Η Lexus ετοιμάζει «χειροκίνητο» κιβώτιο ταχυτήτων για τα ηλεκτρικά της - Δείτε πως λειτουργεί (video)


Η Lexus θέλει να φέρει τους παραδοσιακούς petrolheads πιο κοντά στον ηλεκτρισμό προσθέτοντας την επιλογή manual στο UX 300e.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: EVO - YouTube
  • 9/12/2022

Τα μηχανικά κιβώτια ταχυτήτων έχουν δει εδώ και καιρό την πόρτα της εξόδου να αχνοφαίνεται. Ολοένα και περισσότερα αυτοκίνητα κατασκευάζονται με αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων, με τα manual να αποτελούν πλέον το 2% των νέων οχημάτων που πωλούνται σήμερα στην παγκόσμια αγορά.

Η μετάβαση στον ηλεκτρισμό είναι σίγουρα κάτι που έχει επηρεάσει κατά πολύ τη φθίνουσα πορεία που έχει πάρει η ύπαρξή τους, με την Toyota να θέλει να το αλλάξει κάνοντας τη διαφορά. Το τμήμα πολυτελών οχημάτων της, γνωστό και ως Lexus, «χαρίζει» στο UX 300e ένα fake μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων, ξεκάθαρα για αισθητικούς και «νοσταλγικούς» λόγους.

Το μικρό ηλεκτρικό crossover δέχεται αυτήν την... αναβάθμιση, για χάρη της παραδοσιακής οδήγησης, με τη Lexus να παρουσιάζει στους δημοσιογράφους του ειδικού τύπου στην Ευρώπη ένα πρωτότυπο που έχει ενσωματώσει το συγκεκριμένο σύστημα που δίνει τη δυνατότητα στον οδηγό να κάνει αλλαγές σχέσεων.

Η παραδοσιακή μεν, αλλά και ταυτόχρονα, άκρως πρωτοποριακή προσθήκη της Lexus, δεν αναμένεται να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για τα επερχόμενα EV της αγοράς, καθώς αυτά συνήθως φέρουν μία ή δύο εμπρόσθιες σχέσεις στα κιβώτια ταχυτήτων τους, τα οποία, τις περισσότερες φορές είναι αυτόματα.

Σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία όμως, αυτό θα κάνει τα ηλεκτρικά της οχήματα πιο προσιτά και γνώριμα στο αγοραστικό κοινό, καθώς η ίδια στοχεύει να μετατρέψει τους petrolheads, ή έστω, ένα μέρος τους, σε λάτρεις της ηλεκτροκίνησης.

Δείτε το «μηχανικό» κιβώτιο ταχυτήτων εν δράσει μέσα από κανάλι EVO στο YouTube...