Η Κίνα κατακλύζει την Ευρώπη - Ρεκόρ στις εξαγωγές νέων οχημάτων


Οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν εισέλθει για τα καλά στην ευρωπαϊκή αγορά, με τα κέρδη να ανεβαίνουν και τις εξαγωγές EV να αυξάνονται κατακόρυφα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 29/12/2022

Η Κίνα βρίσκεται ήδη στην «καρδιά» της ευρωπαϊκής αγοράς, με τα κέρδη των τοπικών αυτοκινητοβιομηχανιών να έχουν εκτοξευτεί, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία του περασμένου μήνα.

Οι Κινέζοι κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων εξήγαγαν 3,2 δις δολάρια σε προϊόν συνολικά τον Νοέμβριο, παρουσιάζοντας αύξηση 165% σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Αυτό αποτελεί την καλύτερη επίδοση που έχει καταγράψει ποτέ η αγορά, σύμφωνα με τη γενική τελωνειακή αρχή της χώρας.

Το Βέλγιο και η Αγγλία ήταν οι χώρες που παρουσίασαν τη υψηλότερη ζήτηση, καταγράφοντας τον μεγαλύτερο αριθμό εισαγωγών, ο οποίος κατέλαβε περίπου το 70% τους.

Εκτός αυτού, τα ηλεκτρικά οχήματα που εξήχθησαν από την Κίνα ξεπέρασαν σε αριθμό τα μη-ηλεκτρικά για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, με τον Νοέμβριο να είναι ο καλύτερος μήνας, όσον αφορά τις εξαγωγές, οι οποίες άγγιξαν τα 6 δις δολάρια.

Σε αυτές τις αυξήσεις συνέβαλαν και οι μεγάλες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Volkswagen και η BMW, οι οποίες συνεχίζουν να προμηθεύονται μέρη για τα μοντέλα τους από την Κίνα, και στοχεύουν στην επένδυση στην παραγωγή οχημάτων και στην ασιατική χώρα.

Η SAIC Motor, κινεζική εταιρεία ιδιοκτήτρια της MG Motors, έχει επίσης ξεκινήσει την εισαγωγή των μοντέλων της στην Ευρώπη, με σκοπό την επέκτασή της πέραν των ασιατικών συνόρων.

Σε παρόμοιο πνεύμα βρίσκεται και η Tesla, η οποία έχει εξάγει 37.000 οχήματα από την Κίνα τον Νοέμβριο, αφού προηγουμένως είχε εξάγει μόλις 60 μονάδες τον Μάρτιο και καμία μέσα στον Απρίλιο, παρουσιάζοντας κατακόρυφη αύξηση, η οποία ακολουθεί τη συνολική τάση της αγοράς, και ευνοούμενη από την άρση των μέτρων κατά της πανδημίας στη Σανγκάη.