Η νέα Porsche Macan ήρθε για να «ταράξει τα νερά» στα μεσαία SUV (video-photos)


Η Porsche παρουσίασε τη 2η γενιά της Macan, η οποία διαθέτει κορυφαία τεχνολογία, sport χαρακτήρα και χρειάζεται μόλις 3,3 sec. για τα 0-100 km/h.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: PORSCHE
  • 25/1/2024

Σε μια εντυπωσιακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Σιγκαπούρη, η Porsche παρουσίασε τη 2η γενιά της Macan, σε δύο αμιγώς ηλεκτρικές εκδόσεις, τις Macan 4 και Macan Turbo, για τις οποίες μάθαμε και τις τιμές στην ελληνική αγορά.

Το best-seller της γερμανικής φίρμας αλλάζει χαρακτήρα, καθώς η πρώτη του γενιά που λανσαρίστηκε στην αγορά πριν από 10 χρόνια ήταν θερμική. Τι νέο φέρνει; Διατηρεί τον παραδοσιακό σχεδιαστικό χαρακτήρα του μοντέλου, αλλά προσαρμόζεται στις ανάγκες ενός EV, την ώρα που είναι φορτωμένο με όλες τις τελευταίες τεχνολογίες, με στόχο την κορυφαία εμπειρία για τον οδηγό, την άνεση και το sport χαρακτήρα.

Άλλωστε, οι 639 PS της τετρακίνητης Macan Turbo, με τα 1.130 Nm ροπής σε λειτουργία overboost με Launch Control, αποτελούν τη μεγαλύτερη απόδειξη. Έτσι, τα 0-100 km/h έρχονται σε μόλις 3,3 sec. ενώ η τελική ταχύτητα φτάνει τα 260 km/h. Από την άλλη πλευρά η «βασική», επίσης τετρακίνητη, Macan 4, αποδίδει 408 PS και 650 Nm, επιταχύνει από στάση στα 100 km/h σε 5,2 sec. ενώ η τελική της ταχύτητα είναι 220 km/h.

«Στόχος είναι να προσφέρουμε το κορυφαίο sport μοντέλο στην κατηγορία», τόνισαν οι εκπρόσωποι της Porsche κατά τη διάρκεια της παρουσίασης. Με μήκος 4.787 mm, πλάτος 1.938 mm, ύψος 1.622 mm, το D-SUV έχει μεγαλύτερο μεταξόνιο κατά 86 mm από τον προκάτοχό της, φτάνοντας στα 2.893 mm, προσφέροντας μεγαλύτερους χώρους για επιβάτες και αποσκευές. Αξιοποιώντας την ηλεκτρική «ταυτότητά» της, διαθέτει εμπρός πορτμπαγκάζ 84 lt, ενώ το βασικό, στο πίσω μέρος, ανέρχεται στα 540 lt, νούμερο μεγαλύτερο κατά 136 lt από την πρώτη γενιά του μοντέλου.

Όσο για την αυτονομία; Η μπαταρία ενεργειακής χωρητικότητας 100 kWh (95 kWh αξιοποιήσιμα), προσφέρει αυτονομία έως 613 km για την Macan 4 και έως 591 km για την Turbo. Υποστηρίζοντας φόρτιση 270 kW με την αρχιτεκτονική 800V της ολοκαίνουριας πλατφόρμας Premium Platform Electric (PPE) η οποία αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Audi, χρειάζεται μόλις 21 λεπτά για να φορτιστεί από το 10% στο 80%. Σε σταθμούς 400V, η μπαταρία «χωρίζεται» σε δύο μέρη, επιτρέποντας πιο γρήγορους χρόνους φόρτισης με 135 kW.

Στη μέγιστη δυνατή αυτονομία συμβάλλει ο συντελεστής οπισθέλκουσας 0,25, που επιτυγχάνεται μέσω διάφορων σχεδιαστικών στοιχείων, όπως η κινούμενη πίσω πτέρυγα. Συνολικά η σχεδίασή της είναι πιο δυναμική, με το εμπρός μέρος να «δανείζεται» τη φιλοσοφία προβολέων της Taycan, χωρισμένους σε δύο μέρη, ενώ οι πόρτες δε διαθέτουν πλαίσιο. Οι γραμμές θυμίζουν περισσότερο coupe, σε μια κομψή σιλουέτα.

Όσο για την οδική συμπεριφορά, φροντίζουν τα ρυθμιζόμενα αμορτισέρ της αερανάρτησης (προαιρετική στην Macan 4), η τετρακίνηση, το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο Porsche Traction Management, το Porsche Torque Vectoring Plus αλλά και η ενεργητική τετραδιεύθυνση.

Στο εσωτερικό η ποιότητα κατασκευής είναι κορυφαία, όπως και τα επίπεδα πολυτέλειας, ενώ υπάρχουν τρεις οθόνες: Ο ψηφιακός πίνακας οργάνων 12,6 ιντσών, η οθόνη 10,9 ιντσών του νέου συστήματος infotainment και η προαιρετική, για τον συνοδηγό, επίσης 10,9 ιντσών. Επιπλέον, υπάρχει και προαιρετικό head-up display επαυξημένης πραγματικότητας. Οι δυνατότητες συνδεσιμότητας και διαμόρφωσης είναι απεριόριστες, σύμφωνα με την Porsche, η οποία χαρακτηρίζει τη νέα Macan ως ένα αυτοκίνητο «που αποδίδει σαν Porsche και συμπεριφέρεται σαν smartphone».

Οι πρώτες παραδόσεις της νέας Macan θα ξεκινήσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2024, ενώ ήδη στο διαμορφωτή της ελληνικής αντιπροσωπείας προστέθηκαν οι εκδόσεις και έγιναν γνωστές οι τιμές τους στη χώρα μας. Η Macan 4 ξεκινά από 89.950 €, ενώ η Turbo από 122.760 €.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η νέα Porsche 911 έρχεται με ισχυρό υβριδικό σύνολο και νέο κινητήρα 3,6 L

Η Porsche γιορτάζει τα 75 της χρόνια με ένα εξωπραγματικό hypercar concept (photos-video)

Τα 5 στοιχεία που κάνουν τη νέα Porsche Panamera να ξεχωρίζει