Πλησιάζει το νέο Renault Scenic E-Tech Electric - Πότε θα αποκαλυφθεί (photos)


Με το λανσάρισμά του θα γίνει το δεύτερο αμιγώς ηλεκτρικό compact της Renault μετά το Megane E-Tech Electric.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: RENAULT
  • 13/7/2023

Το Renault Scenic Vision ήρθε για να προϊδεάσει ένα ευρύχωρο οικογενειακό SUV που θα τοποθετηθεί πάνω από το ήδη υπάρχον Megane E-Tech Electric. Σύμφωνα με τον επικεφαλής σχεδιασμού της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας, Gilles Vidal, ο εξωτερικός σχεδιασμός του ήταν «90% έτοιμος,» όταν αυτό παρουσιάστηκε το περασμένο έτος.

Τώρα με τις νέες εικόνες που δημοσίευσε η Renault, τα μοναδικά σημεία που δείχνουν να διαφέρουν είναι η μπροστινή γρίλια κι οι πόρτες με την Β κολόνα, ενώ οι Γάλλοι δείχνουν να έχουν υιοθετήσει μία πιο κομψή φιλοσοφία σχεδιασμού. Η οροφή έχει ακολουθήσει την ίδια στυλιστική γραμμή με τα Renault Arkana και Rafale, αφού μοιάζει περισσότερο με την οροφή ενός coupe.

Ένα ακόμα στοιχείο που αναμένεται να μην περάσει στην παραγωγή είναι η κινητήρια μονάδα κυψελών υδρογόνου, τουλάχιστον όσον αφορά στο αρχικό λανσάρισμα του μοντέλου. Αυτό οφείλεται στις περιορισμένες υποδομές που σημαίνει ότι το πρότζεκτ δε θα μπορούσε να υποστηριχτεί επαρκώς.

Σε αυτόν τον τομέα, η Renault ακολούθησε την πεπατημένη, με το Scenic να λαμβάνει μία αμιγώς ηλεκτρική μονάδα ισχύος, η οποία μάλιστα θα έχει αρκετά κοινά στοιχεία με αυτήν του Megane E-Tech. Το εξηλεκτρισμένο Megane βασίζεται στην πλατφόρμα CMF-EV, την οποία θα χρησιμοποιήσει και το Scenic. Ένας ηλεκτροκινητήρας αποδίδει 218 PS και 300 Nm ροπής, συνοδευόμενος από μία μπαταρία χωρητικότητας 60 kWh που προσφέρει 450 km αυτονομίας.

Το Scenic Vision concept θα μεταλαμπαδεύσει το ενδιαφέρον του για τη βιωσιμότητα, με το 70% των μερών που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του να προέρχονται από ανακυκλωμένα υλικά. Για παράδειγμα, το πάτωμα και τα καθίσματα του concept είναι φτιαγμένα από 100% ανακυκλωμένο και άβαφο πλαστικό.

«Το αυτοκίνητο είναι σχεδόν 100% ανακυκλώσιμο, όμως θέλουμε να σκάψουμε ακόμα πιο βαθιά. Όλοι μπορούν να κάνουν τα αυτοκίνητά τους βιώσιμα, όμως εμείς το έχουμε κάνει με πολύ εμφανή τρόπο,» είπε σχετικά ο Vidal. Παρόλο που η έκδοση που θα περάσει στην παραγωγή δε θα αγγίζει τα ίδια ποσοστά, περίπου το 25-35% των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι ανακυκλώσιμα, σε μία προσπάθεια να μειωθεί το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα.