Fiat 600e: Οι 6 μεγάλοι «αντίπαλοι» που συναντά στην κατηγορία του


Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί από τους «ανταγωνιστές» του Fiat 600e προέρχονται από τον όμιλο Stellantis και μοιράζονται την ίδια πλατφόρμα. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 31/10/2023

Τον περασμένο Ιούλιο, η Fiat τράβηξε το κάλυμμα από το νέο, αμιγώς ηλεκτρικό B-SUV, το 600e. Έχοντας κάνει την τελευταία εμφάνιση στην γκάμα της εταιρείας τη δεκαετία του '50, ο αριθμός 600 επέστρεψε στους καταλόγους, αυτή τη φορά συνοδευόμενος από το 'e' τονίζοντας την αμιγώς ηλεκτρική «φύση» του οχήματος. 

Το Car and Driver, πριν από μερικές εβδομάδες, είχε την ευκαιρία να οδηγήσει για πρώτη φορά το Fiat 600e στο Τορίνο και μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τις εντυπώσεις που αποκόμισε πατώντας εδώ

Στην ελληνική αγορά αναμένεται να φτάσει στο τέλος του έτους ή στις αρχές του επόμενου και τότε θα μάθουμε και την τιμή του. Ωστόσο η νέα πρόταση της Fiat έχει ήδη ανοίξει βιβλίο παραγγελιών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με τις τιμές στη γειτονική Ιταλία να ξεκινούν από τις 35.950 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι αργότερα μέσα στο 2024 θα εμφανιστεί και με υβριδικό κινητήριο σύνολο, όπως ακριβώς είδαμε να συμβαίνει και στην περίπτωση του Jeep Avenger. 

Η δύναμη του ηλεκτροκινητήρα φτάνει τους 156 ίππους ενώ η μπαταρία χωρητικότητας 51 kWh προσφέρει αυτονομία 400 km, σύμφωνα με τις μετρήσεις του κατασκευαστή. Στην εμπορική του πορεία αναμένεται να κονταροχτυπηθεί με αρκετά δημοφιλή ηλεκτρικά B-SUV προκειμένου να αποκομίσει το μεγαλύτερο δυνατό μερίδιο της εμπορικής πίτας.

Μάλιστα, μερικές από τις παρακάτω προτάσεις προέρχονται από την «οικογένεια» της Stellantis και αναφερόμαστε στα Jeep Avenger, Peugeot e-2008, Citroen e-C4 και Opel Mokka-e με τα οποία μοιράζεται την ίδια πλατφόρμα (e-CMP). Πάμε να δούμε αναλυτικά τους βασικούς αντιπάλους του Fiat 600e στην κατηγορία των EV compact SUV.

Jeep Avenger

Πρόκειται για τον «αδερφό» του Fiat 600e, αφού, όχι μόνο βασίζεται στην ίδια πλατφόρμα, αλλά έχει κι αρκετά κοινά σημεία, όσον αφορά στην εξέλιξη και τα μέρη που χρησιμοποιεί. Φυσικά, ο σχεδιασμός διαφέρει σημαντικά. Το 600e έχει ακολουθήσει μια πιο «στρογγυλεμένη» αισθητική με μαλακές γραμμές, ενώ το Avenger έχει υιοθετήσει μια φιλοσοφία που είναι πιο κοντά στα off-road γονίδια της φίρμας.

Η καμπίνα θυμίζει αρκετά εκείνη του 600e, όμως ο χώρος αποσκευών είναι ελάχιστα μικρότερος, προσφέροντας χωρητικότητα 355 L. Τόσο η μονάδα ισχύος όσο κι η μπαταρία είναι ίδια με εκείνα του 600e, παρουσιάζοντας αντίστοιχους αριθμούς στην αυτονομία και στην δύναμη. Στην Ελλάδα, η τιμή του ξεκινά από τα 38.700 ευρώ.

MG ZS EV

Ακόμα μία δυνατή πρόταση η οποία είναι διαθέσιμη και με κινητήρες εσωτερικής καύσης και μάλιστα σε άκρως ανταγωνιστικές τιμέςΤο μήκος του ZS το τοποθετεί στο άνω όριο της κατηγορίας, αν και με τις ευρηματικές σχεδιαστικές λύσεις, όπως είναι τα “τραβηγμένα” στις πλευρές φωτιστικά σώματα, δείχνει ακόμα μεγαλύτερο. Στην ελληνική αγορά, το κόστος της ηλεκτρικής έκδοσης ξεκινά από τα 35.950 ευρώ.

