Ο «Mr. Bean» δεν πιστεύει στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και προκαλεί αντιδράσεις


Ο Rowan Atkinson ξεκίνησε «πόλεμο» κατά των EV, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων από την... απέναντι πλευρά. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: SRK DESIGNS
  • 8/6/2023

Ο Rowan Atkinson, γνωστός για τον ρόλο του ως Mr. Bean στην ομώνυμη σειρά και franchise ταινιών, δηλώνει αντίθετος στον εξηλεκτρισμό της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας. Πιο συγκεκριμένα, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στον Guardian ο Βρετανός ηθοποιός έγραψε ότι νιώθει «εξαπατημένος» από τα ηλεκτρικά οχήματα.

«Όταν κοιτάς τα δεδομένα, η ηλεκτροκίνηση δε συνεχίζει να αποτελεί περιβαλλοντική πανάκεια όπως ισχυριζόταν ότι είναι,». Το βασικό του επιχείρημα είναι η παραγωγή των EV είναι υπεύθυνη για 70% περισσότερους ρύπους σε σχέση με την αντίστοιχη των οχημάτων με ΜΕΚ, το οποίο οφείλεται στην αδηφάγα ενεργειακά διαδικασία παραγωγής των μπαταριών.

Παρόλο που η αλήθεια βρίσκεται στους αριθμούς, και το συγκεκριμένο ποσοστό που παρουσίασε ο Atkinson δεν είναι λανθασμένο, υπάρχουν περισσότερες παράμετροι που πρέπει να λάβει κανείς υπόψιν του, όταν συγκρίνει τους ρύπους της παραγωγής EV, σε σχέση με την ολότητα των αυτοκινήτων με ΜΕΚ.

Η άποψη του Mr. Bean προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων με την Washington Post και το Inside Climate News να απευθύνονται στον ίδιο, σχολιάζοντας την «πρόχειρη» θέση του. Τα δύο μέσα σημείωσαν ότι παρόλο που οι μπαταρίες δεν αποτελούν την «τέλεια» λύση για τον εξηλεκτρισμό, η συμβουλή του ηθοποιού να διατηρηθούν οι ΜΕΚ σε πρώτο πλάνο, όσο εξελίσσονται τα εναλλακτικά καύσιμα κι άλλες τεχνολογίες μπαταριών, είναι προβληματική.

Η πραγματικότητα είναι ότι τα EV έχουν αρκετά υψηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, όσον αφορά στην παραγωγή τους, όμως παραμένουν σημαντικά πιο φιλικά προς το περιβάλλον, αν κοιτάξει κανείς το σύνολο της διάρκειας ζωής τους, σε σχέση με τα βενζινοκίνητα οχήματα.

Επιπροσθέτως, το ICN αποκάλεσε τη γνώμη του Atkinson «παραπλανητική» και σε σύμπνοια με το ενδιαφέρον της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων να «κόψει» τη φόρα του εξηλεκτρισμού. Η ιστοσελίδα ανέφερε επίσης ότι ο Atkinson θα έπρεπε να έχει πλήρη εικόνα των δεδομένων «χωρίς να τα αλλοιώνει,» δεδομένου ότι έχει στην κατοχή του πτυχίο ηλεκτρολόγου μηχανικού.

Η αλήθεια είναι ότι ο Atkinson έχει δείξει πολλές φορές την αγάπη του για την αυτοκίνηση, όπως και τα αγωνιστικά, με τη συλλογή αυτοκινήτων του να είναι αρκετά μεγάλη κι άκρως ενδιαφέρουσα. Αρκετά είναι τα κομμάτια της που έχουν βγει στο «σφυρί,» με το πιο πρόσφατο παράδειγμα να είναι η θρυλική Lancia HF Integrale Evo II, η οποία δημοπρατήθηκε έναντι 87.750 λιρών, δηλαδή 101.961 ευρώ, σύμφωνα με την τρέχουσα ισοτιμία.

Στην ταινία Mr. Bean's Holiday, ο Atkinson, υποδυόμενος τον Mr. Bean, οδηγεί ένα κίτρινο Mini Cooper, στο οποίο σταδιακά μέσα στην ταινία προστίθενται διάφορα «αξεσουάρ» όπως μία πολυθρόνα στην οροφή, αλλά και μία αυτοσχέδια «πατέντα» του ιδίου που τελεί χρέη συστήματος διεύθυνσης, αποτελούμενη από μία αφουγγαρίστρα και μία σκούπα. Παρόλο που ο ηθοποιός δείχνει να είναι ενάντια στον εξηλεκτρισμό, η SRK Design εμπνεύστηκε από το εμβληματικό Mini και φαντάστηκε πώς θα ήταν τα πράγματα αν ο Mr. Bean και το Mini Cooper του βρισκόταν στο σήμερα.