Ελβετία: Στο τραπέζι η απαγόρευση φόρτισης των EV για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση


Το σχέδιο που επεξεργάζεται η Ελβετία χωρίζεται σε δύο φάσεις, με την ενεργοποίηση της καθεμιάς να θυμίζει εποχές Covid-19 όπου οι αποφάσεις παίρνονταν ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων.

  • 4/12/2022

Συναγερμός έχει χτυπήσει στους κατόχους ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελβετία μετά τα δημοσιεύματα που θέλουν την Κυβέρνηση να εξετάζει την απαγόρευση φόρτισης των οχημάτων ώστε να διασφαλίσει την ενεργειακή της επάρκεια και να μην χρειαστεί να προχωρήσει σε διακοπές ρεύματος.

Ξένα μέσα αναφέρουν ότι το σχέδιο δράσης προβλέπει την απαγόρευση χρησιμοποίησης ηλεκτρικών οχημάτων για άσκοπες μετακινήσεις, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για το ποιες μπορούν να χαρακτηριστούν έτσι αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο οι Αρχές θα μπορούν να εντοπίσουν αυτούς που δεν συμμορφώνονται με την απαγόρευση.

Το σχέδιο δράσης χωρίζεται σε δύο φάσεις, με τρία στάδια απαγορεύσεων στην πρώτη και τέσσερα στη δεύτερη. Η ενεργοποίηση της κάθε φάσης θα θυμίζει την εποχή των περιορισμών για την Covid-19 όπου οι αποφάσεις παίρνονταν ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων.

Έτσι η Ελβετία θα παρακολουθεί συνεχώς τα ενεργειακά της αποθέματα και όταν υπάρχουν φόβοι για ελλείψεις θα ενεργοποιούνται οι σχετικές  απαγορεύσεις.

Εκτός από τη φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων στο σχέδιο υπάρχουν περιορισμοί για τη θέρμανση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τη χρήση οικιακών συσκευών, τα χριστουγεννιάτικα φώτα, το ωράριο των καταστημάτων, τα κέντρα διασκέδασης, τα στάδια κ.α. Στο σχέδιο υπάρχει σενάριο απαγόρευσης μέχρι για τις κονσόλες video games! 

Η Ελβετία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις υδροηλεκτρικές της εγκαταστάσεις που παρέχουν σχεδόν το 60% της ενέργειας που χρειάζεται κάθε χρόνο. Το υπόλοιπο προέρχεται από πυρηνικά εργοστάσια, με την Κυβέρνηση να θέλει σταδιακά να καταργήσει τη συγκεκριμένη πηγή, καθώς και από ένα μείγμα ορυκτών καυσίμων και ΑΠΕ.

Το πρόβλημα με τα υδροηλεκτρικά είναι ότι η μέγιστη απόδοσή τους έρχεται το καλοκαίρι και την άνοιξη, όταν λιώνει το χιόνι, αλλά μειώνεται αισθητά τον χειμώνα και το φθινόπωρο. Έτσι οι Ελβετοί στην πρώτη περίπτωση έχουν τη δυνατότητα να εξάγουν ενέργεια στη Γερμανία και τη Γαλλία, αλλά στην πρώτη οι ανάγκες τους μεγαλώνουν και προχωρούν σε εισαγωγή ενέργειας από τις παραπάνω χώρες.

Με την κατάσταση όμως που έχει διαμορφωθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι πολύ πιθανό αυτές οι εισαγωγές να μη γίνουν στον βαθμό που θα ήθελαν. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ειδικά η Γερμανία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στη βιομηχανία της με πολλές εταιρείες να σκέφτονται σοβαρά να αποχωρήσουν από τη χώρα.

Για αυτό οι Ελβετοί καταστρώνουν ένα σχέδιο δράσης το οποίο θα ενεργοποιήσουν εφόσον διαπιστωθεί ότι τα ενεργειακά τους αποθέματα δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών τους.