Συνολικά, προσφέρεται με δύο επίπεδα ισχύος (156 PS και 177 PS) και με μπαταρίες 51 kWh και 72 kWh, όπου η αυτονομία είναι 320 km και 440 km αντίστοιχα. Πρόκειται για ένα compact SUV, μήκους 4.323 mm, το οποίο είναι εξοπλισμένο με τροχούς 17 ιντσών, προβολείς LED, κάμερα οπισθοπορείας, έναν ψηφιακό πίνακα οργάνων 7 ιντσών, φορτιστή 6,6 kW και 5 θύρες USB.

Peugeot e-2008

Το Peugeot e-2008 υποδέχτηκε την facelift έκδοσή του πριν λίγους μήνες, με το μοντέλο να ξεκινά προσφάτως την εμπορική του πορεία στην Ελλάδα. Οι αλλαγές δεν ήρθαν μόνο στο εξωτερικό αλλά και στην γκάμα κινητηρίων μονάδων, με το γαλλικό SUV να κοντράρει στα ίσια το 600e.

Διαθέτει ηλεκτροκινητήρα 156 PS και μπαταρία χωρητικότητας 54 kWh, που προσφέρει αυτονομία 406 km. Διατίθενται επίσης δύο τύποι ενσωματωμένων φορτιστών που καλύπτουν κάθε ανάγκη και κάθε τύπο φόρτισης: στο στάνταρ εξοπλισμό, ένας μονοφασικός φορτιστής των 7,4 kW, και προαιρετικά ένας τριφασικός των 11 kW.

Όπως παρατηρείται, το e-2008 μοιράζεται τους αριθμούς ισχύος, αυτονομίας και χωρητικότητας της μπαταρίας με το 600e, αφού βασίζονται στην ίδια πλατφόρμα, όπως προαναφέρθηκε. Όσο για την τιμή του, ξεκινά από τα 42.000 ευρώ για τη βασική έκδοση Allure.

Citroen e-C4

Τον περασμένο Μάιο, η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία επέκτεινε την γκάμα του Citroen e-C4 -και αντίστοιχα του e-C4 X- με μία έκδοση που προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη ισχύ και αυτονομία.

Είναι ένα ακόμη μοντέλο που βασίζεται στην πλατφόρμα e-CMP2, κι έτσι μοιράζεται πλέον την ίδια αυτονομία και ισχύ με το Fiat 600e. Και σε αυτήν την περίπτωση, ο ηλεκτροκινητήρας παράγει 156 PS και 260 Nm ροπής κι η μπαταρία χωρητικότητας 54 kWh προσφέρει αυτονομία έως 420 km.

Η τιμή του ξεκινά από τα 39.950 ευρώ στην Ελλάδα, ξεπερνώντας εκείνη του Fiat 600e.

Mazda MX-30

Το Mazda MX-30 είναι το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας και άξιο μέλος της κατηγορίας των EV compact SUV. Είναι εξοπλισμένο με τον κινητήρα e-Skyactive της Mazda, ο οποίος αποδίδει 145 PS και 270 Nm ροπής, με την τελική του ταχύτητα να περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 140 km/h. Φέρει μία μπαταρία χωρητικότητας 35,5 kWh που προσφέρει έως και 200 km αυτονομίας.

Όσο για την τιμή του στην Ελλάδα, ξεκινά από τα 40.190 ευρώ, επίσης ξεπερνώντας το κόστος του ιταλικού Fiat 600e.

Opel Mokka-e

Ακόμα ένα «αδερφάκι» του Fiat 600e είναι κι ένας από τους μεγαλύτερους αντιπάλους του. Ο λόγος για το Opel Mokka-e, το οποίο, όπως και το Citroen e-C4, αναβαθμίστηκε, όσον αφορά την ισχύ και την αυτονομία του, έχοντας πλέον ακριβώς τα ίδια εφόδια με τα υπόλοιπα μοντέλα του ομίλου Stellantis που βασίζονται στην πλατφόρμα e-CMP2.

Η δύναμή του αγγίζει τους 156 PS και 260 Nm ροπής, ενώ η αυτονομία φτάνει έως και τα 406 km, χάρη στη μπαταρία ενεργειακής χωρητικότητας 54 kW. Στη δική του περίπτωση, η τιμή της πιο οικονομικής έκδοσης, Edition, ξεκινά από τα 41.000 ευρώ στην ελληνική αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Fiat «σκοτώνει» το γκρι χρώμα στα αυτοκίνητα της – Οι λόγοι της απόφασης

Αποκάλυψη για το Fiat Topolino: Ένα Citroen Ami α λα... ιταλικά! (photos)

Ζήτω η τρέλα! Το πιο χαμηλό Fiat Panda του κόσμου κάνει βόλτες στην Ιταλία (video)