Νέες Mercedes EQA και EQB: Αναβαθμισμένες αισθητικά και τεχνολογικά (photos)


Η γερμανική φίρμα ανανέωσε τα αμιγώς ηλεκτρικά SUV, δίνοντάς τους χαρακτηριστικά των μεγαλύτερων EV της γκάμας.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 24/8/2023

Η Mercedes προχώρησε σε ανανέωση των αμιγώς ηλεκτρικώνEQA και EQB, δίνοντας σε αμφότερα τα SUV νέα εμφάνιση, πολλές ενημερώσεις και αναβαθμίσεις αποδοτικότητας και τεχνολογίας και πολλές χρήσιμες λειτουργίες.

Εξωτερικά, στο εμπρός μέρος ξεχωρίζει η νέα μάσκα με το μαύρο πάνελ και το μοτίβο αστεριών, που θυμίζει τις μεγαλύτερες ηλεκτρικές εκδόσεις της φίρμας. Τα φώτα ημέρας ενώνονται μεταξύ τους με μια οριζόντια φωτεινή μπάρα, ενώ ο επανασχεδιασμένος προφυλακτήρας αναδεικνύει την καινούρια οπτική «ταυτότητα».

Οι αλλαγές στο πίσω μέρος περιλαμβάνουν τα νέα εσωτερικά γραφικά των πίσω φωτιστικών σωμάτων, ενώ πλέον υπάρχουν καινούριες ζάντες αλουμινίου 18, 19 και 20 ιντσών σε μπλε και ασημί χρώμα. Επιπλέον, ανάλογα με την έκδοση και το επίπεδο εξοπλισμού, υπάρχουν διακοσμητικά στοιχεία σε μαύρο χρώμα στο πλάι.

Στο εσωτερικό, το τιμόνι νέας γενιάς περιλαμβάνει πλήκτρα αφής, την ώρα που η εμφάνιση των οθονών έχει επίσης αναθεωρηθεί και προσαρμοστεί σε αυτό των μεγαλύτερων μοντέλων. Τόσο η EQA όσο και η EQB διαθέτουν, πλέον, μια ενημερωμένη γενιά του συστήματος MBUX, με τρία στιλ εμφάνισης στην οθόνη των 10,25 ιντσών και τρεις διαφορετικές λειτουργίες, ενώ υπάρχουν 10 διαφορετικά χρώματα εσωτερικού φωτισμού.

Τα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης είναι αναβαθμισμένα, ενώ η βελτιωμένη τεχνολογία αισθητήρων περιλαμβάνει μια νέα κάμερα πολλαπλών χρήσεων και μια νέα εφεδρική κάμερα. Το προαιρετικό πακέτο Driving Assistance περιέχει λεπτομερώς βελτιωμένες λειτουργίες. Για παράδειγμα, το Active Lane Keeping Assist λειτουργεί πλέον πιο άνετα με παρέμβαση διεύθυνσης αντί για ESP.

Με την τεχνολογία Plug & Charge τα δύο SUV μπορούν να φορτιστούν ακόμα πιο άνετα σε δημόσια σημεία φόρτισης, ενώ πλέον υπάρχει δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης Android Auto και Apple CarPlay. Συν τοις άλλοις, ο φωνητικός βοηθός έχει αναβαθμιστεί και μπορεί να ανταποκριθεί σε περισσότερες επιθυμίες του οδηγού.

Σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, βασικό στοιχείο είναι η αυτονομία. Η Mercedes αναφέρει ότι με την αεροδυναμική βελτιστοποίηση, τα ελαστικά χαμηλής αντίστασης κύλισης και τις νέες τεχνολογίες που εφαρμόστηκαν, η αυτονομία μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 560 km στην περίπτωση της EQA 250plus.

Για την EQA, η ισχύς ξεκινά από τους 190 PS (EQA 250, EQA 250plus) και ανεβαίνει στους 228 PS για την τετρακίνητη EQA 300 4MATIC και στους 292 PS για την επίσης τετρακίνητη 350 4MATIC. Οι μπαταρίες έχουν αξιοποιήσιμη ενεργειακή χωρητικότητα 66,5 kWh, με εξαίρεση την 250plus, που έχει 70,5 kWh.

Όσο για την EQB, που διατίθεται και ως 7θέσια αλλά και με κοτσαδόρο, προαιρετικά, για την 5θέσια διαμόρφωση, υπάρχουν 3 εκδόσεις. Η EQB 250plus με 190 PS, μπαταρία ενεργειακής χωρητικότητας 70,5 kWh και αυτονομία έως 536 km, και οι τετρακίνητες 300 4MATIC και 350 4MATIC με μπαταρία 66,5 kWh και κοινή αυτονομία έως 448 km. Διαφέρουν, ωστόσο, στην ισχύ, καθώς η πρώτη αποδίδει 228 PS και η δεύτερη 292 PS.

Οι ενημερωμένες εκδόσεις των EQA και EQB μπορούν να παραγγελθούν από το φθινόπωρο του 2023, ενώ αναμένεται να φτάσουν στους ευρωπαίους αντιπροσώπους στις αρχές του 2024.