Η Bosch βρίσκει λύση σε ένα σημαντικό πρόβλημα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων


Η Bosch δημιουργεί το πρώτο αυτοματοποιημένο σύστημα ανακύκλωσης μπαταριών στην Ευρώπη, το οποίο θα αποσυναρμολογεί τις μπαταρίες χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: BOSCH
  • 10/4/2023

Η αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων βρίσκεται σε μία συνεχή άνοδο, με τα ωφέλη να είναι πολλά, όμως τα «αγκάθια» που φέρει είναι επίσης αρκετά, αφού μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί λύση για την ανακύκλωσή τους. Αυτό θα επιφέρει προβλήματα στο περιβάλλον σε βάθος χρόνου, αλλά και θα εξαντλήσει τα αποθέματα λιθίου και των υπολοίπων υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των μπαταριών.

Η Bosch έρχεται τώρα να βρει τη λύση σε αυτό το πρόβλημα, κάνοντας το επόμενο βήμα στο να γίνουν τα ηλεκτρικά οχήματα ακόμα πιο βιώσιμα στο σύνολό τους. Με δεδομένο ότι μέχρι το 2030, το 70% των επιβατικών οχημάτων που θα κυκλοφορούν στους δρόμους της Ευρώπης θα είναι αμιγώς ηλεκτρικά, η Bosch φέρνει την επανάσταση στην ανακύκλωση μπαταριών.

Πρόκειται για ένα σύστημα που υλοποίησε η θυγατρική Bosch Rexroth, το οποίο θα παρέχεται στην Battery Lifecycle Company, μία κοινοπραξία μεταξύ των REMONDIS TSR Recycling και Rhenus Automotive, και θα αποτελέσει το πρώτο αυτοματοποιημένο σύστημα αποφόρτισης και αποσυναρμολόγησης μπαταριών EV.

Ο Stefan Hartung, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Bosch, σημείωσε τη σημαντικότητα της ανακύκλωσης μπαταριών, προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια των αποθεμάτων πρώτων υλών, και τη εδραίωση της ηλεκτροκινητικότητας ως ενός από τους κορυφαίους τρόπους μετακίνησης, μακροπρόθεσμα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρώπη θα χρειάζεται 420.000 τόνους πρώτων υλών ανά έτος για την κατασκευή μπαταριών, μέχρι το 2030.

Ο Hartung συνέχισε λέγοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να χτίσει μία κυκλική οικονομία, κι αυτό θα επιτευχθεί με την ανακύκλωση όσο μεγαλύτερου μέρους των πρώτων υλών. Το εν λόγω σύστημα που δημιούργησε η Bosch αναμένεται να αυξήσει σημαντικά την αποδοτικότητα, αλλά και να βελτιώσει την ασφάλεια, γύρω από την ανακύκλωση των μπαταριών. Η διαδικασία θα διαρκεί μόλις λίγα λεπτά, και το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει διαφορετικά είδη μπαταριών.

Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία που θα παρέχει η Bosch, η Battery Lifecycle Company, εταιρεία ανακύκλωσης μπαταριών, θα κατασκευάσει το πρώτο αυτοματοποιημένο εργοστάσιο ανακύκλωσης μπαταριών στην Ευρώπη, και πιο συγκεκριμένα στο Magdeburg της Γερμανίας. Εκεί, πρόκειται να ανακυκλώνονται 15.000 τόνοι υλικών μπαταριών κάθε χρόνο, ξεκινώντας το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους.