Λιτό και εντυπωσιακό το πρωτότυπο Tata Avinya (Video)


H Tata παρουσίασε το πρωτότυπο με την ονομασία Avinya που θα αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία του καινούργιου αμιγώς ηλεκτρικού μοντέλου της, το οποίο θα χρησιμοποιεί τη νέα πλατφόρμα που ονομάζεται «GEN 3».

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 8/5/2022

Τα στελέχη της Tata Motors δεν κρύβουν τις φιλοδοξίες τους για τη δημιουργία νέων αμιγώς ηλεκτροκίνητων μοντέλων και την πρόθεσή τους να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στις αγορές των ασιατικών χωρών.

Πριν από λίγες ημέρες παρουσίασαν το νέο τους ηλεκτροκίνητο πρωτότυπο στο οποίο έδωσαν την ονομασία Avinya, η οποία σημαίνει «καινοτομία» στα σανσκριτικά. Βασίζεται στην καινούργια πλατφόρμα που οι άνθρωποι της Tata ονομάζουν «GEN 3». Η ινδική αυτοκινητοβιομηχανία σκοπεύει να επενδύσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια τα προσεχή χρόνια για να αναπτύξει τεχνολογίες και να δημιουργήσει πολλά νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Όπως έγινε γνωστό, το μοντέλο παραγωγής που θα προκύψει από το Avinya αναμένεται να παρουσιαστεί το 2025. Το πρωτότυπο όχημα έχει λιτή σχεδίαση τόσο στο αμάξωμά του όσο και στο εσωτερικό του. Το σχήμα του δείχνει επιμηκυσμένο και διαθέτει πλαϊνές πόρτες οι οποίες ανοίγουν αντίρροπα μεταξύ τους. 

Τα στελέχη της Tata δεν αποκαλύπτουν πολλά στοιχεία που να αφορούν τόσο στις επιδόσεις του ή στις μπαταρίες του. Ανακοίνωσαν μόνο ότι σε κατάλληλη παροχή αυτές δύνανται να φορτίσουν πολύ γρήγορα, ώστε να δίνουν θεωρητική αυτονομία 500 km σε λιγότερο από μισή ώρα φόρτισης.

Το Avinya σχεδιάστηκε εξαρχής ως ένα αμιγώς ηλεκτροκίνητο όχημα και το αμάξωμά του παραπέμπει σε αυτό ενός μικρού βαν. Οι μεγάλοι τροχοί του είναι χαρακτηριστικοί, ενώ τα επιμήκη LED φώτα εμπρός και πίσω σχηματίζουν το λογότυπο της Tata. Τέλος, στη θέση των εξωτερικών καθρεφτών έχει κάμερες.

Το εσωτερικό του πρωτότυπου οχήματος είναι λιτό και δείχνει σχεδόν άδειο. Αυτό του επιτρέπει να είναι πολύ ευρύχωρο, ενώ το κάθισμα του συνοδηγού περιστρέφεται προς το πλάι, διευκολύνοντας την είσοδο και έξοδο προς και από το αυτοκίνητο τόσο σε αυτόν όσο και στους συνεπιβάτες που θα καθίσουν πίσω. 

Το ταμπλό είναι απλό και είναι χαρακτηριστική η απουσία της κεντρικής κονσόλας μεταξύ οδηγού και συνοδηγού, γεγονός που επιτρέπει την διαμόρφωση μεγαλύτερου ωφέλιμου χώρου γι’ αυτούς. Επιπλέον, δεν υπάρχει κεντρική οθόνη σε αυτό ούτε και διακόπτες για την ενεργοποίηση των επιμέρους συστημάτων από τον οδηγό.

Αντιθέτως, η βασική που βρίσκεται εντός είναι ενσωματωμένη στην κολώνα του τιμονιού, ενώ όλες οι λειτουργίες πραγματοποιούνται μέσω φωνητικών εντολών. Στο παρακάτω βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Tata μπορούμε να δούμε ανώτατα τα στελέχη της να αναφέρονται στη φιλοσοφία σχεδίασης και δημιουργίας τού Avinya, καθώς και στο τι θέλουν να επιτύχουν στα μελλοντικά αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα παραγωγής της.