FIAT 600e: Αποκάλυψη για το ηλεκτρικό B-SUV των Ιταλών (photos)


Η ιταλική φίρμα επιστρέφει στην κατηγορία B με το ολοκαίνουριο ηλεκτρικό 600e που έχει στενούς δεσμούς με το Jeep Avenger.

  • 4/7/2023

Αναμονή τέλος! Η FIAT αποκάλυψε επίσημα το ηλεκτρικό 600e με το οποία κάνει το μεγάλο comeback στην κατηγορία των B-SUV. Κάπως έτσι το νέο μοντέλο παίρνει τη σκυτάλη από το 500Χ, για το οποίο είχε παρθεί η απόφαση να μην ανανεωθεί.

To νέο FIAT 600e θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της Stellantis στην Πολωνία, από την ίδια γραμμή παραγωγής που βγαίνει και το «αδελφό μοντέλο» Jeep Avenger! Αμφότερα τα αυτοκίνητα έχουν χρησιμοποιήσει ως βάση την πλατφόρμα CMP δεύτερης γενιάς.

Το FIAT 600e θα λανσαριστεί αρχικά ως EV, ενώ «ένα υβριδικό κινητήριο σύνολο θα συμπληρώσει τη γκάμα από τα μέσα του 2024», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της παρουσίασής του. Μένει να αποδειχθεί αν αυτό θα ισχύει παγκοσμίως ή μόνο για ορισμένες αγορές, όπως συμβαίνει άλλωστε και με το Avenger.

Διατίθεται σε 2 διαφορετικές πλήρως ηλεκτρικές εκδόσεις, την κορυφαία FIAT 600e La Prima και την πιο «προσιτή» FIAT 600e RED, με σήμα κατατεθέν το κόκκινο χρώμα (θα είναι διαθέσιμο και σε λευκό και μαύρο). Μια πρώτη γεύση από το νέο αυτοκίνητο πήραμε τις προηγούμενες ημέρες όπου διέρρευσε στο διαδίκτυο υλικό από τα γυρίσματα του διαφημιστικού σποτ του αυτοκινήτου στους δρόμους της Ρώμης.

Το 5θυρο 600e είναι ουσιαστικά ένα μεγαλύτερο 500e το οποίο απευθύνεται σε οικογενειάρχες που αναζητούν χώρους και πρακτικότητα από το αυτοκίνητό τους. Με μήκος 4.170 mm προσφέρει «άνετους χώρους για 5 άτομα και τον καλύτερο εμπρός αποθηκευτικό χώρο στην κατηγορία του», σύμφωνα με την ιταλική φίρμα, αναφερόμενο στον εσωτερικό χώρο 15 lt.

Η εξωτερική σχεδίαση είναι αρκετά φρέσκια χωρίς να απαρνείται τις ιταλικές ρίζες του κατασκευαστή. Σε σχέση με το 500e, η μεγαλύτερη σιλουέτα του έχει πιο ευκρινές και δυναμικό χαρακτήρα, με χρωμιωμένη «υπογραφή» στο εμπρός τμήμα και στο πλάι και νέα LED φωτιστικά σώματα.

Η κομψή εμφάνιση ενισχύεται με τις μεγαλύτερες ζάντες, που φτάνουν και τις 18 ίντσες, τις ματ μαύρες ποδιές και τους θόλους των τροχών, ενώ η ιταλική «ταυτότητά» του επιβεβαιώνεται από την ύπαρξη της ιταλικής σημαίας στον πίσω προφυλακτήρα. Επιπλέον, υπάρχουν αρκετές άλλες γυαλιστερές μαύρες λεπτομέρειες και χρωμιωμένες πινελιές.

Στο εσωτερικό, ο ψηφιακός πίνακας οργάνων είναι 7 ιντσών και η οθόνη του συστήματος infotainment 10,25 ιντσών. Υπάρχει η δυνατότητα επιλογής 8 διαφορετικών χρωμάτων για το φωτισμό της καμπίνας, όσο και για την οθόνη του ηχοσυστήματος, με έναν προεπιλεγμένο συνδυασμό σε στυλ «ήχος & φως», και τη δυνατότητα επιλογής από ένα σύνολο 64 διαφορετικών συνδυασμών, για μια πρωτόγνωρη ολιστική χρωματική εμπειρία. Το κάθισμα του οδηγού προσφέρει λειτουργία μασάζ, ενώ τα καθίσματα διαθέτουν ταπετσαρία από συνθετικό δέρμα Ivory με την επιγραφή FIAT.

Οι επιβάτες μπορούν να αποθηκεύουν τα προσωπικά τους αντικείμενα στο έξυπνο κεντρικό τούνελ, το οποίο διαθέτει προσαρμοσμένο κάλυμμα και εύκαμπτες, τσέπες καθισμάτων και διάφορους άλλους χώρους για μικροαντικείμενα. Το πορτμπαγκάζ έχει επίσης ένα γενναιόδωρο μέγεθος καθώς διαθέτει χωρητικότητα 360 lt.

Ο πλούσιος εξοπλισμός περιλαμβάνει ασύρματη φόρτιση για smartphone και θύρες φόρτισης USB type A και type C, ενώ ο οδηγός έχει στη διάθεσή του σύγχρονα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης αλλά και ασφάλειας, όπως Adaptive Cruise Control, Intelligent Speed Assist, Blind Spot Detection, Autonomous Emergency Braking, σύστημα ημιαυτόνομης οδήγησης επιπέδου 2. Παράλληλα, υπάρχει σύστημα παρακολούθησης της κούρασης και της συγκέντρωσης του οδηγού. Σαφώς υπάρχουν και αισθητήρες περιφερειακής κάλυψης 360 μοιρών και κάμερα οπισθοπορείας με ορατότητα 180 μοιρών.

Ο ηλεκτροκινητήρας αποδίδει 156 PS και 250 Nm, ενώ η μπαταρία έχει ενεργειακή χωρητικότητα 54 kWh. Αν σας θυμίζουν κάτι αυτά τα στοιχεία, είναι ακριβώς ίδια με του Jeep Avenger. Τα 0-100 km/h έρχονται σε 9,0 sec., ενώ ο οδηγός μπορεί να επιλέξει 3 drive modes: Eco, Normal και Sport.

Η μπαταρία προσφέρει αστική αυτονομία περισσότερων από 600 km και μικτή αυτονομία άνω των 400 km. Το νέο 600e είναι εξοπλισμένο με σύστημα ταχείας φόρτισης 100 kW και χρειάζεται λιγότερο από μισή ώρα για να φορτιστεί η μπαταρία στο 80%. Διαθέτει on board φορτιστή 11 kW και καλώδιο Mode 3 για φόρτιση στο σπίτι ή σε δημόσιους φορτιστές, εξασφαλίζοντας σε αυτά τα δίκτυα πλήρη φόρτιση σε λιγότερο από 6 ώρες.

Οι παραγγελίες για το νέο ηλεκτρικό FIAT 600e θα ανοίξουν την Τετάρτη 5 Ιουλίου και για τις δύο εκδόσεις του, με τις πρώτες παραδόσεις στην ιταλική αγορά να αναμένονται μέχρι το Σεπτέμβριο.