Ισχυρές επιδόσεις σε ακραίες συνθήκες: Η BMW iX5 Hydrogen τα καταφέρνει και στην έρημο (photos)


Το σύστημα κίνησης κυψελών καυσίμου υδρογόνου της iX5 Hydrogen των 401 PS αποδίδει άριστα και σε θερμοκρασίες 45 βαθμών Κελσίου.

  • 7/9/2023

Στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου, η BMW γνωστοποίησε ότι ξεκινά η λειτουργία του πιλοτικού στόλου της iX5 Hydrogen. Πλέον, τα συγκεκριμένα οχήματα ολοκλήρωσαν, για πρώτη φορά, ένα εντατικό πρόγραμμα δοκιμών σε υψηλές θερμοκρασίες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το σύστημα κίνησης κυψελών καυσίμου υδρογόνου του αυτοκινήτου απέδωσε εντυπωσιακά σε θερμοκρασίες που έφτασαν τους 45°C, σε άμμο και σκόνη, καθώς και σε μεταβαλλόμενες κλίσεις και σημαντικές διακυμάνσεις της υγρασίας.

Το εξαιρετικά αποδοτικό σύστημα κυψελών καυσίμου, οι δύο δεξαμενές υδρογόνου, ο ηλεκτροκινητήρας και η μπαταρία ισχύος συνεργάστηκαν με την κεντρική μονάδα ελέγχου του οχήματος επιδεικνύοντας εξαιρετική απόδοση και ετοιμότητα.

Η ομάδα εξέλιξης με έδρα το Μόναχο εξέτασε τόσο τη λειτουργικότητα όλων των ηλεκτρικών συστημάτων υπό ακραίες συνθήκες όσο και την παροχή της ψυκτικής ισχύος για να καταστεί δυνατή η πλήρης απόδοση του οχήματος. Τα οχήματα κατάφεραν να αναπτύξουν τη δυναμική συμπεριφορά για την οποία φημίζεται η BMW.

Η BMW iX5 Hydrogen ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο

Οχήματα από τον πιλοτικό στόλο δοκιμάζονται σε Ευρώπη, Ιαπωνία, Κορέα, Κίνα, ΗΠΑ και Μέση Ανατολή. Στόχος είναι να τονιστεί η καθημερινή χρηστικότητα των οχημάτων που κινούνται με υδρογόνο και, πέραν αυτού, να αποκτηθούν σημαντικές γνώσεις για την ανάπτυξη ενός πιθανού μοντέλου ευρείας παραγωγής.

Το BMW Group χρησιμοποιεί τον πιλοτικό στόλο για να παρέχει υποστήριξη σε περιφερειακό επίπεδο για την ανάπτυξη μιας υποδομής ανεφοδιασμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί υιοθετώντας τεχνολογία ανεφοδιασμού υπό πίεση 700 bar σε όλες τις κατηγορίες οχημάτων - από επιβατικά αυτοκίνητα και μικρά van μέχρι λεωφορεία και βαρέα επαγγελματικά οχήματα. Οι συνέργειες μεταξύ των διαφόρων τομέων εφαρμογής προσφέρουν επίσης σημαντικό πεδίο για τη δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου προμηθευτών στην τεχνολογία υδρογόνου και τη μείωση του κόστους.

Η BMW iX5 Hydrogen συνδυάζει την ικανότητα κάλυψης μεγάλων αποστάσεων και τις σύντομες στάσεις ανεφοδιασμού με τις μηδενικές εκπομπές ρύπων. Εφόσον υπάρχει το σχετικό πλαίσιο, η τεχνολογία κυψελών καυσίμου υδρογόνου έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει έναν ακόμη πυλώνα στο μελλοντικό χαρτοφυλάκιο συστημάτων κίνησης του BMW Group.

Στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου μετασχηματισμού του, το BMW Group εφαρμόζει μια «ανοιχτή στην τεχνολογία» προσέγγιση όσον αφορά τα συστήματα κίνησης. Ως εκ τούτου, η εταιρεία προσαρμόζεται όχι μόνο στις διαφορετικές απαιτήσεις των πελατών και στα πρότυπα υποδομών, αλλά και στα πολιτικά δεδομένα σε συνδυασμό με τις επιταγές των ρυθμιστικών αρχών σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Αυτή η ευελιξία επιτρέπει στο BMW Group να ανταποκρίνεται γρήγορα στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των αγορών σε κάθε περίσταση και να παρουσιάζει πάντα μια ελκυστική πρόταση που απευθύνεται σε όσο το δυνατόν περισσότερους πελάτες.

Η BMW iX5 Hydrogen διαθέτει ένα σύστημα κυψελών καυσίμου που παράγει ισχύ 170 PS και μια ενσωματωμένη μονάδα κίνησης που χρησιμοποιεί την τεχνολογία BMW eDrive πέμπτης γενιάς (ο ηλεκτροκινητήρας, το κιβώτιο ταχυτήτων και τα ηλεκτρονικά ισχύος είναι συγκεντρωμένα σε ένα συμπαγές περίβλημα).

Η ισχύς του συνολικού συστήματος κίνησης είναι 401 PS. Το υδρογόνο που απαιτείται για την τροφοδοσία της κυψέλης καυσίμου αποθηκεύεται σε δύο δεξαμενές υπό πίεση 700 bar, οι οποίες είναι κατασκευασμένες από πλαστικό ενισχυμένο με ανθρακονήματα (CFRP). Μαζί, αυτές οι δεξαμενές μπορούν να χωρέσουν περίπου έξι κιλά υδρογόνου, προσφέροντας στην BMW iX5 Hydrogen αυτονομία 504 km.