Επίσημο: Δείτε πόσα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους


Εντυπωσιάζει ο αριθμός για μια χώρα όπως η δική μας με περιορισμένες υποδομές για φόρτιση EV, τουλάχιστον εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων.

  • ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 23/1/2023

Ολοένα και αυξάνεται ο στόλος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη χώρα μας. Σύμφωνα με έγγραφο που κατέθεσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη Βουλή, στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου, στη χώρα μας κυκλοφορούν 17.801 EV, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου του 2022.

Προς την κατεύθυνση του εξηλεκτρισμού συνέβαλαν οι δύο κύκλοι της δράσης «Κινούμαι Ηλεκτρικά». Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021, που έληξε ο πρώτος κύκλος, είχαν υποβληθεί περίπου 19.000 αιτήσεις. Από αυτές, η μερίδα του λέοντος αφορούσε ποδήλατα (69%) και ακολουθούσαν τα δίκυκλα-τρίκυκλα με 22% και τα αυτοκίνητα με 9%.

Τελικά, εγκρίθηκαν περίπου 15.000 εξ’ αυτών και έχουν ήδη καταβληθεί τα χρήματα για 8.000. Ο προϋπολογισμός που δεσμεύτηκε για τις εγκεκριμένες αιτήσεις έως σήμερα είναι 18,5 εκατ. ευρώ.

Όσο για το «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2», άρχισε στις 28 Ιουλίου 2022, αλλά έχει και αναδρομική ισχύ για δαπάνες που εκτελέστηκαν από την 1η Δεκεμβρίου του 2021.

Ο δεύτερος κύκλος προβλέπει υψηλότερα ποσοστά και ποσά επιδότησης για τα EV σε φυσικά και νομικά πρόσωπα σε σχέση με τον πρώτο κύκλο, με στόχο να υπάρξει καλύτερο αποτέλεσμα. Αυτά αφορούν τόσο στην αγορά όσο και στην ενοικίαση ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ προβλέπεται και επιπλέον bonus για άτομα ηλικίας 18-29 ετών. Επιπλέον, διατηρούνται και οι επιδοτήσεις για έξυπνους οικιακούς φορτιστές, για ΑΜΕΑ και πολύτεκνους.

Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2022, τα δεδομένα που προέκυψαν από τον β’ κύκλο της δράσης είναι τα ακόλουθα:

  • Έχουν υποβληθεί περίπου 10.500 αιτήσεις (28% για αυτοκίνητα, 37% για ποδήλατα και 35% για δίκλυκλα-τρίκυκλα).
  • Περίπου 1.700 αιτήσεις έχουν ήδη ενταχθεί σε αποφάσεις υπαγωγής
  • Περίπου 300 αιτήσεις έχουν ήδη πληρωθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ταξί δεν συμπεριλαμβάνονται στη δεύτερη δράση, καθώς ετοιμάζεται η δράση «Πράσινα Ταξί», που χρηματοδοτείται με 40 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, στόχος είναι η αντικατάσταση περίπου 2.000 παλαιών και ρυπογόνων ταξί τεχνολογίας EURO 5 ή παλαιότερα με καινούρια, αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα. Μάλιστα, προβλέπεται η υποχρεωτική απόσυρση και καταστροφή του οχήματος προς αντικατάσταση. Ήδη έχει ανοίξει η σχετική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εμπόρων Αντιπροσώπων Αυτοκίνητων (ΣΕΑΑ), το 11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2022 ταξινομήθηκαν 7.498 ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Το συγκεκριμένο νούμερο αντιστοιχεί σε ποσοστό 7,6% επί του συνόλου των ταξινομήσεων.

Όλα τα προαναφερθέντα στοιχεία διαβιβάστηκαν από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, στη Βουλή, στο πλαίσιο της απάντησής του σε ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που είχαν καταθέσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Οι βουλευτές ζητούσαν ενημέρωση για την απορρόφηση του «Κινούμαι Ηλεκτρικά».