Mazda Vision Study Model: Ο προπομπός του ηλεκτρικού MX-5 σε coupe αμάξωμα (photos-video)


Η Mazda αποκάλυψε τη νέα concept πρόταση με τις butterfly πόρτες και προκάλεσε συνειρμούς στο φανατικό κοινό του θρυλικού roadster.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΜΠΕΑΣ, ΦΩΤΟ: MAZDA
  • 23/11/2022

Το μέλλον του Mazda MX-5 αποτελεί μια «καυτή» συζήτηση που πάντα προκαλεί ενδιαφέρον αλλά και απορίες στους αμετανόητους φίλους του ιαπωνικού roadster. Στο πλαίσιο της παρουσίασης του στρατηγικού πλάνου της Mazda για τα επόμενα χρόνια, το οποίο χωρίζεται σε τρεις φάσεις, αποκαλύφθηκε ένα concept το οποίο... έριξε πολύ νερό στον μύλο αυτής της κουβέντας αφού δεν ήταν λίγοι εκείνοι που το συνδύασαν με το μέλλον του Miata.

Και όχι άδικα... Το concept που αποκαλύφθηκε έχει την ονομασία «Vision Study Model» και δείχνει ένα coupe με φουτουριστική και ιδιαιτέρως ελκυστική σχεδίαση, που θέλοντας και μη προκαλεί συνειρμούς.

Ήδη γνωρίζουμε ότι η Mazda ετοιμάζεται να παρουσιάσει σύντομα τη νέα γενιά του MX-5, ώστε να βγει επιτέλους στη σύνταξη η τρέχουσα η οποία κυκλοφορεί από το 2015. Μέχρι στιγμής έχουμε δει κατασκοπευτικές φωτογραφίες που δείχνουν το πρωτότυπο να πραγματοποιεί δοκιμές, ενώ πέρυσι οι Ιάπωνες επιβεβαίωσαν στο αμερικανικό Car and Driver ότι η νέα πρόταση θα ασπαστεί με κάποιον  τρόπο τον ηλεκτρισμό, διατηρώντας ωστόσο ατόφιο το ξεχωριστό DNA του.

Ακόμα και έτσι όμως δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι η Mazda μπορεί να προχωρήσει προς το τέλος της δεκαετίας (ίσως και λίγο πιο μετά) στην παρουσίαση ενός αμιγώς ηλεκτρικού MX-5 το οποίο θα έχει αποχωριστεί πλήρως το θερμικό σύνολο και θα μοιάζει αρκετά με το «Vision Study Model» που μόλις αποκαλύφθηκε.

Στο παρακάτω video που ανέβηκε στο επίσημο κανάλι της Mazdaστο 34:55 εμφανίζεται το συγκεκριμένο concept μέσα από την οθόνη ενός iPhone ενώ στα επόμενα δευτερόλεπτα βλέπουμε διάφορα άτομα να οδηγούν χαρούμενα τις προηγούμενες γενιές του MX-5, τροφοδοτώντας ακόμα περισσότερο τη σύνδεση των δύο προτάσεων.

Στα ελάχιστα δευτερόλεπτα που κρατάει το καρέ εμφανίζεται το πλαίσιο του concept car αλλά και το σύστημα μπαταριών, ενώ στη συνέχεια μπαίνει το coupe αμάξωμα και δείχνει το άνοιγμα της butterfly πόρτας.

Μπορεί το τελευταίο χαρακτηριστικό να μοιάζει ακραίο για να μπει στη μαζική παραγωγή ωστόσο το coupe αμάξωμα δεν θα πρέπει να προκαλεί την ίδια εντύπωση αφού οι Ιάπωνες το έχουν πράξει ήδη με τις μόλις 179 μονάδες του Miata NB (δεύτερης γενιάς) που κυκλοφόρησαν αποκλειστικά στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Φυσικά και όλα αυτά ενδέχεται να είναι «αγνές» φαντασιώσεις των φίλων του Miata που δεν θα γίνουν ποτέ πραγματικότητα. Δεν θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά που θα συμβεί αφού και στην περίπτωση του τετράθυρου concept Vision Coupe που παρουσιάστηκε το 2017 υπήρχαν αντίστοιχοι συνειρμοί, οι οποίοι όμως δεν επαληθεύτηκαν.