Εντυπωσιάζει η αυτονομία ενός Tesla Model 3 μετά από 160.000 km (video)


Το ηλεκτρικό sedan έφτασε στο «μαξιλαράκι» των 100.000 μιλίων (πάνω από 160.000 km) και ο ιδιοκτήτης του παραθέτει ενδιαφέροντα στοιχεία για την απόδοσή του.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ-VIDEO: Ed Fressler - YouTube
  • 21/5/2023

Ο Ed Fressler, ιδιοκτήτης Tesla Model 3 από το 2018, ξεπέρασε πρόσφατα το όριο των 100.000 μιλίων (160.934 km) και αποφάσισε να μοιραστεί την εμπειρία που αποκόμισε από τη χρήση του αυτοκινήτου. Πρόκειται για την έκδοση Long Range με διάταξη δύο ηλεκτροκινητήρων και την κίνηση σε όλους τους τροχούς, η οποία είναι εξοπλισμένη με το πολυσυζητημένο λογισμικό FSD (Full Self-Driving).

Οδηγεί το κατακόκκινο Model 3 του εδώ και περίπου 4,5 χρόνια και δημιούργησε ένα video, το οποίο και δημοσίευσε στο κανάλι του στο YouTube, μιλώντας αναλυτικά για κάθε πλευρά, πλεονέκτημα και μειονέκτημα του οχήματός του. Το video έχει μία ρεαλιστική οπτική, καθώς το μοντέλο έχει κυκλοφορήσει αρκετά στο δρόμο.

Τα θέματα που αγγίζει περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την κατάσταση της μπαταρίας, την αυτονομία, τη φόρτιση, τις αναβαθμίσεις λογισμικού, τη συντήρηση και τις επιδόσεις. Ωστόσο, σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, η απόδοση της μπαταρίας και η αυτονομία που προσφέρει μετά από τα 4,5 χρόνια χρήσης του EV, είναι από τα κορυφαία ζητήματα που απασχολούν.

Ο Fressler αναφέρει ότι το 2018 μία πλήρης φόρτιση προσέφερε στο όχημα 497 km, αριθμός ουσιαστικά ταυτόσημος με τα 499 km που προβλέπονται για το συγκεκριμένο μοντέλο, σύμφωνα με το πρότυπο EPA το οποίο ισχύει στις ΗΠΑ. Είναι λογικό κι αναμενόμενο η μπαταρία να υποστεί φθορά με το πέρασμα του χρόνου, όμως ο Fressler εξήγησε ότι η μπαταρία του δικού του Model 3 δεν έχει δείξει σημάδια σημαντικής μείωσης στην απόδοση.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από μία πλήρη φόρτιση, η οθόνη του Model 3 δείχνει αυτή την εποχή 466 km, που σημαίνει ότι η μπαταρία διατηρεί το 94% της αρχικής της χωρητικότητας. Ο Fressler απέδωσε την αργή «γήρανση» του αυτοκινήτου του στο συντηρητικό στυλ οδήγησής του, δηλαδή την ομαλή επιτάχυνση και τη διατήρηση σταθερής ταχύτητας όσο το δυνατόν περισσότερο σε μεγάλα ταξίδια.

Εκτός αυτού, σημείωσε ότι δε χρησιμοποιεί δημόσιο φορτιστή ή έναν από τους Supercharger της Tesla για να φορτίζει το όχημά του, καθώς έχει εγκαταστήσει wallbox στο σπίτι του. Γενικότερα, οι ταχυφορτιστές παράγουν επιπλέον θερμότητα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει φθορά στην μπαταρία, και κατά συνέπεια μείωση της αυτονομίας.

Περνώντας στη λίστα με τα αρνητικά του Model 3 του, ο Fressler έκανε λόγο για το «ενοχλητικό» FSD. Αντιμετώπισε προβλήματα με τη συνέπεια του συστήματος, καθώς τόσο εκείνο, όσο και το cruise control, απενεργοποιούνταν σε τυχαίες στιγμές, χωρίς εκείνος να το θέλει. Αυτό, όμως, λύθηκε σύντομα μέσω αναβάθμισης λογισμικού.

Όπως έχει γίνει γνωστό, το Tesla Model 3 αναμένεται να υποδεχτεί τη facelift έκδοσή του σε λίγους μήνες, μέσω του 'Project Highland', όπως έχει ονομαστεί. Λέγεται ότι η αυτονομία του θα ξεπερνά κατά πολύ τα 600 km, κάνοντας τη διαφορά σε σύγκριση με το μοντέλο του 2018... χαοτική.

Δείτε το πλήρες review του Fressler: