Έρευνα: Οι μπαριέρες στους δρόμους δεν μπορούν να σταματήσουν τα βαριά ηλεκτρικά αυτοκίνητα (video)


Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι σοκαριστικά και στο σχετικό video που δόθηκε στη δημοσιότητα, εμφανίζεται ένα βαρύ EV να κόβει τις μπαριέρες σαν... βούτυρο!

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: University of Nebraska–Lincoln - YouTube
  • 15/4/2024

Το Πανεπιστήμιο της Nebraska-Lincoln (UNL) διεξήγε ένα crash test με το Rivian R1T, παρουσιάζοντας τους κινδύνους που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας του αυξημένου βάρους ορισμένων μεγάλων ηλεκτρικών οχημάτων.

H δοκιμή έγινε, ώστε να εξεταστεί αν οι μπαριέρες των αυτοκινητοδρόμων, που έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα τα θερμικά οχήματα, μπορούν να συγκρατήσουν επαρκώς ένα βαρύτερο EV. Το βάρος του R1T αγγίζει τους 3 τόνους, κι έτσι αποτέλεσε τον τέλειο υποψήφιο για το τεστ.

Τα αποτελέσματα είναι σοκαριστικά, αφού στο video που δημοσίευσε το Πανεπιστήμιο στο κανάλι του στο YouTube, το θηριώδες ηλεκτρικό pickup διαπερνά την μπαριέρα χωρίς κανένα πρόβλημα, ταξιδεύοντας με ταχύτητα 100 km/h. Σύμφωνα με το UNL, χιλιάδες θάνατοι κάθε χρόνο είναι αποτέλεσμα των περισσότερο από 100.000 ατυχημάτων στον δρόμο, στα οποία εμπλέκονται υποδομές της σήμανσης, όπως για παράδειγμα οι μπαριέρες.

«Είναι επείγον να καταπολεμήσουμε αυτό το πρόβλημα,» είπε ο Cody Stolle, υποδιευθυντής του ιδρύματος Midwest Roadside Safety Facility, που ήταν επίσης μέρος της δοκιμής. «Όσο αυξάνεται το ποσοστό των EV που κυκλοφορούν στον δρόμο, θα αυξάνεται και το ποσοστό των ατυχημάτων που αφορούν EV.»

Πάντως, η συγκεκριμένη μπαριέρα που φαίνεται στο video μπορεί να σταματήσει με ευκολία ένα παραδοσιακό pickup, όπως για παράδειγμα ένα Ford F-150 με θερμικό κινητήρα. Ωστόσο, αν κοιτάξει κανείς το βάρος του, σε σχέση εκείνο των ηλεκτρικών του εκδόσεων, θα δει ότι η διαφορά είναι αρκετά μεγάλη. Η βαρύτερη θερμική έκδοση Platinum ζυγίζει 2.285 kg, ενώ η αντίστοιχη έκδοση του ηλεκτρικού Lightning μοντέλου ζυγίζει 3.126 kg, δηλαδή σχεδόν έναν τόνο περισσότερο.

Με την πρώτη δοκιμή να έχει πια ολοκληρωθεί, είναι σίγουρο ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες. «Είναι σημαντικό να διεξάγουμε αυτές τις συγκριτικές δοκιμές με EV, ώστε να μπορέσουμε να αντιληφθούμε οποιονδήποτε πιθανό κίνδυνο. Αυτό είναι το πρώτο απαραίτητο βήμα προς το να εξασφαλίσουμε ότι τα μέτρα προστασίας των οδηγών, όπως για παράδειγμα οι μπαριέρες, προσαρμόζονται, ώστε να ικανοποιούν τη μεταβαλλόμενη σύνθεση του στόλου των οχημάτων,» είπε η Genevieve Pezzola, ερευνήτρια πολιτική μηχανικός στο US Army Engineer Research and Development Center.

Δείτε το video:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επίσημο: Υποχρεωτικό το «μαύρο κουτί» σε όλα τα νέα αυτοκίνητα - Πώς θα λειτουργεί

Έρευνα: Δείτε πόσοι οδηγοί δεν τηρούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας

Ελλάδα: Πόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο τους πρώτους 10 μήνες του 2023