Νέα, ισχυρότερα, Skoda Enyaq Laurin & Klement με μεγαλύτερη αυτονομία (photos)


Τα Enyaq SUV και Coupe αποκτούν νέες εκδόσεις, με πλούσιο βασικό εξοπλισμό και αποκλειστικά χαρακτηριστικά σχεδίασης.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 23/5/2023

Η Skoda ολοκληρώνει την γκάμα των Enyaq και Enyaq Coupe με την προσθήκη των νέων εκδόσεων Laurin & Klement, οι οποίες χαρακτηρίζονται από αποκλειστικά χαρακτηριστικά εσωτερικής και εξωτερικής σχεδίασης, πλούσιο εξοπλισμό, αυξημένη ισχύ και μεγαλύτερη αυτονομία.

Οι νέες παραλλαγές του αμιγώς ηλεκτρικού SUV πήραν το όνομά τους από τους ιδρυτές της Skoda, Vaclav Laurin and Vaclav Klement και θα είναι διαθέσιμες τόσο σε πισωκίνητη (L&K 85) όσο και σε τετρακίνητη (L&K 85x) μορφή.

Και για τις δύο εκδόσεις, η απόδοση του ηλεκτρικού συστήματος είναι 286 PS. Έτσι, πρόκειται για την ισχυρότερη παραλλαγή του Enyaq SUV και τη δεύτερη ισχυρότερη του Coupe, πίσω από τους 299 PS του vRS. Ταυτόχρονα, η αυτονομία μεγαλώνει, φτάνοντας τα 570 km στην πισωκίνητη έκδοση και τα 550 km σε αυτή με την κίνηση σε όλους τους τροχούς.

Το Enyaq L&K 85 χρειάζεται 6,7 sec. για τα 0-100 km/h, επίδοση βελτιωμένη κατά σχεδόν 2,0 sec. από αυτή της ισχυρότερης, τρέχουσας, πισωκίνητης έκδοσης Enyaq iV 80. Από την άλλη πλευρά, το τετρακίνητο Enyaq L&K 85x φτάνει τα 100 km/h από στάση σε 6,6 sec. Η τελική ταχύτητα για όλες τις εκδόσεις περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 180 km/h.

Επιπλέον, η καμπύλη φόρτισης της μπαταρίας έχει βελτιστοποιηθεί, με αποτέλεσμα να χρειάζονται λιγότερο από 30 λεπτά προκειμένου να φορτιστεί από το 10% έως το 80%. Οι Τσέχοι, ωστόσο, δεν έδωσαν πληροφορίες για την ενεργειακή χωρητικότητά της, αλλά δίνουν τη δυνατότητα προθέρμανσής της για υψηλή απόδοση φόρτισης ακόμα και σε κρύο καιρό, με χειροκίνητη ή αυτόματη ενεργοποίηση στο δρόμο για ένα σταθμό φόρτισης, βάσει των δεδομένων που προκύπτουν από το σύστημα πλοήγησης.

Όσο για την σχεδίαση, στο εξωτερικό οι νέες εκδόσεις αναγνωρίζονται από τις αποκλειστικές λεπτομέρειες σε χρώμα Platinum Grey στους προφυλακτήρες, το διαχύτη και τους καθρέπτες. Οι πλαϊνές ποδιές είναι βαμμένες στο χρώμα του αμαξώματος, ενώ τα πλαίσια των παραθύρων και οι ράγες οροφής είναι φινιρισμένα σε χρώμιο, όπως και το πλαίσιο στη μάσκα, που φωτίζεται από 131 LED. Ίδιας τεχνολογίας είναι και τα εμπρός και πίσω φωτιστικά σώματα, ενώ τα πίσω παράθυρα είναι φιμέ.

Οι ζάντες αλουμινίου είναι 20 ιντσών (προαιρετικά προσφέρονται και 21 ιντσών), ενώ η επιγραφή L&K συναντάται στα εμπρός φτερά. Επιπλέον, στο πίσω μέρος, η ονομασία του μοντέλου γίνεται, πλέον, Enyaq, χωρίς το «iV» που υπάρχει στην τρέχουσα ονομασία. Μάλιστα, η Skoda ενημέρωσε ότι το «iV» δε θα εμφανίζεται, από εδώ και στο εξής, σε κανένα μελλοντικό EV της, ανεξαρτήτως μοντέλου.

Το εσωτερικό του Enyaq L&K έχει στο βασικό εξοπλισμό δερμάτινη επένδυση με μπεζ ή (προαιρετικά) μαύρο χρώμα. Τα εμπρός καθίσματα διαθέτουν λειτουργίες εξαερισμού και μασάζ, ενώ τα πεντάλ έχουν χαρακτηριστική όψη αλουμινίου.

Το Enyaq Laurin & Klement είναι εξοπλισμένο με το πιο πρόσφατο λογισμικό ME4, που προσφέρει νέες δυνατότητες και παρέχει πολλές βελτιώσεις. Η δομή του μενού του συστήματος infotainment έχει επανασχεδιασθεί, ενώ ο έλεγχος του συστήματος κλιματισμού έχει απλοποιηθεί. Επιπλέον, υπάρχουν νέα γραφικά που δίνουν μια καλύτερη επισκόπηση των δεδομένων της μπαταρίας. Τέλος, Virtual Cockpit και head-up display έχουν επανασχεδιαστεί.