Project Highland: Όλα όσα ξέρουμε για το facelift του Tesla Model 3


Η Tesla ετοιμάζεται να αποκαλύψει το ανανεωμένο Model 3, ή αλλιώς Project Highland, κάνοντας σημαντικές αναβαθμίσεις στο δημοφιλές ηλεκτρικό sedan.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 25/3/2023

Η Tesla έχει επιβεβαιώσει εδώ και λίγο καιρό τον ερχομό του Project Jupiter, το οποίο πρόκειται για το ανανεωμένο Model Y, που θα θα δεχτεί ριζικές αλλαγές, σύμφωνα με ανθρώπους μέσα από την εταιρεία, ώστε να «υπακούει» στη νέα πολιτική της αυτοκινητοβιομηχανίας, η οποία θέτει τη βιωσιμότητα σε πρώτο πλάνο.

Στο πλευρό του Project Jupiter, η Tesla έκανε λόγο στην Investor Day της για ένα ακόμα πρότζεκτ, το οποίο έχει λάβει την κωδική ονομασία Project Highland, και πρόκειται για το facelift του Tesla Model 3 στο μέσο του κύκλου ζωής του. Είναι ήδη γνωστό ότι η παραγωγή του αναμένεται να ξεκινήσει το ερχόμενο καλοκαίρι, ενώ οι πρώτες εικόνες του έχουν ήδη διαρρεύσει ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το μοντέλο είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα EV της αγοράς, κι έχει βρεθεί ανάμεσα στα κορυφαία μοντέλα παγκοσμίως ουκ ολίγες φορές. Τώρα, συγκεντρώνουμε όλα τα γνωστά σε εμάς στοιχεία για την ανανεωμένη έκδοσή του, αλλά και τα πιο πιθανά σενάρια του ανασχεδιασμού που ετοιμάζει η Tesla.

Πρόκειται για facelift, άρα οι διαστάσεις θα παραμείνουν ως έχουν. Το Model 3 έχει μήκος 4 m και 70 cm, ύψος 144 cm, και φάρδος 185 cm. Πολλά από τα βασικά μέρη του αμαξώματος θα διατηρηθούν από το προηγούμενο μοντέλο, όπως για παράδειγμα οι κολόνες, η οροφή, το εξωτερικό στρώμα των πορτών και το καπό. Αυτό που θα δεχτεί σημαντική αλλαγή, είναι ο μπροστινός, αλλά και ο πίσω προφυλακτήρας, αντίστοιχα, με την Tesla να δίνει έμφαση στην αεροδυναμική, βελτιώνοντας τη ροή του αέρα γύρω από το όχημα. Μία κάμερα θα τοποθετηθεί στο μπροστινό μέρος, ενώ τα φανάρια, τόσο εμπρός, όσο και πίσω, θα επανασχεδιαστούν.

Όσο για το εσωτερικό, η Tesla θα εστιάσει στην ταχύτερη παραγωγή και συναρμολόγηση του μοντέλου, ενώ παράλληλα, το ενδιαφέρον θα είναι στραμμένο και στη βελτίωση της αισθητικής. Το ταμπλό αναμένεται να λάβει σημαντικές αναβαθμίσεις, ενώ ενδέχεται να προστεθεί μία νέα επιλογή υφάσματος για την καμπίνα, αντικαθιστώντας τις επιφάνειες που έφεραν ξύλο.

Περνώντας στην «καρδιά» του, οι κινητήρες και η μπαταρία του Model 3 θα επαναπροσδιοριστούν προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία παραγωγής του ακόμα περισσότερο, παρόλο που η Tesla έχει καταφέρει να μειώσει κατά πολύ τον χρόνο συναρμολόγησης των μοντέλων της, καθιστώντας τον εαυτό της πρωτοπόρο στον τομέα της βέλτιστης αξιοποίησης πόρων και χρόνου. Για να επιτευχθεί αυτό, η Tesla θα απλοποιήσει την κατασκευή του πλαισίου του μοντέλου.

Εκτός αυτού, η χωρητικότητα των συσσωρευτών δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα, όμως αναμένεται το Model 3 να καταφτάσει με αυξημένη αυτονομία συνολικά, σε όλες τις εκδόσεις του. Ενδεικτικά, το βασικό μοντέλο θα ξεπερνά τα 500 km αυτονομίας, η έκδοση Performance θα κυμαίνεται στα 550 km, ενώ η Long Range θα ξεπερνά τα 600 km κατά πολύ.

Το πιο σημαντικό κομμάτι αναβαθμίσεων που θα έρθει στο νέο μοντέλο είναι οι τεχνολογικές καινοτομίες. Το ανανεωμένο Model 3 θα φέρει τρεις κάμερες, μία στο μπροστινό μέρος και δύο στα πλαϊνά, με ανάλυση που θα φτάνει έως τα 5 megapixel, μία σημαντική αύξηση από τα 1,2 mp που προσφέρει τώρα η κάμερα του μοντέλου. Οι κάμερες θα χρησιμεύουν στον έλεγχο του περιβάλλοντα χώρου του οχήματος, και ενδεχομένως να προσφέρουν οπτική fish eye.

Η απλοποίηση της διαδικασίας κατασκευής του Model 3 δε θα φέρει μόνο μείωση του χρόνου παραγωγής του, αλλά και θα επιτρέψει στην Tesla να αυξήσει το κέρδος της ανά μονάδα, αφού το κόστος παραγωγής θα είναι μειωμένο, με την εταιρεία να μην κάνει μεγάλες μεταβολές στον τιμοκατάλογό της.