Έρευνα: Δείτε πόσοι οδηγοί δεν τηρούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας


Με βάση διεθνείς μελέτες, η ασφαλής απόσταση μεταξύ οχημάτων στους δρόμους πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 sec. Πόσοι όμως την τηρούν;

  • 29/12/2023

Πολλοί είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν στην πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων. Ένας εξ’ αυτών, ωστόσο, είναι και η μη τήρηση ασφαλούς απόστασης ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα.

Αν και η έννοια «ασφαλής απόσταση» μπορεί να έχει διαφορετικούς ορισμούς, ανάλογα με τις οδικές, κυκλοφοριακές αλλά και καιρικές συνθήκες, διεθνείς έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μια ασφαλής απόσταση ανάμεσα σε οχήματα είναι αυτή των 2 sec (σε μέτρα, υπολογίζεται ως η απόσταση που διανύει το όχημα σε 2 sec. με βάση την ταχύτητα που κινείται).

Σε αρκετά καινούρια αυτοκίνητα υπάρχει, μάλιστα, και σχετική προειδοποίηση στον πίνακα οργάνων. Αντίθετα, για τα βαρέα οχήματα πάνω από 7,5 τόνους ή για οχήματα με μήκος τουλάχιστον 7 μέτρων, η συγκεκριμένη απόσταση ορίζεται στα 50 μέτρα.

Μια έρευνα του βελγικού ινστιτούτου Vias, αναλύοντας τον τρόπο οδήγησης 4 εκατ. οδηγών αυτοκινήτων και 400.000 φορτηγών και λεωφορείων έδειξε ότι στους αυτοκινητόδρομους του Βελγίου, σχεδόν 6 στους 10 οδηγούς ΙΧ (58%) διατηρούν απόσταση από το προπορευόμενο όχημα κάτω των 2 sec.

Για τα φορτηγά τα αποτελέσματα ήταν ελαφρώς καλύτερα, παρά το γεγονός ότι περίπου το 33% των οδηγών τους, εξακολουθεί να οδηγεί κρατώντας απόσταση μικρότερη των 50 m.

Μάλιστα, το πρόβλημα παρατηρείται περισσότερο στη μεσαία λωρίδα (64%) και στην αριστερή (65%) παρά στη δεξιά (49%), ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα ποσοστά είναι υψηλότερα τις καθημερινές σε σχέση με τα Σαββατοκύριακα.

Επιπλέον, το ποσοστό των επιβατικών αυτοκινήτων που αφήνουν απόσταση μικρότερη του ενός 1 sec. αγγίζει το 27%. Και σε αυτή την περίπτωση, το πρόβλημα παρατηρείται περισσότερο στη μεσαία και αριστερή λωρίδα (1 αυτοκίνητο στα 3 αυτοκίνητα κατά μέσο όρο ακολουθεί σε μικρότερη απόσταση του ενός δευτερολέπτου) παρά στη δεξιά.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η οδική ασφάλεια εκπέμπει SOS

Crash test: Δείτε τι συμβαίνει όταν συγκρουστούν μετωπικά δύο ηλεκτρικά αυτοκίνητα (video)

Έρευνα: Αυτή η ελληνική Περιφέρεια είχε τα περισσότερα τροχαία δυστυχήματα