησε δύο αυτοκίνητα στη δοκιμή της, μια EQA και μια EQS SUV, όπου ζυγίζουν 2,2 τόνους και 3 τόνους αντίστοιχα. Μάλιστα, ανέβασε ακόμα πιο ψηλά τον πήχη αφού η πρόσκρουση έγινε με ταχύτητα 56 km/h και όχι με 50 km/h όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Euro NCAP

Όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω video, η εικόνα των δύο οχημάτων μετά την πρόσκρουση είναι σοκαριστική για όποιον δεν είναι ειδικός. Ωστόσο, για τους μηχανικούς της Mercedes-Benz το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και δείχνει ότι τα ηλεκτρικά μοντέλα κατάφεραν να απορροφήσουν αποτελεσματικά την ενέργεια μέσα από την παραμόρφωσή τους.

Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι η καμπίνα έμεινε σχεδόν άθικτη και οι πόρτες μπορούσαν να ανοίξουν, επιτρέποντας στους επιβάτες να βγουν από το αυτοκίνητο σε περίπτωση ανάγκης.  Παράλληλα το προστατευτικό πλαίσιο των μπαταριών έκανε καλά τη «δουλειά» του, ενώ αμέσως μετά την πρόσκρουση το σύστημα υψηλής τάσης των αυτοκινήτων απενεργοποιήθηκε αυτόματα.

Σημειώνεται επίσης ότι σε κάθε αυτοκίνητο είχαν τοποθετηθεί δύο ομοιώματα επιβατών (συνολικά τρία γυναικεία και ένα ανδρικό). Η ανάλυση που έγινε στα δεδομένα που συγκέντρωσαν οι αισθητήρες των ομοιωμάτων έδειξε ότι κανένας επιβάτης δεν κινδύνευσε από κάποιον θανατηφόρο τραυματισμό.

Δείτε το video από το crash test που πραγματοποίησε η Mercedes-Benz…