Επίσημο: Τέλος η επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων


Εξαντλήθηκαν οι πόροι του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ», με αποτέλεσμα να μη γίνονται δεκτές άλλες αιτήσεις υπαγωγής.

  • ΦΩΤΟ: STELLANTIS
  • 19/10/2023

Η μείωση έως και 8.000 ευρώ στην τιμή των νέων αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων, μέσω του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ», δεν είναι πλέον εφικτή καθώς εξαντλήθηκαν τον περασμένο μήνα οι διαθέσιμοι πόροι, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να υποβληθούν νέες αιτήσεις.

Τη σχετική είδηση γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων, επισημαίνοντας ότι το Υπουργείο Μεταφορών επεξεργάζεται τα επόμενα βήματα ώστε να ενισχυθεί η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΕΑΑ:

«Με την αγορά των ηλεκτρικών να αναπτύσσεται σταθερά και τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα (BEV) να φθάνουν πλέον στο 5% των συνολικών πωλήσεων, εξαντλήθηκαν τον περασμένο μήνα οι πόροι (επιδοτήσεις) του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ» χωρίς πλέον να γίνονται δεκτές άλλες αιτήσεις υπαγωγής.

Όπως ανακοινώθηκε, το Υπουργείο Μεταφορών επεξεργάζεται με προτεραιότητα τα επόμενα βήματα, ώστε να ενισχυθεί η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση και η χώρα μας να συγκλίνει ακόμη περισσότερο με τις ευρωπαϊκές επιδόσεις (βλ. 21% “BEVs” στην ΕΕ τον περασμένο Αύγουστο).

Ο ΣΕΑΑ υποστηρίζει απολύτως την προσπάθεια της πολιτείας για εξηλεκτρισμό των αυτοκινήτων, πρέπει όμως παράλληλα να υπενθυμιστεί το τεράστιο πρόβλημα του υπέργηρου στόλου, του παλαιότερου στην ΕΕ.

Για να μειωθούν οι πολύ αρνητικές συνέπειες στη δημόσια υγεία, λόγω της ρύπανσης, την οδική ασφάλεια και το κυκλοφοριακό εξαιτίας των παλαιών οχημάτων, δεν αρκεί δυστυχώς μόνον η είσοδος «καθαρών» αυτοκινήτων.

Χρειάζονται πρόσθετα μέτρα παροχής κινήτρων για την κυκλοφορία των νεότερων οχημάτων στις πόλεις και αυστηροί έλεγχοι τεχνικής επάρκειας στα κυκλοφορούντα, ιδιαιτέρως στα παλαιότερα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι με ανακοίνωσή του στις 20 Σεπτεμβρίου 2023, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είχε κάνει γνωστό ότι 2.629 φάκελοι αιτήσεων για υπαγωγή στο Πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2» δόθηκαν προς αξιολόγηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, το οποίο έχει πλέον την ευθύνη προώθησης της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας.

Μέχρι τότε, είχαν υποβληθεί 19.000 αιτήσεις για το Πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά - β’ κύκλος», είχαν εγκριθεί 11.175 και θα αξιολογούνταν ως το τέλος Σεπτεμβρίου άλλες 2.629 αιτήσεις. Η εκτίμηση του Υπουργείου ήταν ότι ως το τέλος Οκτωβρίου θα εξετάζονταν άλλες 5.000 αιτήσεις.