Πλησιάζει η αποκάλυψη «του πιο ικανού ηλεκτρικού 4Χ4» που θυμίζει Defender (photos)


Η ονομασία του είναι MK_1 και η παρουσίαση έχει προγραμματιστεί στις 5 Δεκεμβρίου στο Εδιμβούργο. Δείτε τα χαρακτηριστικά του και την... αλμυρή τιμή του.

  • 17/11/2022

Η εταιρεία Munro Vehicles ίσως να μην σας λέει πολλά. Δικαιολογημένα, αφού πρόκειται για start-up με έδρα τη Σκωτία που ιδρύθηκε μόλις το 2019 από τους Russell Peterson και Ross Anderson. Στόχος τους να ικανοποιήσουν τις ανάγκες όσων λατρεύουν την off-road οδήγηση προτείνοντάς τους αμιγώς ηλεκτρικά 4Χ4 μοντέλα.

Η στιγμή για να γίνει το πρώτο μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση βρίσκεται προ των πυλών και σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της εταιρείας θα πρόκειται για «το πιο ικανό ηλεκτρικό 4Χ4 που έχει εμφανιστεί μέχρι σήμερα».

Η ονομασία του είναι MK_1 και η αποκάλυψη έχει προγραμματιστεί για την 5η Δεκεμβρίου 2022 σε εκδήλωση που θα λάβει χώρα στο Εδιμβούργο. Παράλληλα έγινε γνωστό ότι η πρόταση θα είναι η πρώτη που θα κατασκευαστεί εξ’ολοκλήρου στη Σκωτία εδώ και τέσσερις δεκαετίες!

Σε αντίθεση με τους περισσότερους κατασκευαστές, που δεν αποκαλύπτουν πολλά στοιχεία πριν από την παρουσίαση, η Munro εμφανίστηκε αρκετά «έξω-καρδιά» δίνοντάς μας μια σειρά από λεπτομέρειες ενόψει της 5ης Δεκεμβρίου.

Την ίδια στιγμή έδωσε στη δημοσιότητα και το σκίτσο του αυτοκινήτου ενώ οι υπόλοιπες φωτογραφίες που συνοδεύουν το δημοσίευμα εμφανίζουν το πρωτότυπο το οποίο, με την... τετραγωνισμένη λογική του, αποπνέει μια αύρα από Defender.

Η δύναμη είναι στα 280 kW (380 PS), η ροπή στα 700 Nm ενώ η μπαταρία είναι ενεργειακής χωρητικότητας 81,1 kWh προσφέροντας αυτονομία 270 km (χωρίς να έχει διευκρινιστεί σε ποιον κύκλο δοκιμών). Το Mk_1 υποστηρίζει φόρτιση εναλλασσόμενου ρεύματος έως και 22 kW και φόρτιση συνεχούς ρεύματος έως 100 kW. Αυτό σημαίνει ότι με τη χρήση ταχυφοριστή το σύστημα μπαταριών θα φτάνει από το 15% στο 80% μέσα σε 36 λεπτά.

Η απόσταση του αμαξώματος από το έδαφος είναι στα 45 cm και των αξόνων στα 29 cm ενώ το όχημα μπορεί να βυθιστεί σε νερό βάθους 100 cm. Γενικά η λέξη που χαρακτηρίζει εν πολλοίς την πρόταση είναι «αντοχή», θα μπορεί να μεταφέρει πέντε επιβάτες, το ωφέλιμο φορτίο θα είναι τα 1.000 kg και η ικανότητα ρυμούλκησης θα ορίζεται στα 3.500 kg.

To πλαίσιο θα είναι κατασκευασμένο από γαλβανισμένο χάλυβα ενώ τα πάνελ του αμαξώματος θα είναι αλουμινίου για τη μέγιστη εξοικονόμηση βάρους. Η παραγωγή του μοντέλου θα γίνει στην Γλασκώβη και θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους. Στόχος είναι να πουληθούν 50 μονάδες μέσα στο 2023, 500 μονάδες το 2024 και 2.500 μονάδες το 2025!

Όσο για την τιμή, αυτή θα ανακοινωθεί στην επίσημη παρουσίαση ωστόσο υπάρχουν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι στη Βρετανία θα ξεκινά από τις 75.000 λίρες οι οποίες με βάση την τρέχουσα ισοτιμία αντιστοιχούν σε σχεδόν 86.000 ευρώ.