Έρχεται νέα έκδοση Citroen Ami με διπλάσια αυτονομία και τελική ταχύτητα 80 km/h


Το Citroen Ami ετοιμάζεται να υποδεχτεί μια νέα έκδοσή του, η οποία θα έχει αυτονομία 140 km/h κι η τελική της ταχύτητα θα αγγίζει τα 80 km/h.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 25/7/2023

Η Citroen σχεδιάζει να προσθέσει μία ακόμα έκδοση του Ami στην γκάμα της, η οποία θα αποτελεί την καλύτερα εξοπλισμένη εκδοχή του λιλιπούτειου EV. Το νέο μοντέλο θα έρθει με διπλάσια αυτονομία και σχεδόν διπλάσια τελική ταχύτητα, κοντράροντας στα ίσια άλλα οχήματα της ίδιας κατηγορίας, όπως το Mobilize Duo και το Seat Minimo.

Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία δημιούργησε το Ami ως το απόλυτο μικρό αυτοκίνητο πόλης, κι έτσι η μεγάλη αυτονομία και η αυξημένη τελική ταχύτητα δεν ήταν ποτέ ζητούμενα που αφορούσαν τις αστικές μετακινήσεις. Τώρα όμως, η Citroen προσφέρει στους οδηγούς του μικροσκοπικού ηλεκτρικού τη δυνατότητα να ταξιδεύουν μεγαλύτερες αποστάσεις και με μεγαλύτερη ταχύτητα.

Σύμφωνα με το γαλλικό μέσο L'argus, το σχέδιο της Citroen είναι η δημιουργία ενός πιο αποδοτικού Ami. Η τρέχουσα έκδοση τροφοδοτείται από έναν ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 8 PS, ο οποίος με τη σειρά του υποστηρίζεται από μια μπαταρία ιόντων λιθίου χωρητικότητας 5,5 kWh. Τα παραπάνω είναι αρκετά ώστε το EV της Citroen να αγγίζει τα 45 km/h και να ταξιδεύει 75 km με μία πλήρη φόρτιση.

Αυτά έρχονται να αλλάξουν, με την εταιρεία να προσφέρει στο ανανεωμένο Ami έναν ηλεκτροκινητήρα που παράγει 20 PS και μία μεγλύτερη μπαταρία, χωρητικότητας 10 kWh. Αυτό θα εκτοξεύσει την τελική ταχύτητα στα 80 km/h και την αυτονομία στα 140 km με μία πλήρη φόρτιση.

Φυσικά, η παραπάνω αλλαγή θα κάνει το Ami ένα μοντέλο που δεν μπορεί πλέον να οδηγηθεί χωρίς δίπλωμα οδήγησης, κάτι που ισχύει για την τρέχουσα έκδοση. Οποιοσδήποτε μπορεί να το οδηγήσει, ακόμα και χωρίς να έχει στην κατοχή του άδεια οδήγησης, αφού ο μοναδικός περιορισμός αφορά την ηλικία του οδηγού, η οποία πρέπει να ξεπερνά τα 16 έτη.

Η Citroen δεν έχει επιβεβαιώσει την ημερομηνία ερχομού της... «ακραίας» έκδοσης του Ami, αφού το πρότζεκτ βρίσκεται ακόμα στη φάση της εξέλιξης. Οι Γάλλοι περνούν το νέο τους μοντέλο από τις απαραίτητες δοκιμές, κι αν κριθεί ότι ένας τέτοιος συνδυασμός είναι ασφαλής κι οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα περάσει στην παραγωγή, καταφτάνοντας στις εκθέσεις σε μερικά χρόνια.