H Lotus Emeya των 905 ίππων ήρθε να τα βάλει με την Porsche Taycan (photos-video)


Μπορεί η Lotus να έβγαζε για δεκαετίες το... ψωμί της κατασκευάζοντας ελαφριά sport αυτοκίνητα, όμως εσχάτως αποφάσισε να βγει από την «comfort zone» και να δοκιμάσει την τύχη της σε άλλες κατηγορίες.

  • 8/9/2023

Η αρχή έγινε με το πρώτο ηλεκτρικό SUV στην ιστορία της, την Lotus Eletre, που παρουσιάστηκε πριν από 1,5 χρόνο. Το επόμενο βήμα σε αυτό το μονοπάτι ονομάζεται Lotus Emeya και αποκαλύφθηκε πριν από λίγες ώρες.

Ο κατασκευαστής το χαρακτηρίζει «Hyper-GT» και πρόκειται για ένα EV που θυμίζει αρκετά την Eletre, μιας και μοιράζονται την ίδια πλατφόρμα (SEA), όμως υπόσχεται υψηλότερες επιδόσεις χάρη στο χαμηλότερο και πιο αεροδυναμικό σχήμα.

Με αυτή την κίνηση είναι ξεκάθαρο ότι η Lotus μπαίνει σε μια κατηγορία όπου βρίσκονται ήδη τα επιτυχημένα Tesla Model S και Porsche Taycan, ελπίζοντας να αποκομίσει μερίδιο από την πίτα της αγοράς.

Στη βάση της Emeya υπάρχει ένα μεγάλο σύστημα μπαταριών χωρητικότητας 102 kWh που τροφοδοτεί τους δύο ηλεκτροκινητήρες, ένας σε κάθε άξονα. Η φόρτιση μπορεί να γίνει αρκετά γρήγορα με τη εταιρεία να ανακοινώνει ότι σε φορτιστή 350 kW η αυτονομία φτάνει στο 80% μέσα σε 18 λεπτά!

Στην κορυφαία έκδοση η Emeya μπορεί να επιταχύνει το 0-100 km/h σε λιγότερο από 2,8 sec. ενώ η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 250 km/h. Το σετάρισμα των ηλεκτροκινήρων αποδίδει δύναμη 950 ίππων και 985 Nm ροπής.

Από εκεί και πέρα το σύστημα της αερανάρτησης διαθέτει αρκετούς τελευταίας τεχνολογίας αισθητήρες που «διαβάζουν» τον δρόμο έως και 1.000 φορές μέσα σε 1 sec, ρυθμίζοντας ανάλογα το αυτοκίνητο.

Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί και στις αεροδυναμικές επιδόσεις της Emeya με την μπροστινή γρίλια, τον διαχύτη και την αεροτομή να είναι αλλάζουν θέση ώστε να προκύπτει η κατάλληλη κάθετη δύναμη.

Η Lotus δεν έδωσε στοιχεία σχετικά με την αυτονομία της Emeya όμως ανέφερε ότι οι αριθμοί θα είναι παρόμοιοι με της Eletre. Αυτό σημαίνει ότι το Hype-GT θα μπορεί με μία φόρτιση να καλύψει απόσταση έως και 600 km, ανάλογα με την έκδοση.  

Το εσωτερικό δίνει μια μοντέρνα, μίνιμαλ αίσθηση με την κεντρική οθόνη, η οποία θυμίζει αρκετά Tesla, να κλέβει τις εντυπώσεις. Οι επιφάνειες καλύπτονται από Alcantara, Nappa, δέρμα και αλουμίνιο ενώ όπως ανακοινώθηκε, στον προαιρετικό εξοπλισμό θα είναι διαθέσιμη η επιλογή για ένα επιβλητικό head-up display επαυξημένης πραγματικότητας των 55 ιντσών!

Στις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα το αυτοκίνητο έχει διάταξη «2 και 2» με τα πίσω καθίσματα να είναι τύπου bucket, αλλά θα υπάρχει και η επιλογή του πάγκου για τη δεύτερη σειρά όπου θα προσθέτει ακόμα έναν επιβάτη.

Η Lotus ανακοίνωσε ότι η παραγωγή της Emeya θα ξεκινήσει το 2024 και περισσότερες λεπτομέρειες, όπως τη τιμής της και οι διαθέσιμες εκδόσεις, θα γίνουν γνωστές προς το τέλος του έτους.