Πώς θα είναι το Renault Scenic E-Tech του 2024;


Με φουτουριστικό design, SUV προσανατολισμό και αμιγώς ηλεκτρικό, βασισμένο πάνω στην τεχνολογία του νέου Megane E-Tech, το Renault Scenic E-Tech θα έρθει το 2024. Όλα όσα γνωρίζουμε έως τώρα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΒΒΑΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 15/6/2022

Η Renault αλλάζει ρότα και γίνεται πλήρως ηλεκτρική. Το νέο Megane E-Tech που ήδη έχουμε οδηγήσει στο εξωτερικό είναι το πρώτο δείγμα και μας δείχνει που θα κοιτάζει η πυξίδα της γαλλικής εταιρείας για το μέλλον.

Μετά την μετάλλαξη του Megane σε ένα πλήρως ηλεκτρικό μοντέλο, σειρά έχει το Scenic. Με δεδομένη τη συνεχώς φθίνουσα ζήτηση για τα MPV, η γαλλική φίρμα φαίνεται πως θα στραφεί σε άλλα πιο επικερδή segment που είναι φυσικά τα SUV. Και ενώ το όνομα Espace φαίνεται πως θα περάσει στην ιστορία, δε θα συμβεί το ίδιο με το Scenic. Ο CEO της Renault, Luca de Meo δήλωσε πως η ονομασία Scenic θα περάσει σε ένα ολοκαίνουριο μοντέλο, το οποίο θα λανσαριστεί το 2024, θα είναι αμιγώς ηλεκτρικό και θα βασίζεται στην πλατφόρμα CMF-EV της Συμμαχίας Renault-Nissan, που χρησιμοποιεί και το νέο Megane E-Tech.

Η νέα γενιά θα έχει ελάχιστη σχέση με το μοντέλο που γνωρίζαμε. Σχεδιαστικά, το νέο Scenic θα είναι πολύ κοντά στο Megane E-Tech και θα βασίζεται αρκετά στο πρωτότυπο Scenic Vision Concept που αποκάλυψε η Renault  πριν από μόλις ένα μήνα στα μέσα Μαΐου και δείχνει τη μορφή που θα έχει το νέο Scenic του 2024.

«Δεν είναι πλέον monovolume, δεν είναι ένα κλασικό hatchback ούτε ένα τυπικό crossover. Είναι ένα νέο είδος οχήματος», μας είπε η κυρία Clea Martinet, Αντιπρόεδρος στο τμήμα Βιωσιμότητας του Ομίλου Renault. Αυτό επιβεβαιώθηκε από τον ίδιο τον Gilles Vidal, Επικεφαλή Σχεδιασμού στη Renault.

Όπως δήλωσε και ο Laurens van den Acker, Διευθυντής Σχεδιασμού του Ομίλου Renault, το αμάξωμα της νέας γενιάς του Scenic θα είναι κατά 90% ίδιο με αυτό του πρωτότυπου Scenic Vision. Επιπλέον, oι διαστάσεις των 4.490 mm μήκους, 1.900 mm πλάτους και 1.590 mm ύψους και το μεταξόνιό των 2.835 mm θα μεταφερθούν στην έκδοση παραγωγής.

Όσον αφορά το εσωτερικό, το νέο ηλεκτρικό Scenic θα μας παρουσιάσει μια καμπίνα πολύ κοντά σε σχεδιασμό με αυτή του Renault Megane E-Tech. Θα συνδυάζει έναν ψηφιακό πίνακα οργάνων με την τεράστια κάθετη οθόνη αφής του συστήματος Open R Link στην κεντρική κονσόλα.

Η πολυμορφικότητα και η πρακτικότητα θα είναι καθοριστικές, παρά την αλλαγή της φιλοσοφίας του μοντέλου, καθώς το όνομα Scenic είναι συνώνυμο της πολυμορφικότητας. Το κεντρικό τούνελ αναμένεται να προσφέρει πολλούς αποθηκευτικούς χώρους και το μπροστινό κεντρικό υποβραχιόνιο θα είναι ρυθμιζόμενο. Πολλές δυνατότητες ρυθμίσεων θα βρούμε και στα καθίσματα.

Μπαταρίες και αυτονομία

Η καρδιά του Scenic E-Tech θα είναι μια μπαταρία ιόντων λιθίου και θα υπάρχουν δύο διαθέσιμα μεγέθη, στις 60 kWh και 90 kWh. Όσον αφορά την ισχύ, οι επιλογές θα είναι ένας ηλεκτροκινητήρας των 110 kW (150 PS) και ένας των 162 kW (220 PS). Δεν θα υπάρχουν εκδόσεις τετρακίνησης, όπως όλα δείχνουν. Και αυτό θα είναι ένας βασικός παράγοντας διαφοροποίησης με μοντέλα του ανταγωνισμού.

Το λανσάρισμα του νέου ηλεκτρικού Scenic E-Tech έχει προγραμματιστεί για το 2024. Η παραγωγή θα γίνει στις νέες ανακαινισμένες εγκαταστάσεις της γαλλικής εταιρείας στο Douai, το λεγόμενο Renault ElectriCity  και η τιμή εκκίνησης υπολογίζεται πως θα είναι πάνω από το φράγμα των 40.000 ευρώ.