Η BMW εξετάζει την κατασκευή ηλεκτρικού Μ supercar!


«Μέσα στην καρδιά μας αυτό το ενδεχόμενο είναι πάντα ψηλά», τόνισε ο επικεφαλής του τμήματος Μ, Frank van Meel.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 16/8/2022

Θυμάστε την BMW Vision M Next που παρουσίασε η γερμανική εταιρία στην BMW Welt το καλοκαίρι του 2019; Ίσως και όχι, καθώς το υβριδικό concept υπεραυτοκίνητο των 600 PS δεν έφτασε ποτέ στην παραγωγή. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπάρξει «διάδοχός» του.

Αυτό επεσήμανε ο επικεφαλής του τμήματος M της BMW, Frank van Meel, μιλώντας στο Autocar: «Είναι πάντα κάτι που μπορούμε να δούμε. Ως άνθρωποι του αυτοκινήτου, πάντα ονειρευόμαστε να φτιάχνουμε τέτοια αυτοκίνητα. Δεν σημαίνει ότι θα τα καταφέρουμε, αλλά συνεχίζουμε να εξερευνούμε αυτές τις ιδέες».

Οι Βαυαροί αφήνουν να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να κατασκευάσουν ένα ηλεκτρικό υπεραυτοκίνητο, που θα είχε ως έμπνευση την εμβληματική Μ1. Ετσι κι αλλιώς το τμήμα M, ετοιμάζεται να εισέλθει και αυτό στο κομμάτι της ηλεκτροκίνησης, με μοντέλα που θα περιλαμβάνουν τις μελλοντικές εκδόσεις των BMW M3 και M5, αλλά και ένα SUV που θα μπορέσει να ανταγωνιστεί τη νέα Lamborghini Urus.

Η εγκατάλειψη της Vision M Next, κυρίως λόγω του εκτιμώμενου υψηλού κόστους παραγωγής της αλλά και της χαμηλής προσδοκίας για πωλήσεις, δε σημαίνει ότι η BMW έκλεισε οριστικά την πόρτα στα supercars. «Η τύχη που είχε η Vision M Next δε σημαίνει ότι δεν έχουμε στο μυαλό μας ένα πολύ γρήγορο αυτοκίνητο. Άλλωστε, πάντα σκέφτομαι πώς θα εξελισσόταν μια τέτοια παραγωγή», παραδέχθηκε ο vam Meel.

Ωστόσο, ήταν σαφής ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν αποτελεί στοίχημα για την εταιρία, ούτε αναγκαιότητα για να επιβεβαιώσει τη φιλοσοφία της: «Η κατασκευή ενός υπεραυτοκινήτου δεν είναι ζωτικής σημασίας για μας. Δε χρειάζεται να αποδείξουμε ότι είμαστε μια εταιρία που κατασκευάζει σπορ αυτοκίνητα».

Τότε, γιατί η BMW το... σκέφτεται ακόμα; «Δεν ήταν η νούμερο 1 προτεραιότητα, αλλά μέσα στην καρδιά μας είναι πάντα πολύ ψηλά, γι’ αυτό το λόγο είναι μια προοπτική που πάντα την εξετάζουμε».

Η αλήθεια είναι ότι οι φήμες για ένα supercar της BMW κυκλοφορούν στο διαδίκτυο από το 2008 και την M1 Concept. Τελικά το πιο κοντινό όχημα σε αυτή τη φιλοσοφία ήταν η πιο «ήπια» σπορ i8. Τη στιγμή, πάντως, που το  τμήμα επιδόσεων της γερμανικής εταιρείας ψήφισε ξεκάθαρα υπέρ των SUV, η φημολογούμενη συνεργασία μεταξύ BMW και McLaren για την ανάπτυξη ενός πλήρως ηλεκτρικού supercar αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

Μέχρι τότε, πάντως, η ΧΜ, το νέο μεγάλο πολυτελές SUV επιδόσεων, θα είναι το πρώτο αυτόνομο μοντέλο του τμήματος Μ, μετά την Μ1.