Νέα Skoda Enyaq SUV & Coupe: Μεγαλύτερη ισχύς και αυξημένη αυτονομία (photos)


Αλλαγή στην ονομασία και στις προδιαγραφές των εκδόσεων, ταχύτεροι χρόνοι φόρτισης και επιτάχυνση 0-100 km/h βελτιωμένη έως και κατά 2,0 sec!

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 29/9/2023

Στην εκδήλωση που πραγματοποίησε στα τέλη του περασμένου Απριλίου στο Mlada Boleslav, η Skoda γνωστοποίησε ότι η παγκόσμια πρεμιέρα της facelift έκδοσης των αμιγώς ηλεκτρικών Enyaq και Enyaq Coupe θα πραγματοποιηθεί το 2025. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι μέχρι τότε… κάθεται με σταυρωμένα χέρια.

Οι Τσέχοι παρουσίασαν την Παρασκευή (29/9) τις βελτιωμένες εκδόσεις και των δύο οχημάτων ελεύθερου χρόνου, εν όψει του 2024 και γνωστοποίησαν ότι η παραγωγή τους θα ξεκινήσει στις αρχές Νοεμβρίου 2023.

«Η οικογένεια μοντέλων Enyaq θα λάβει μικρές οπτικές αλλαγές για να εναρμονιστεί με τη νέα οπτική ταυτότητα της μάρκας, συμπεριλαμβανομένων των νέων λογότυπων και γραμμάτων, ενώ η επωνυμία iV θα εξαφανιστεί. Οι διάφορες εκδόσεις θα διαφοροποιούνται πλέον μόνο από μια αριθμητική ονομασία ή μια ονομασία μοντέλου όπως οι εκδόσεις RS ή Laurin & Klement», τόνισε ο Jaromír Mendl, στέλεχος του τμήματος μάρκετινγκ προϊόντων Enyaq.

Εκτός από τις μικρές διαφοροποιήσεις στη σχεδίαση του αμαξώματος, σημαντικές αλλαγές θα προκύψουν στα τεχνικά χαρακτηριστικά. Οι εκδόσεις Enyaq 80 και Enyaq 80x θα δώσουν τις θέσεις τους στις νέες Enyaq 85 και Enyaq 85x, αλλαγή που θα ισχύσει και για την Coupe έκδοση.

Η αλλαγή στην ονομασία οφείλεται στους νέους ηλεκτροκινητήρες του πίσω άξονα και στη βελτιωμένη διαχείριση της μπαταρίας. Χάρη σε αυτές τις αλλαγές, τα μοντέλα του 2024 έχουν αυξημένη αυτονομία και βελτιωμένη ταχύτητα φόρτισης, ενώ προσφέρουν ακόμα καλύτερη οδηγική εμπειρία.

Το Enyaq 85 θα μπορεί να διανύσει έως και 565 km με μία φόρτιση, ενώ η μπαταρία του θα χρειάζεται 28 λεπτά για να φορτίσει από το 10% στο 80%. Η αντίστοιχη Coupe έκδοση θα έχει ανάλογους χρόνους φόρτισης, αλλά λίγο καλύτερη αυτονομία, που θα μπορεί να φτάνει τα 576 km.

Σημαντική θα είναι η αύξηση της ισχύος, καθώς ο ηλεκτροκινητήρας του πίσω άξονα θα αποδίδει, πλέον, 286 PS, αντί για 204 PS της υπάρχουσας έκδοσης. Έτσι, προκύπτει εντυπωσιακή βελτίωση της επιτάχυνσης 0-100 km/h κατά 2 sec, καθώς θα απαιτούνται 6,7 sec.

Η τετρακίνητη έκδοση του Enyaq 85x έχει επίσης συνολική ισχύ 286 PS, αυξημένη κατά 20 PS σε σχέση με την τρέχουσα παραλλαγή. Έτσι, για τα 0-100 km/h θα χρειάζονται 6,6 sec., με την αυτονομία να αγγίζει τα 538 km, την ώρα που η Coupe έκδοση θα φτάνει τα 548 km. Αμφότερες θα υποστηρίζουν φόρτιση 175 kW, μειώνοντας το χρόνο που απαιτείται για την ενεργειακή «πλήρωση» της μπαταρίας από το 10% έως το 80% σε 28 λεπτά.

Ανάλογα αναβαθμισμένο θα είναι και το νέο Enyaq RS, με βελτιωμένη τεχνολογία στην μπαταρία, καλύτερη διαχείριση θερμότητας και δυνατότητα μεγαλύτερης ισχύος φόρτισης. Επιπλέον, η ισχύς «ανεβαίνει» στους 340 PS, με αποτέλεσμα και οι δύο εκδόσεις αμαξώματος να χρειάζονται 5,5 sec. για τα 0-100 km/h. Όσο για την αυτονομία, βελτιώνεται στα 541 km (SUV) και 547 km (Coupe).

Η τελική ταχύτητα για τις RS εκδόσεις διατηρείται στα 180 km/h, ωστόσο, πλέον, το συγκεκριμένο νούμερο θα είναι εφικτό και για τις νέες παραλλαγές 85 και 85x. Αυτό επιτυγχάνεται με την αυξημένη ροπή των νέων ηλεκτροκινητήρων, που επιτρέπουν διαφορετικές ρυθμίσεις της συνολικής σχέσης μετάδοσης, διατηρώντας ή και βελτιώνοντας τη δυναμική των οχημάτων.

«Ένα σημαντικό νέο χαρακτηριστικό για το Enyaq 85 του 2024 αλλά και για όλες τις ‘μεγαλύτερες΄ εκδόσεις είναι η δυνατότητα προθέρμανσης της μπαταρίας. Μπορεί να ενεργοποιηθεί αυτόματα όταν ο οδηγός ξεκινά μία διαδρομή προς έναν φορτιστή υψηλής ισχύος στο σύστημα πλοήγησης ή μπορεί να ενεργοποιηθεί χειροκίνητα μέσω του συστήματος infotainment», προσθέτει ο Jaromír Mendl.

Τα νέα μοντέλα της οικογένειας Enyaq (από το 85 και άνω) θα λάβουν και μικρές «ενημερώσεις» στο εσωτερικό, όπως για παράδειγμα την αναδιάταξη ορισμένων κουμπιών ελέγχου και τη λειτουργία αυτόματου κλειδώματος, η οποία κλειδώνει το αυτοκίνητο όταν ο οδηγός απομακρύνεται από αυτό έχοντας μαζί του το κλειδί. Αυτή η επιλογή θα είναι διαθέσιμη από το πακέτο Clever και πάνω.

Συν τοις άλλοις, με εκκίνηση τα Enyaq 85, η νέα γκάμα θα έχει αλλαγές και στο σύστημα infotainment, που θα διαθέτει νέα έκδοση λογισμικού (4.0), η οποία διαμορφώνει ένα εντελώς επανασχεδιασμένο interface. Εκτός από την εφαρμογή της νέας ταυτότητας και φιλοσοφίας της Skoda, διευκολύνει και τον έλεγχο των λειτουργιών των οχημάτων.

Τέλος, ο virtual πίνακας οργάνων και το head-up display θα έχουν νέα γραφικά, ενώ βελτιωμένος θα είναι και ο φωνητικός βοηθός Laura, με καλύτερη κατανόηση των εντολών των χρηστών, οι οποίοι θα βλέπουν τις επιθυμίες τους να καταγράφονται σε real time στην οθόνη του συστήματος infotainment.